Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Egy szabadkai mérnök algairtó szerét tesztelik Makón

Makó - Kék színben pompázik napok óta két makói szökőkút vize. Nem fiatalok tréfájáról van szó: egy új algairtó vegyszert próbálnak ki, amitől azt remélik, olcsóbb lesz a kutak fenntartása.
Nem veszélyes az a vegyszer, amely kékre színezi két makói szökőkút, a Szent János téri és a Posta utcai vizét – állítja Török József, a Dél-alföldi Feltalálók és Újítók Regionális egyesületének (Défúre) elnöke. Egy új algairtó szert próbálnak ki bennük, amelynek használatától jelentős megtakarítást remélnek. A szökőkutak „színeváltozásának" azért jártunk utána, mert többen aggodalmukat fejezték ki miatta; emlékezetes, hogy néhány éve tréfás kedvű fiatalok mosószert öntöttek a főtéri szökőkútba, ami aztán erősen habzott – a vegyszer kárt is okozott.

Török Józseftől megtudtuk: az újfajta algairtó egy vegyszerkeverék, amely egy szabadkai magyar mérnök, Juhász András újítása. A szer a Défúre révén került Makóra, kipróbálásra. Elmondása szerint a most használatos algairtók drágák, és nagyon erős vegyszerek, ráadásul használatuk mellett is cserélni kell a vizet nagyjából 5 naponta – ez pedig komoly költséggel jár.

Török József az egyik tengerszínű szökőkút mellett. Szerinte nem veszélyes az új szer. Fotó: Szabó Imre
Török József az egyik tengerszínű szökőkút mellett. Szerinte nem veszélyes az új szer.
Fotó: Szabó Imre

Az újvidéki mérnök keveréke viszont véglegesen tisztává teszi a vizet, megszünteti az algásodást, ráadásul olcsó. Használata után csak a vízben eleinte felhalmozódó salakanyagot kell eltávolítani, ami a kristályos szerkezetű hordozóanyag miatt válik ki. A víz ezt követően néhány nap alatt letisztul, erős kék színéből csak egy halvány tengerkék árnyalat marad. Érdekes viszont, hogy ha valaki hosszabb időre belelógatja mondjuk a kezét, annak beszínezi a bőrét. Aggódni azonban emiatt sem kell: könnyen lemosható.

Az egyesület együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a makói szökőkutakat üzemeltető Kommunális Nkft.-val, amelynek értelmében a Défúre vállalja a kipróbálással kapcsolatos összes költséget. Ha a szer beválik, a következő szezonban várhatóan a többi makói szökőkútnál is alkalmazni fogják.

Olvasóink írták

 • 10. szabójóska 2013. augusztus 13. 15:07
  „A rezes algátlanítás az eu-ban tiltott,szerezzenek be egy utrahangos tisztítót”
 • 9. szabójóska 2013. augusztus 13. 13:02
  „Nincs szökőkutam,nem fogom árulni sem.DE ...aki azért csak úgy belelógatja a kezét és elszíneződik. annak nem kellene tudnia mi van benne? Azt kérdezem :Víztisztító nincs a körben?Abban mi van?
  A pH? Miért kellene ,hogy ne 7 legyen? Bo eszednél vagy? Közterületre ahol a kisgyerek is egy pillanat alatt belelógatja a kezét? Ez a baj sokszor: csak rajzolunk és nem gondolkodunk.”
 • 8. 80sFan 2013. augusztus 13. 11:16
  „"egy szabadkai magyar mérnök"... "Az újvidéki mérnök"... Ugyanaz a mérnök vagy két különbözőről van szó? Mert a két város nincs is olyan közel egymáshoz.”
 • 7. 80sFan 2013. augusztus 13. 11:13
  „#6: igen, azt én is le akartam fotózni, de olyan csúnya volt, hogy inkább nem tettem... Jó reklám a szutykos víz a fürdőnek pont ott mellette...”
 • 6. Csaby83 2013. augusztus 13. 10:54
  „A Makovecz téri nagy víz "medencében" kellene már valamit tenni, mert ha hetente cserélik le azt a nagy mennyiségű vizet ami abban van, sajnos az is kevés. A vízdíj pedig drága. Irgalmatlanul szaporodik benne a zöld alga, pár nap alatt teljesen megposhad benne a víz, le sem lehet látni az aljára. Napokig láthatják az emberek azt a "csodálatos" zöld büdös vizet benne, mire újra lecserélik! Azt cserélni kellene így legalább heti kétszer... de csak egyszer cserélik, és még így is nagy mennyiségű vízigénye van annak a köztéri vízfelületnek.”
 • 5. Racoon 2013. augusztus 13. 10:52
  „Bo, ott a pont. Egyébként ph beállítás miért kell egy szökőkútban?”
 • 4. bevásárlókocsi 2013. augusztus 13. 10:24
  „ez a mennyiségű réz utána kimegy a csatornába? a szökőkút szélét, ahol enyhén kipermetez a víz, 3 helyen is látszódik a kicsapódás...legalább a fotó erejéig letakaríthatták volna :)
  1: talán nem is lenne olyan nagy probléma, mert végülis a határértékek értünk vannak”
 • 3. bo 2013. augusztus 13. 09:54
  „Rézgálic, konyhasó, sósav és kész a fertőtlenítő, ph beállító keverék! Nem kell ehez találmány!”
 • 2. erganó 2013. augusztus 13. 08:30
  „Szerintem nagyon rosszul néz ki,így a víz!”
 • 1. pog 2013. augusztus 13. 08:30
  „érdekes egyszerű ember nagyszerű találmánnyal...majd hivatalos szerveink közbe lépnek..és mindennek vége...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhet adó vízpermet Makón

A rekkenő hőségben öntözni kell a növényeket, a fontosabb utakat locsolókocsi járja, és a szökőkutak is működnek. Tovább olvasom