Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Egy szavalóverseny visszhangja Makón

Nem zsűriz többé a makói vers- és prózamondó versenyeken Varga Márta, mert szülőként véletlenül a tudomására jutott, hogy fiának jegyzőkönyvezett helyezését utólag módosították. A zsűri elnöke, Szirbikné Baranyi Éva tagadja, hogy manipuláció történt volna, Varga Márta szerint viszont ezek után nem lehet komolyan venni a hasonló megmérettetéseket.
A jelenleg Kiszomboron tanító, lapunkban is publikáló Varga Márta fiának, Ákosnak a produkcióját természetesen nem értékelte, ám – érthető szülői kíváncsiságból – a verseny lezárultával megnézte a kollégái által készített jegyzőkönyvet. Ebben az állt, hogy a fiú a továbbjutást jelentő harmadik helyezést érte el. Napokkal később, az eredményhirdetéskor viszont meglepve hallotta, hogy egy másik diák lett harmadik – Ákos egy továbbjutással nem járó különdíjat kapott. Varga Márta hangsúlyozta: az sem zavarta volna, ha a gyerek semmilyen helyezést nem ér el – az viszont annál inkább, hogy a jegyzőkönyvben megállapított sorrenden utólag, napokkal később módosítottak. Úgy hallotta egyébként, hogy fiának azért kellett „helyet cserélnie" egy eredetileg különdíjas nebulóval, mert az ő felkészítő tanára reklamált, jobb helyezést követelve.

A zsűri elnöke, Szirbikné Baranyi Éva lapunk érdeklődésére elismerte, hogy Ákos az eredeti jegyzőkönyv szerint harmadik lett volna, azt azonban tagadta, hogy egy pedagógus közbenjárására „cserélt helyezést" egy másik fiúval. Mint mondta, a zsűri egy rossz döntést korrigált – azt azonban, hogy milyen hiba volt az, amit három nap múltán korrigáltak, nem tudtuk meg. Mint mondta, azért ennyi idő elteltével módosított a bírálóbizottság a helyezéseken, mert akkor értek rá a zsűritagok. Hozzátette: nem érti, miként és kinek révén tekinthetett be Varga Márta a jegyzőkönyvbe, hiszen az nem volt publikus.

Varga Mártát ez a magyarázat nem győzte meg. Úgy vélte, ha a verseny lezárult, a gyerekeket lepontozták és ennek eredményét jegyzőkönyvezték, nehezen képzelhető el olyan szempont, ami alapján utólag módosítani lehetne a kialakult sorrenden. Szerinte elgondolkoztató, hogy ha az ő fiával ez történt, bárkivel bármikor megtörténhetett, illetve megtörténhet ugyanez – ráadásul úgy, hogy az illető még csak észre sem veszi. Ő maga éppen ezért úgy döntött: a továbbiakban nem vállal szerepet makói vers- és prózamondó versenyek zsűrijében. A történtekkel egyébként nem személyes okokból állt a nyilvánosság elé – azt reméli, ezek után többé nem fordul elő hasonló eset.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a büntetőper a makói bíróságon

A makói bíróság előtt – a határ közelsége miatt – viszonylag gyakran állnak külföldiek,… Tovább olvasom