Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Egy út két arca: ami földes, az is maradt

Királyhegyes - 1 milliárd forintba kerülne az új szabványok miatt, így remény sincs rá, hogy megépüljön a Makó–Királyhegyes összekötő út 4,6 kilométeres, földes szakasza. Itt a falu közmunkásai gereblyéznek, lapátolnak. Az út másik felét, amely aszfaltos, Makótól az M43-asig felújították, múlt héten avatta a szakállamtitkár.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Több elszármazott királyhegyesi is felhívta múlt hét óta Horváth Lajost, Királyhegyes polgármesterét. Gratulálni akartak neki, mert olvasták – a mi lapunk mellett az országos sajtóban és a kormany.hu-n is –, hogy 488 millió forintból, az Új Széchenyi Terv támogatásával megerősítették, és július 25-én felavatták a Makót Királyhegyessel összekötő út egy részét.

Az avatáson mondta el Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, hogy 2013 első felében országszerte közel 60 kilométer alsóbbrendű út újult meg, és idén 87 milliárdot költenek az ilyen összekötő szakaszokra. A mi tudósításunkból egyértelműen kiderült, hogy a Makó központjától az ipari parkon át vezető, az M43-asig tartó, eleve aszfaltos, bár elhasználódott részen dolgoztak. Ám akadtak, akik azt hitték, ha már ennyi pénzt költöttek erre az útra, most már biztosan végig járható, a 650 lelkes faluig. Nem így van. Aki Makóról Királyhegyesre errefelé indul el, a Csorgó nevű csatorna hídjáig jöhet szilárd burkolaton. Később most is földes, elhagyatott szakasz következik, amelyet úgy emlegetnek, hogy 2006. július 20-án itt rabolt ki, erőszakolt meg és gyújtott fel egy magyarcsanádi diáklányt a támadója.

A Makó–Királyhegyes összekötő út Makó felől. Fotó: DM/DV
A Makó–Királyhegyes összekötő út Makó felől.
Fotó: DM/DV

A Csorgótól Királyhegyesig tartó, 4,6 kilométeres szakasz kétharmada az államé, egyharmada a királyhegyesi önkormányzaté. A falu a hozzá tartozó részt munkagépekkel simíttatja el, a Start-program keretében közmunkásokkal gereblyézteti, de esőben ez is nehezen járható. Néhány évvel ezelőtt Györgyi Kálmán, a korábbi legfőbb ügyész azért ért késve Királyhegyesre megnyitni egy rendezvényt, mert Makótól ezen az úton jött – állítólag erre irányította a GPS –, és autója beleragadt a sárba.

Királyhegyest most két oldalról, jó nagy kerülővel lehet elérni autóval Makóról, a rövidebbik út Makó-Rákos felé vezet, és 18,4 kilométer, a másik, valamivel jobb minőségű aszfalton valamivel több. Most oda-vissza 800 forintba kerül a városi utazás a falubelieknek. Ha végig megépülne a Makó–Királyhegyes út, a távolság lerövidülne 9 kilométerre. A falubeliek akár biciklivel is eljuthatnának a város ipari parkjához, a Givaudanhoz, a húsüzemhez. Emellett több ezer hektárnyi értékes mezőgazdasági területet lehetne könnyebben megközelíteni.

A Makó–Királyhegyes összekötő út Királyhegyesnél. 9 kilométer a távolság. Fotó: Királyhegyesi önkormányzat
A Makó–Királyhegyes összekötő út Királyhegyesnél. 9 kilométer a távolság.
Fotó: Királyhegyesi önkormányzat

– Húsz éve próbálunk eredményt elérni az út ügyében, nekem eddig hat térségi országgyűlési képviselő ígérte meg, hogy segít, de nem jutottunk közelebb a megoldáshoz – reagált érdeklődésünkre Horváth Lajos.
A beruházás adminisztratív akadálya, hogy a földes szakasznak két tulajdonosa van, és az már drágítja, hogy a Csorgó hídját meg kellene erősíteni. Az új szabványok szerint pedig – a környező földek miatt – egy sor szervizutat is kellene mellé építeni. Az útépítő szakemberek tehát úgy becsülik, mindezek miatt 1 milliárd forintra rúgna az építés költsége.

– Az engedélyes terv régóta készen áll. 1996-ban a megyei közútkezelő akkori igazgatójával, Basa Zoltánnal egészen közel jutottunk a megvalósításhoz – emlékezik Horváth Lajos. – Az akkori kalkuláció és nyilván az akkori szabványok szerint 60 millióból meg lehetett volna oldani ezt a feladatot.

Olvasóink írták

  • 2. Prasnyi 2013. augusztus 03. 14:40
    „Tisztelt Polgármester úr. Ezen csak Lázár János országgyűllés képviselője segíthet. Keresse fel nyugottan.”
  • 1. makovaros 2013. augusztus 01. 21:07
    „Szerintem mégis érdemes lenne megvalósítani valahogy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kézimunka is lehet közmunka

Kövegyen egy csapat hölgy rongyszőnyegeket, ékszereket, háztartásban használatos holmikat készít közmunkásként. Tovább olvasom