Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Egykori polgármester síremlékére gyűjtenek

Makó - Molnár László felhívására helyi politikusok adakoznak egy mára szinte elfeledett, ám értékes örökséget hátrahagyott makói polgármester síremlékének felújítására.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Több olyan híresség, illetve a város szempontjából fontos ember nyugszik úgy valamelyik makói temetőben, hogy a sírja elhanyagolt – vetette fel még tavaly az egyik testületi ülésen Siket István (PSZM) önkormányzati képviselő. Ilyen a mára szinte elfeledett egykori polgármester, Nikelszky Jenő nyughelye is, pedig nagyon sokat tett Makóért: életrajza szerint európai műveltségű, nagyszabású terveket megvalósító városvezető volt. Nagyon nehéz időkben, 1922-től 1939-ig viselte tisztségét – korábban rendőrkapitány is volt. Nevéhez fűződik többek között a belváros megújulása.

Molnár László önkormányzati képviselő Nikelszky Jenő kettétört síremlékével. Gyűjtést kezdeményezett a felújítására. A szerző felvétele
Molnár László önkormányzati képviselő Nikelszky Jenő kettétört síremlékével. Gyűjtést kezdeményezett a felújítására.
A szerző felvétele
Olyan épületekkel gazdagodott akkoriban Makó, mint a Bérpalota, a rendőrség székháza, a posta, a Kálvin téri református fiúiskola vagy a kereskedelmi szakközépiskola, de a régi Hagymaház és az az egykori banképület is, amelyet most alakítanak át szállodává. Ekkor alakították ki a mai Petőfi parkot, a Maros-parti strandot, ekkor épült két híd a Maroson.

Nikelszky Jenőt a makói római katolikus temetőben helyezték örök nyugalomra 1948-ban. Relieffel ékesített síremléke az idők során kettétört, a betűk is elmosódtak rajta. Mivel senki sem tud arról, hogy volnának leszármazottai, a megviselt emlékművet a város tavaly nyáron a Kommunális Nonprofit Kft. udvarára szállíttatta. Felújítására azonban mindmáig nem került sor, és erre a város közismerten szűkös idei költségvetése sem biztosít fedezetet. Ezért javasolta a múlt heti ülésen Molnár László (MSZP), hogy tiszteletük jeléül a ma regnáló önkormányzati képviselők ajánljanak fel pénzt a munkára. Ő maga 5000 forintot kínált fel a nemes célra saját zsebből. Az ötletet mind a jobb-, mind a baloldal pozitívan fogadta, mi több, Buzás Péter polgármester is támogatta – ő 10 ezret ajánlott fel.

Molnár László abban bízik, hogy a szükséges pénz hamar összejön; a felújításra természetesen nemcsak politikusok adományozhatnak, hanem bárki a városból. Reméli, hogy az egykori polgármester halálának 65. évfordulójára már tavasszal méltó küllemében állíthatja vissza az önkormányzat a síremléket Nikelszky Jenő nyughelyére.

Olvasóink írták

  • 3. BCSA 2013. február 21. 09:32
    „Nagyon szép gondolat, és becsületre méltó, hogy valakinek még ilyen dolog eszébe jut. De nekem a képemről lesült volna a bőr a Polgármester úr helyében ekkora összeget felajánlani. Gondolom ő havonta egy picit többet keres, mint a szegény makói polgárok.”
  • 2. mb3 2013. február 20. 16:32
    „Én is felajánlok 5000 forintot,bár nem vagyok makói.”
  • 1. Francois 2013. február 19. 18:55
    „Jut eszembe, Erdeit is elfelejtették gondozni, pedig az még menthető sír lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok az ifjúság jövőjéért

Megtartotta alakuló ülését a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség országos ifjúsági társszervezetének helyi csoportja, a makói Fidelitas. Tovább olvasom