Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a vandál Makón

Makó - Bár épp a napokban is történt hasonló, megritkultak az utóbbi években a vandál akciók Makón. Korábban fákat törtek, kerítést is romboltak – most egy kukát borítottak fel és két lámpaburát tettek tönkre ismeretlenek az éj leple alatt.
Céltáblának néztek és kavicsokkal szétdobáltak néhány lámpaburát, illetve felborítottak egy kukát a napokban a Petőfi parkban a vandálok – hívta fel a figyelmünket egy közelben lakó makói olvasónk. Az idős asszony nem volt szem- vagy fültanúja a történteknek, csupán másnap szembesült a pusztítással.

Az akció hírére, ahogyan azt korábban is megtettük minden évben, ahogy tavasziasra fordult az idő, most is tettünk egy körsétát a makói belvárosban, hasonló esetek nyomait kutatva. Örömmel tapasztaltuk: egyetlen, feltehetőleg korábban megrongált padtól eltekintve semmi ilyesmit nem találtunk.

Ez még akkor is figyelemre méltó, ha tudjuk, az utóbbi években évről évre mind kevesebb barbár akció történik tavasszal a városban. Összehasonlításként: a megelőző években írtunk dísztégla felszedéséről, facsemeték derékba töréséről, szoborrongálásról, sőt egy középiskola kerítésének feldöntéséről is.

A rongálás nyomai a Petőfi parkban. Fotó: Szabó Imre
A rongálás nyomai a Petőfi parkban. Fotó: Szabó Imre

A javulást a városban élők mindenekelőtt a kiépített térfigyelő kamerarendszer visszatartó erejének tulajdonítják. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lapunkat úgy tájékoztatta, az utóbbi időben Makón évente nem több mint 5, garázdaságként vagy rongálásként minősíthető eset történik, és a kamerarendszer kiépítése óta valóban látványosan visszaesett a közterületi bűncselekmények száma.

Általánosságban elmondható: a kamerák az elkövetett bűncselekmények 10-15 százalékában a felderítésben is segítenek. A rendőrség ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne a lakosság segítsége is. Bejelentést csak ritkán vagy késve tesznek az emberek, pedig az azonnali bejelentés megnöveli a tettenérés vagy a kézre kerítés esélyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a makói toronyóra

Egy felajánlásnak köszönhetően immár csak az anyagköltséget, illetve a jelzőharang árát kell előteremtenie az iskolának. Tovább olvasom