Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyre kisebb az érdeklődés – idén sem lesz hagymabál

Makó - Valaha a báli szezonban minden hétvégén tartottak valamilyen élő zenés mulatságot – manapság az iskolai rendezvényeken kívül az egész időszakban is csak alig egy-kettőt. A legrangosabbnak tartott hagymabál is elmarad.
A hatvanas évek elején a báli szezonban nem volt hétvége Makón zenés-táncos vigasság nélkül – emlékezett a régi szép időkre Bozsogi Attila, a város minden bizonnyal legismertebb vendéglátós muzsikusa. A különböző hivatások képviselői mellett úgyszólván minden termelőszövetkezet, gyár megrendezte a magáét, vendégül látva a dolgozókat. A legnagyobb téesz, a Kossuth annyi embert hívott meg, hogy egy alkalom nem is volt elég, még hét közben is vacsorás bált rendezett. A pezsgésnek nem csak az volt az oka, hogy az embereknek több kedvük volt mulatni. Egy báli meghívó 30 forint körüli árba került, s közben egy segédmunkás napi 50-60 forintot keresett. Ma ezek az arányok egészen másképp festenek – mondja.

Ami napjainkat illeti, Szabó Sándor, az Autós csárda tulajdonosa – régebben sokan rendeztek ott bált, esetleg rendelték onnan a vacsorát – érdeklődésünkre azt mondta: idén eddig egyetlen ilyen rendezvény számára foglalták le az éttermet. Ezt a kiszombori vadászok tartják; tavaly is ők voltak az egyetlen társaság. A tapasztalt vendéglős azt mondja, még 5-6 évvel ezelőtt is sokkal pezsgőbb volt a báli idény Makón. Tartottak ilyet többek között a vállalkozók, a fuvarosok, az orvosok, az ügyvédek, de még maguk a muzsikusok is. Az utóbbi néhány évben viszont úgy múlik el a szezon, hogy az iskolai bálokat leszámítva alig néhányat rendeznek Makón.

A báli szezon legrangosabb eseménye egyébként a Maros-parti városban sokáig a hagymabál volt. Először 1996-ban rendezték meg, eredetileg a hagymatermesztők, felvásárlók és kereskedők, agrárszakemberek mulatsága volt, ám hamar túlnőtt ezen a körön. Miután a Hagymaház megépült, ennek előcsarnokában tartották; mindig volt élő zene és sztárvendégek is felléptek, a legutóbbin, 2011-ben például az X-Faktorban feltűnt Takács Nikolas.

Tavaly már nem tartottak hagymabált. Ennek mindenekelőtt anyagi okai voltak, korábban ugyanis a Hagymáért Alapítvány rendezte meg, az utóbbi években viszont már csak önköltségi alapon tudták megszervezni. Ez a múlt évben már nem sikerült, és mint Bálint Mártától, a Hagymaház igazgatójától megtudtuk, a bálok bálja idén is elmarad Makón.

Olvasóink írták

  • 3. Amme89 2013. január 25. 20:46
    „Egyetértek a 2, hozzászólóval. Ez a bál csak egy szűk kör "rongyrázása" volt. Nagyon nem fáj a szívem érte... Ha már teljesen önköltséges, úgy tűnik ez a kör sem akar áldozni rá. Ennyit nekik sem ér...”
  • 2. pog 2013. január 25. 14:45
    „a hagymabál egy olyan réteg bálja volt anno" aki valójában nagyobbra tartották magukat mint amit értek...egyes ember csoportokról szólt a bál...”
  • 1. Jozsoci 2013. január 24. 14:07
    „Valamikor, kb 81-82-ben szuper bál volt a malom rendezésében. Szegedről jöttünk, a vonatok alig jártak a hófúvás miatt, a 43-as főút meg teljesen le volt zárva. 1990-től folyamatosan "nő az életszínvonal" Ím a bizonyíték. Erre szavaztatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ledőlt kéményhez riasztották a tűzoltókat

Szerda este Apátfalván, a Maros utcában egy régi építésű parasztház ledőlt kéményéhez riasztották a makói tűzoltókat. Tovább olvasom