Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Egyre több diák dolgozna tanév közben is

Makó - Évről-évre nő azoknak a diákoknak a száma, akik nemcsak nyáron, hanem a tanév ideje alatt is dolgoznának. Utánajártunk hol, mennyiért és milyen áron.
A munkaközvetítő irodák többsége elsősorban azokra épít, akik nemcsak egy-két napon érhetők el, hanem a teljes tanév ideje alatt és nyáron is rendszeresen vállalnak műszakokat.

Makón, a nyári időszakban legtöbben fagylalt árusítással, mezőgazdasági munkákkal egészítik ki az otthoni malacperselyt, míg évközben leginkább a hipermarketekben találkozhatunk szorgoskodó iskolásokkal. A makói Tesco-ban jelenleg 95 regisztrált diákmunkás dolgozik, pénztáros, illetve árufeltöltő pozíciókban, nappali 472,92, illetve éjszakai 543,9 forintos nettó bérért - tudtuk meg az áruházba közvetítő Biztos Kész Diákszövetkezettől.

Szimán Brigitta (jobbról), ha kell a halsátorban is dolgozott.
Szimán Brigitta (jobbról), ha kell a hipermarket halsátrában is dolgozott.

A májusban érettségiző Szimán Brigitta már négy éve dolgozik diákként az áruházban, de még ma is jól emlékszik az első munkanapjára.
- Katasztrófa volt, mint ahogy minden kezdő, így én is ideges voltam, és féltem, hogy elrontok valamit. Pénztárosként kezdtem, ami nagy felelősség, mert ha hibázik az ember, a saját fizetése bánja, mert a hónap végén levonják a különbözetet.

A 21 éves diáklány azért kezdett dolgozni, hogy a családi kasszát kímélje. Először kukoricacímerezést vállalt, majd idősebb barátaitól hallott a 2006-ban nyílt hipermarket munkalehetőségeiről. Ekkor még szakmunkásképzőbe járt, ahol élelmiszer- és vegyiáru eladóit végzett, de már akkor is komoly elképzelései voltak a jövőre nézve. Mint mondja az üzletkötő és a könyvelő pályán is otthon érezné magát, ezért úgy döntött, most a tanulásra fektet egy kicsit nagyobb hangsúlyt, a hamarosan kezdődő érettségire készül.

- Azt hogy mennyit dolgozok egy héten, attól is függ, hányszor hív a szövetkezet, illetve hány diák kell az adott napokon a Tesco-nak. Általában az ünnepek és fizetések körül több embert hívnak. Volt, hogy egy héten minden nap menni kellett, iskola közben is, így ezeken a napokon kihagytam a sulit, vagy tanítás után egyből mentem dolgozni –magyarázta Brigi.

A városban jelenleg egyetlen helyi alapítású diákmunkát közvetítő iroda sem működik, ezért a makói diákok az országos lefedettségű diákszövetkezeteknél érdeklődhetnek munkalehetőségek iránt. A legközelebbi diákszövetkezeti irodák Szegeden találhatóak.

Olvasóink írták

 • 5. new_user 2013. április 07. 09:18
  „Személyes tapasztalatom szerint nem volt egyszerű a szakközépiskola mellett munkát vállalni. Ezért én csak a nyáron dolgoztam/dolgozhattam. Alkalmanként persze elvállaltam egy-két munkát de akkor probléma volt az hiányzás igazolása...

  Egyetemen már könnyebb dolgom volt, mert egyéni tanrend mellett végig dolgoztam az egyetemi éveimet. Az egyéni tanrend nem mentesített semmiféle kötelezettség alól (vizsga, beadandó, zárhelyi stb.), sőt néhány tanár csak úgy engedett el a gyakorlati órákról, hogy plusz beadandót kellett írnom. Ezt korrektnek éreztem...

  Sajnos szüleim nem álltak úgy anyagilag, hogy finanszírozni tudták volna az egyetemi éveimet pedig államilag támogatott képzésre jártam... A keresetemből nem futott bulikra és megtakarításom se keletkezett, mert elvitte a kollégiumi díj, jegyzetek ára és a napi élelem (főleg a napi élelem!)... Egyetlen nagy előnye volt a munkavállalásnak, hogy mire végeztem az egyetemmel 2,5 év szakmai tapasztalatom volt és 1 év egyéb munkaviszonyom. A 2,5 év szakmai tapasztalat nagyon jól jött pályakezdőként, mert 2 hónap alatt találtam a végzettségemnek megfelelő állást.”
 • 4. KamuNeni 2013. április 04. 12:29
  „Mint ahogy a fejlec is mondja "Dolgozna". Felteteles modban.”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. április 03. 19:23
  „igazolom Jozsóci szavait mivel pont "ugyanabban a cipőben jártam" - és megtoldanám annyival hogy
  boldogan lógtunk ki éjjel a koleszból, vagont rakni meg izmosodni...és egy kis pénzt is...”
 • 2. szentmiki 2013. április 03. 14:21
  „1. Jozsoci, Nehezen, de mint látom Te is megoldottad annak idején, mint én is, mint Ők is most. Szívesen raknám ki a vagont éjszaka a pályaudvaron, milyen jó is volt akkor, fiatalok voltunk és nem jutott eszünkbe ilyen kérdés, csak megoldottuk, ja és még buliztunk is utána!”
 • 1. Jozsoci 2013. április 03. 12:16
  „A nyári szünet másfél hónapja alatt - minthogy nekünk nyáron, szakközépiskolásonak, egy hónap gyakorlati időt le kellett dolgozni, gyakorlatiag ingyen, ellentétben a gimnazistákkal, akik csak a lábukat lóbálták, a másfél hónap alatt meg kellett keresnem az egész éves zsebpénzemet, mivel koldusszegények voltunk. Heti 36 (!) tanóránk volt még a főiskolán is, kötelező volt a részvétel. A gyakorlati órákra meg a szemináriumokra fel is kellett otthon készülni
  Most hogy tudnak a középiskolások, meg az egyetemisták nappali tagozat mellett dolgozni????
  Írjátok meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdába esett a református iskola

A megállapodással ellentétben nem ad pénzt Magyarcsanád önkormányzata az iskola fönntartására a református egyháznak. Tovább olvasom