Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Éjjel dolgoznak az ipari alpinisták a makói Bérpalotán

Makó - A napokban befejeződik az életveszély elhárítása a makói Bérpalotánál. A feladatot állványozás nélkül, alpinistatechnikával oldja meg egy szegedi cég – a makói belvárosban ilyen munkát korábban nem végeztek.
Az ott lakókon kívül valószínűleg nem sok makóinak tűnt fel, hogy javában folynak az életveszélyt elhárító munkálatok a makói Bérpalotánál – a feladattal megbízott Komplex Alpintechnika Kft. szakemberei ugyanis éjszaka, ráadásul alpinistatechnikával dolgoznak. Megírtuk: az 1920-as években emelt, helyi műemlékként jegyzett épületről a közelmúltban egyre több épületelem szakadt le. A teljes felújítás a több száz milliós költség miatt továbbra is csak álom, az életveszély elhárításával azonban már nem lehetett várni. A szegedi vállalkozás ezt bruttó 1,1 millióért, néhány napos határidővel vállalta.

A cég egyik vezetője, Hajnal Efraim lapunknak elmondta: az épületen egy 7 fős csapat dolgozik. Megnézik a kritikus épületelemeket, díszeket, átvizsgálják a vakolatot, és amit lehet, megerősítenek, visszaragasztanak, amit nem, azt pedig speciális szerszámaikkal leverik.

Elsőként annak a régi reklámtáblának a tartóvázát szerelték le, amelyből egy vascső a járdára hullott – ezt követően helyezték az épületre az életveszélyre figyelmeztető papírlapokat. Állványozás helyett a tető kikötési pontjaihoz rögzített kötelekkel biztosítva, illetve tolólétrán tevékenykednek. Azért éjszaka, mert ilyenkor nincs gyalogosforgalom. A lehullott törmeléket egyelőre a ház belső udvarán gyűjtik össze.
A csapat a Bérpalotát átvizsgálva több rendkívül veszélyes helyet talált.

Hajnal Efraim azt mondta, amit most elvégeznek, azzal évekig biztonságos lesz, de mint a hasonló évszázados korú épületek esetében általános, az időjárás viszontagságai hamarosan újra komoly károkat fognak okozni benne. Éppen ezért szerte a megyében sok a munkájuk: kevésbé ismert és jellegzetes épületeken egyaránt dolgoznak – az utóbbira az egyik példa a szegedi MÁV-székház. Makón korábban nem kérték fel őket, de a Bérpalotához közeli régi városháza biztonságossá tételét várhatóan ugyancsak ők végzik el a közeljövőben.
Állványozás nélkül, kötélen lógva vagy tolólétráról hárítják el az életveszélyt

Olvasóink írták

 • 4. cindi 2012. december 19. 19:56
  „Takarítsák fel a mocskot,amit az épület környékén hagynak maguk után.”
 • 3. Thimotheus79 2012. december 17. 11:56
  „Legalább gyönyörködhetnek a karácsi vásárnak nevezett két bódéban.Ha ezt Szegeden elmesélik!/Röhej!/”
 • 2. Francois 2012. december 17. 10:34
  „Ugye azért éjszaka hogy napközben a tömeget ne zavarják a fürdőben?! :) :D”
 • 1. Egyolvasó 2012. december 17. 06:34
  „A speciális szerszámon a kalapácsot és a vésőt értik???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyújtják a harmadik gyertyát Makón

Vasárnap délután 5-kor gyújtják meg a harmadik gyertyát a makói főtéren lévő óriási adventi koszorún. Tovább olvasom