Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Éjszakai randalírozók nyomában

Makó - Eltöltöttünk egy kedd estét a leghíresebb makói köztéri padnál, amelynek fotója hatalmas felháborodást keltett a helyiek körében. Mi történhet ebben a kisvárosban, ami máshol nem? Mire kapta fel a fejét hirtelen mindenki? Kik rosszalkodnak a főtéren hétköznap esténként és miért? Ki mutat példát?
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
- Arra szeretnénk megkérni önöket, hogy ha távoznak, ne hagyjanak szemetet a padokon! Kérjük, figyeljenek oda erre! – ezzel a figyelmeztetéssel lépett oda hozzánk kedden este tíz óra negyvennyolc perckor két gyalogos járőr. Ha más nem, ennyi haszna biztosan volt a makói pad botránynak. Két óra leforgása alatt, több mint ötször haladt el rendőrautó a főtéren. Béke és nyugalom volt.

Este fél kilenc és fél tizenegy között több kisebb csapat is megfordult a főtéri padoknál. Voltak, akik csak kettesben jöttek, a többség a haverokkal 4-6 fős társaságokban. Ahogy a város zaja elcsendesedett, a halkabb szavak felerősödnek és biztosan fel is szűrődtek a lakásokba. Senki sem kiabált. Nem nagyon hallottunk hangos szót. Egy érces hangon süvítő moped ugyan nem egyszer elsuhant tíz óra magasságában az úton és egy motoros is bátran furikázott oda-vissza. Minden éles hang egy ablakot vagy erkélyajtót csukott a közeli társasházakon, néha redőnyök koppantak a párkányokon.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA

Szabó Csaba Kisjakab Kittivel beszélgetett az egyik padon fél kilenckor. Baráti csevegésre jöttek. Csaba látta az interneten a képet, ami nagy felháborodást keltett. Azt mondta, megérti a „hisztit", őt is zavarja a szemét. Ő sosem hagy maga után semmit. Szerinte a legfőbb gond igazából az, hogy nincs megfelelő hely a városban, ahol estefelé eltölthetik a fiatalok az idejüket. Kocsmába nem akarnak menni, más lehetőség pedig nem igen adott. Inkább kiülnek ide, a nyüzsgő főtérre. Kitti nem hallott a fotóról, de véleménye neki is van a témához kapcsolódóan. - A szemetes itt van pár lépésre, nem nagy fáradtság kidobni a szemetet - mondja. Az, viszont zavarja, hogy nincs csikktartó a kukákon.

Tóth Szabolcs barátaival üldögélt éppen ugyanazon a padon, ami a fotón szerepelt. Azt mondta éppen egy hete volt itt, akkor hajnal egyig maradtak. Hetente kétszer, háromszor fordulnak meg a főtéren. Általában kilenc-tíz óráig maradnak. Barátja, Dorogi Dávid nem hallott a történtekről. - Én ilyet sohasem csináltam, mondja. Kulturáltság kérdése - vázolja fel álláspontját, amikor elmesélem mi is történt. Barátja, Szalai Tamás is hasonlóan látja a dolgot. - Volt, hogy ránk szóltak a rendőrök, hogy majd tegyük vissza a padokat a helyükre. Megtettük. Amikor elmentünk rendet hagytunk magunk után - állította.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA

Kocsis Erika barátjával beszélgetett egy padon és érdekes dolgot mesélt. Azt mondta, lehet, hogy látta a randalírozókat. Úgy 15-16 évesek lehettek, körülbelül hatan beszélgettek, hangoskodtak. A rendőrök ki is jöttek, rájuk szóltak. Ő és barátai a mellettük lévő padon ültek. Elindultak haza, éppúgy, mint a másik csapat. Erika nem emlékszik rá, hogy mekkora kupac szemetet hagyott a társaság. Nem figyelte. De arra emlékszik, hogy hangosak voltak. Röhögtek, beszélgettek, valaki majdnem verekedésbe is kezdett a csapatból. Üvegtörésre nem emlékszik. Megpróbáljuk beazonosítani az időpontot. Múlt héten kedd, tíz óra környékére emlékszik.

Varga Anett a közelben lakik. A könyvtárral szembeni térre nyílik az ablaka. Azt mondja ott is hangoskodtak már fiatalok, este tíz óra fele. Rájuk szólt a szomszéd, hogy hallgassanak el, megértették, elmentek. A szemetelést ő is elítéli. - Nem az a baj, hogy itt vannak. Hanem az, hogy szemetelnek. Amit maguk után hagynak azt nyugodtan ki is dobhatnák - vélekedett. Azt mondta hétköznap nincs nagy zaj, inkább hétvégén van gond, akkor telített a főtér.

Ezt többen is megerősítették. Az talán csak szerencsétlen egybeesés, hogy a múlt héten a május elseje éppen hátköznapra esett, munkanap volt, másnap így sokan szerettek volna pihenni. Kedden pedig szerenádos csoportok verték fel a makói éjszaka csendjét. Most pedig érettségi szünet van, aki nem kel korán, az mozgolódhat késő estig. Vagy hajnalig.

Éjszakai randalírozók nyomában - GALÉRIA

Fülöp Márk László és barátai is a főtéri padoknál lazít esténként, van, hogy akár hajnali 4-5 óráig. Ők nem balhéznak, és nem szemetelnek - állítják. Az ugyan megesett, hogy kiszóltak rájuk vagy rendőr hívtak, akik figyelmeztették őket arra, hogy csendesebbek legyenek. A múltkor egy műanyag üveges kreatív szemét szobor várta őket a padon. Nevetgéltek rajta, de inkább ott hagyták. Nem mernek rászólni a hangoskodó társaikra, jobb a békesség alapon és mások szemetét sem szeretik piszkálni – így összegezhető a fiatalok véleménye a témában.

A szökőkút körül két óra leforgása alatt többen is ültek. Bizony, mindenki után maradt valami. 3 elárvult műanyag üveg sorsát figyeltük. Ebből kettő mellé többen leültek, nemcsak fiatalok. Kidobtuk őket egy földön felejtett jégkrémes papír, kettő üres cigarettás doboz és egy papírzsebkendő kíséretében. A harmadik üveget egy fiatal srác dobta lazán a pad melletti kukába, mielőtt leültek ott a barátaival. Egy elárvult energiaitalos doboz maradt még szökőkúti padoknál, pedig többen leültek mellé. Direkt nem dobtuk ki, kíváncsiságból ott hagytuk. Ha valaki látja, szóljon: megvan-e még.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Francois 2013. május 09. 19:28
  „22. xdxd 2013.05.09. 18:54
  Ezt ugye te se gondolod komolyan, de állítólag mivel fogytán a nyugdíjas, a város vezetés agy mosást akar csinálni a fiatalokkal hogy rózsaszínben lássák a jövőt! :) Lesz itt foglalkozás! :)”
 • 22. xdxd 2013. május 09. 18:54
  „Van Makón olyan hely ahol kulturáltan tudnának szórakozni,? Vagy egy olyan hely ahol foglalkoznak velük, beszélgetnek velük? Lehet,hogy ilyet is igényelnének!”
 • 21. viro 2013. május 09. 16:33
  „Az a baj,hogy nem a képen látható fiatalokkal van a baj hanem a kissebséget képviselő dologtalanokkal!!!Ők akik ráérnek egész este szotyolázni mert nem kelnek korán!!!Láttam, őket és nevet is tudnék mondani!!Ja,meg járőr?Van olyan????Ne a dolgozó néppel szórakozzon hanem a sok semmire valóval!!!!”
 • 20. nagymacika 2013. május 08. 22:57
  „Miután a Pallas közvetlen közelében lakunk tudnék mesélni a hétvégékről..... Említhetném a múlt hetit amikor az üvöltözésen és a hangos zenén kivűl ,verekedés is volt. Pár hónapja pedig éjjel rendőrök az utcában az összes kukát átnézték , gondolom nem véletlenül. Szóval én is úgy gondolom nekünk is van jogunk pihenni.”
 • 19. jack 2013. május 08. 21:55
  „Ha nem tudnak viselkedni a kedves fiatalok, akkor be kell zárni a kocsmákat 22 órakor, ennyi!!!
  Jogunk van pihenni!”
 • 18. kelemenyke 2013. május 08. 19:52
  „Valamiért az az érzésem van, hogy ez a rózsaszín maszlag megrendelésre íródott!
  Valaki igazolni akarja azt, amit túl sokan tudnak a Ráday, Hunyadi környékén,az az annak az ellenkezőjét!!”
 • 17. jack 2013. május 08. 19:02
  „Kedves Major Zsuzsanna4
  Lehet elszimatolni hétvégén éjjel 2-3 körül a Rádayra egy diktafonnal és utána cikket írni...
  Botrányos vagy hányingerkeltő!!!”
 • 16. tol 2013. május 08. 17:55
  „nagyon jó cikk, gratula! Én annyival egészítem ki, hogy a kamaszok szabadideje nincs kihasználva, pedig nagy arányban fogékonyak a közösségi megmozdulásokra. Müvészeti iskolák, sportkörök, ifjúsági mozgalmak, felekezeti aktivisták, hajrá! Ne hagyjátok kallódni a fogékony fiatalságot!”
 • 15. makoilakos86 2013. május 08. 17:50
  „kedd... Miért nem péntek vagy szombati napon akciózott a szerkesztőség? nem gondoltak bele,hogy akkor van igazán nagy forgalom? Nem kedden kéne az ilyet, pláne nem érettségi idején...”
 • 14. Zotya100 2013. május 08. 16:30
  „7. -- A szegedi rádióban is folyton ezt hallani: x óra magasságában, az X tér magasságában, stb. Rettentően magyartalan, idétlen, de sajnos egyre divatosabb, főleg azoknak, akik ezt hallják nap mint nap a médiánkból. Le kellene már szokni róla.
  Más. Valóban nincs kifejezetten csöndes hely éjjel, szerintem sehol. Én Makkosházán lakom egy viszonylag kieső utcában, de itt van éjjel fémdoboz taposás hosszú percekig, üvegtörés, bulizás, hangosan röhögcsélve vonuló társaságok, bömbölő tévé, hangos zene, éjjel 1-kor a vizet felettem 20 percig hangosan zubogtató lakó. Szóval ezt meg kell (és meg is lehet) szokni. Csak szúnyog ne legyen!!! (Eddig még nem volt.)”
 • 13. Francois 2013. május 08. 15:37
  „9. queenmargareth1 2013.05.08. 13:25 Csak az a baj, valaki meg van kenve! :) Mellékesen a térfigyelők szarok! :) Gyertek fel a tetőre bármikor széthúzható, elavult rendszer, valahol leszedték itt meg feltették! :)”
 • 12. 80sFan 2013. május 08. 14:51
  „Csinos.”
 • 11. Racoon 2013. május 08. 14:22
  „A térfigyelő kamerák képe előtt ki az illetékes, aki alszik?”
 • 10. Bmw316i 2013. május 08. 14:19
  „Este 10 utan kijarasi tilalom LOL. Akinek nincs igazolas rola miert van kint,azt lecsukni,lol”
 • 9. queenmargareth1 2013. május 08. 13:25
  „akkor, ha ennyire elviselhetetlen állapotok vannak a város vezetésére és a rendőrök gyengeségére kellene összpontosítani.
  A vezetőkön múlik sok minden, ezt azért ne feledjük, ha a szülőknek nem megy, menjen a rend őreinek!”
 • 8. Francois 2013. május 08. 13:08
  „Ne <moderálva>! :) Akkor csak én találkozom itt a Rádayn szétvert kapucsengőkkel, betört autó üvegekkel, bevert lépcsőház ajtóval! :) Lehet már mi lakók képzelődünk! :)4. queenmargareth1 2013.05.08. 10:55 Más egy fesztivál, meg mások a napi történések!”
 • 7. kelemenyke 2013. május 08. 12:17
  „Kicsit komolyabban!
  Javasolnám a cikk írójának, hogy hétvégén, éjfél és 2 között, járja végig a Pallas, Ráday Hunyadi szakaszt!
  Kicsit más élményben lesz része!
  Más!!!
  Megkérném a cikk íróját: Mutassa már meg, milyen magasan van tíz óra " tíz óra magasságában"!!
  Legközelebb úgy kezdődik majd egy cikk, hogy Ne tudják meg! ??
  A stílus maga az ember!!!
  Azok nem tudják, akik ezzel foglalkoznak????”
 • 6. kelemenyke 2013. május 08. 11:52
  „Minten natyon szep, minten natyon jo, mintennel meg fatyok elegedve!! :)

  De nagy baj, hogy nem igaz!!”
 • 5. Roland1000 2013. május 08. 11:20
  „Kérdezem én, hogy miért nem szólt rá a cikk írója arra, aki után maradt ott valami...? Az a baj, hogy senki nem akar vagy mer rászólni azokra, akik illetékesek...

  Várom a választ...”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 08. 10:55
  „1 a rendőrök a pad körül köröznek:)
  városban minden hangot nem tudsz kiirtani:)
  Aki nem tud aludni, az nem fog tudni egy szúnyog zümmögésétől sem, tapasztalat.
  Ki kell költözni tanyára és csendesebb lesz.Falun sem sokkal csendesebb, ugyanúgy motoroznak, ugyanúgy nevetgélnek a fiatalok.
  Itt Szegeden elkezdődik a Borfesztivállal a nyári programsorozat és befejeződik a SZIN-nel és itt fognak nyervákolni, hogy hangos, részeg bla-bla-bla...
  ez város!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves betörőt fogtak el Makón

Őrizetbe vette a Makói Rendőrkapitányság azt a 17 éves fiatalembert, aki bölcsődébe, orvosi rendelőbe és egy lakásotthonba tört be. Tovább olvasom