Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Eladhatatlan házak a 43-as mellett

Makó - Áll az ingatlanpiac Makó központjában: a 43-asnak a várost átszelő szakasza mellett kínált házak, lakások iránt elenyésző a kereslet. A tulajdonosok szerint egyértelmű, hogy erről a január óta megháromszorozódott forgalom tehet. Az ingatlanforgalmazó szerint azonban sok tulaj irreálisan magas áron kínálja házát.
Hétről hétre egyre több Szegedi és Megyeház utcai ház és lakás frontjára kerül ki az „Eladó" tábla Makón. Az ingatlanpiaci szempontból tavalyig felkapottnak számító, egyébként frekventált városrészben a január óta megháromszorozódott kamionforgalom miatt gyakorlatilag eladhatatlanná váltak a lakóingatlanok – sőt több vállalkozás végleg becsukta ezen az útszakaszon a kapuit.

Szegedi árak a külvárosban

A jelenleg eladásra kínált makói ingatlanok árai a megyeszékhelyen is megállnák a helyüket. A szegedi külső, kertvárosi részeken kínálttal gyakorlatilag azonos, 20-25 millió forint közötti összegekért hirdetnek több gerizdesi, illetve Kálvária utca környékén épült családi házat.

– Éppen fél éve kezdtük hirdetni a Szegedi utcai lakásunkat, eddig alig volt jelentkező, és azt tapasztaljuk, hogy már jócskán a tavalyi árak alatti értéken kezdődnek az alkuk. Kivétel nélkül mindenki arra hivatkozik, alacsonyabb árat ajánlva, hogy hatalmas a zaj a kamionforgalom miatt. Sajnos nem tudjuk kivárni, hogy megépüljön az elkerülő autópálya-szakasz, és felszabaduljon a hatalmas forgalom terhétől ez a városrész is, mihamarabb szeretnénk eladni a lakást, de úgy tűnik, most nincs rá sok esély – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Szabó Mónika.

Hasonló cipőben jár a Megyeház utcai házát immár másfél esztendeje áruló Csávás Antal is. Az ingatlan elsősorban építési telekként lenne értékesíthető, de még így is kénytelenek voltak a piacinál alacsonyabb árat hirdetni – ám jelentkező még így sem akad.

– A hatalmas forgalom miatt kevesebb azoknak az érdeklődőknek a száma, akik lakóházat építenének ide, de vállalkozás sem igen jelentkezett. Egyszerűen szembesülnünk kell a ténnyel: nincs kereslet itt az ingatlanok iránt, lehet, hogy még évekig nem érkezik komoly ajánlat – foglalta össze a tulajdonos.

A város egyik ingatlanforgalmazója szerint a forgalom visszatartó ereje mellett egy másik jelenség is felelős a főút menti házak piacának befagyásáért. Szerinte több tulajdonos is jócskán túlértékeli saját házát.

– Van olyan 150-160 négyzetméteres lakóház, amit 35-40 millió forintért hirdetnek. Sok vevő így eleve rá sem kérdez a valós piaci értéknél jóval többre tartott ingatlanra – mondta Rácz Dóra. A Monopolli Iroda vezetője rámutatott: az álló piac nem általános Makón, hiszen a főút forgalmától biztonságos távolságra eső belvárosi részek között, például a Károlyi Mihály utca egy szakaszán gyakorlatilag előjegyzésben várnak a „felszabaduló" házakra a potenciális vásárlók. A legfelkapottabb környékek között vannak a Marczibányi tér ingatlanjai is.

Mindemellett általános tendencia, hogy az irreális házárkínálat mellett a lakások piacán számottevő árcsökkenés tapasztalható, a régebbi építésű kétszobásak alig kelnek el 6 millió felett. Ám a szakember hozzátette: vannak kivételes események is, ugyanis gazdát cserélt nemrég a városban egy nagyobb ház, 50 millió forint körüli értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegettek egy makói taxist

Makó - Nehéz megmondani, nőtt-e a taxisok biztonságérzete az elmúlt néhány évben, mióta közfeladatot… Tovább olvasom