Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Eladó a kemping a makói Báló ligetben

Makó - Kemping, bejáratánál egy nagy fehér kiszuperált parabolaantenna, rajta vörös betűkkel, hogy for sale, vagyis eladó: ezt (is) látják azok, akik Szeged felől kocsival érkeznek Makóra a 43-ason. Mivel ezt a területet, a Báló ligetet néha elönti a Maros, a város egyelőre nem költ a tulajdonában lévő, s nem használt épületekre.
Mind a mai napig közösségi rendezvényeknek, focimeccseknek ad otthont a makói Báló liget, illetve kemping. Ez a mintegy 20 hektáros terület egyben a város kapuja is, hiszen a Szeged felől érkezők ezt pillantják meg legelőször a Maros-hídról. A folyóparton lévő épületegyüttes, illetve a hozzá tartozó sportpálya önkormányzati tulajdonban van, mintegy 6000 négyzetméter az alapterülete. A pályát, illetve az épület egy részét szépen gondozzák. Ezt ugyanis az FK Spartacus bérli a várostól, s a pályán rendszeresen fociznak.

A hídról is jól látható építmények néhány része azonban nagyon rossz állapotban van. Ablaküveg szinte már egyiken sincs, nyaranta fecskék fészkelnek az egykor öltözőnek, vizesblokknak használt helyiségekben. Szétvert padok hevernek a koszos járólapon, madárürülék és szemét borít mindent. Az önkormányzattól kapott tájékoztatást szerint csak azt a részét tartják karban, amelyet a sportegyesület bérel, a többi felújítására pedig egyelőre nem kívánnak költeni. Az egykoron gépműhelynek létesített tömb ugyanis rossz helyen van, a Maros hullámterében, a folyó rendszeresen el is önti ezt a területet.

A terület szélén tábla hirdeti: 1902 óta helyi védettség alatt áll a Báló Liget. Fotó: Dobó Dolli
A terület szélén tábla hirdeti: 1902 óta helyi védettség alatt áll a Báló Liget.
Fotó: Dobó Dolli

A pálya szomszédságában lévő terület magánkézben van, itt hosszú ideje kemping működik. Ahogy a 43-as mellett lévő csárdától lehajtunk a ligetbe, angol nyelvű szöveg hívja fel az esetleges külföldi érdeklődők figyelmét: eladó ez a 10 hektáros terület, melyen a kemping mellett egy 340 négyzetméteres vendégház is van, nyolc szobával.

Ahogy kocsival gurulunk a híd alá, egy igen kopott, rozsdásodó táblát látunk, melyre fehér betűkkel az került: Báló liget, 1902 óta védett terület. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságán megtudtuk, a liget nem része a nemzeti parknak, vagyis nem áll országos védettség alatt. Makón két rész, az úgynevezett Csorda-járás, valamint a Landori-erdő tartozik az igazgatóság fennhatósága alá. A Báló liget helyi védettséget élvez.

Porosodó Old Navy

A sportegyesület által nem használt épületrész raktárában kajakok, kenuk porosodnak. A legnagyobb oldalán Old Navy olvasható. Ez az öreg tengerész már régen hasíthatta a hullámokat. Legutóbb talán akkor érhette víz, amikor kiöntött a Maros.

Olvasóink írták

  • 2. napiszar 2009. április 07. 12:17
    „Ho-Ho Kormos Tamás én ki segítelek a cikkben ,:)te meg leveszed a hozzá szólásomat!!!!!!!Bazd meg ez így nem működik!:(:(:(:(:(:(:(:(”
  • 1. Indian 2009. április 06. 20:31
    „Contitech Makó FC II.-nek hívják azt a csapatot,amelyik itt focizik!Már nincs olyan hogy FK Spartacus!
    Kissé nem ártana körültekintőbben írni azt az újságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ford T-modellt venne Makó

A vasárnapi veterántalálkozóra számos öreg jármű érkezett, köztük egy 1940-es Bentley MK6-os, valamint egy 32 esztendős Zaporozsec is. Tovább olvasom