Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elengedik a helypénzt a makói piacon

Makó - Januártól nem kell helypénzt fizetniük a makói piacon azoknak a kistermelőknek és őstermelőknek, akik saját portékáikkal kereskednek. Közel 200 embernek összesen 4-5 millió marad így a zsebében.
– Nekem, aki az év minden hetében a piacon vagyok, éves szinten közel 100 ezer forintos megtakarítást jelent, hogy mostantól nem kell helypénzt fizetnem – mondta lapunknak a helybeli Frank Csaba, aki szálas és cserepes virágot, zöldséget, gyümölcsöt szokott árulni. Már 15 éve foglalkozik ezzel. Minden piacos napon hajnaltól dolgozik. Azt mondja, a régi piaci díj sem volt elviselhetetlen, de minden segítség jól jön, ráadásul pozitív gesztus is a makói önkormányzat új intézkedése.

Mint Farkas Éva Erzsébet polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, választási ígéreteik között is szerepelt a városi rezsicsökkentés, amelynek első lépéseként megfelezték a mezőőri járulékot, most pedig mentességet adnak a helypénz fizetése alól a legalább 3 éve őstermelőként, kistermelőként dolgozó makóiaknak, amennyiben saját terményeiket viszik a piacra. Aki egész évben szeretne árulni, január 31-éig kérvényezheti a díjmentességet, a többiek az első alkalommal, amikor kereskedni jönnek. Az éves bérlet egyébként másoknak egy asztalra alkalmanként 600 forint, míg egyszeri árusítás esetben ugyanez 700-ba kerül Makón.

A helyi őstermelők, kistermelők már helypénz megfizetése nélkül kereskedhetnek saját terményeikkel. A szerző felvétele
A helyi őstermelők, kistermelők már helypénz megfizetése nélkül kereskedhetnek saját terményeikkel. A szerző felvétele

Ami a részleteket illeti, Nagy Nándortól, a piacot üzemeltető városgazdálkodási nkft. vezetőjétől megtudtuk: éves szinten 4-5 millió forint bevételkiesést – és az érintetteknek összességében ugyanennyi spórolást – jelent várhatóan ez a kedvezmény. Az önkormányzati cég idei költségvetése már ezt figyelembe véve készült el. Az érintettek száma közel 200-ra becsülhető, közülük 70-80-an éves bérlettel rendelkeznek, a többiek alkalmi vagy időszaki árusok. Egy piaci napon mostanában átlagban összesen több mint 300-an kereskednek Makón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóra hagyja vagyonát az emblémakirály

Makóra hagyja vagyonát a város mai címerének tervezője, Szekeres István. Tovább olvasom