Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Élénkülőben a hagymatermesztés: jó termés, kedvező árak

Makó - Az idei jó termésnek és a kedvező áraknak köszönhetően jók a jövő évi hagymatermesztési kilátások. A Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos a már sokszor leírt klasszikus makói fajták jövőjében is bízik.
A kevés csapadék miatt nem volt könnyű az őszi fokhagymamagvetés, ennek ellenére valósággal megélénkült idén a határ a szezonban.

Pásztor Vilmos is optimista

Bizakodva várja a jövő évet a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos is. Bár adataik a termőterület pontos nagyságáról nincsenek, ugyancsak a termelési kedv növekedését tapasztalja. Azt is elmondta, hogy információi szerint a szaktárca lépéseket készül tenni a magyar, ezen belül a makói vöröshagyma megmentésére, és ebben a terméktanács is közre fog működni.

Ez annak köszönhető – mondják a termelők – , hogy mint meg is írtuk annak idején, ebben az évben végre megfelelő mennyiségben és minőségben sikerült termelni, és az árak is elfogadhatók voltak. Az egyik tekintélyes gazda, Fekete János lapunknak elmondta, most sem szánt kisebb területet a fokhagymának, mint a megelőző évben, és azt tapasztalta, sok új ember is termesztésbe kezdett.
A fémzárolt vetőmag kilója egyébként 800–1200 forint. Ő maga is állít elő magot, és örömmel látta, hogy olyan sokan kértek tőle, mint 3–4 éve soha.

Ami viszont a makói vöröshagymát illeti, a fajtafenntartás és -nemesítés feladatát immár több mint 2 éve a mezőkovácsházi Hortseed Kft. végzi. A társaság ügyvezető igazgatója, Varga Sándor azt mondta, ezek iránt a fajták iránt is nő a kereslet. Különösen népszerű a Makói bronz, de a Makométa is kelendő. A szaporítóanyag vásárlásának jellemző időszaka a tavasz, de már most is lekötöttek, sőt meg is vásároltak belőle sokat, a jövő évre vonatkozó előjelek tehát biztatók. Hozzátette: jellemző, hogy a makói hagymának már nem Makó környékén van a legnagyobb becsülete – sokkal több érdeklődő jelentkezik Békés és Bács-Kiskun megyéből.

Olvasóink írták

 • 4. KamuNeni 2011. november 08. 22:19
  „Nincs elenkuloben, csak esetleg jobb termes jobb arak. Jovore majd hanyatloban lessz es az arak is azok lesznek.”
 • 3. Egyolvasó 2011. november 08. 06:00
  „Ezt is Andreának köszönhetik.”
 • 2. triatlonos 2011. november 07. 17:40
  „A makói hagyma szégyene, hogy a fajtafenntartást Békés megyében végzik. Szándékosan tették tönkre a vöröshagymát, majd a fokhagymát, és mivel fontos növények lassan kezd élénkülni a termelés. Ez most igy van az állattenyésztéssel is, hamarosan vágóállat sem lesz.
  Fekete János igazi hagymás szaktekintély, de Ő is bizonyára tudja, hogy sok "újrakezdő fokhagymás" ipari fokhagymával kezdi újra a termelést. Az eredmény már előre boritékolható.
  A sikerhez olyan "közgazdasági környezetre" lenne szükség, ahol, a munkának van becsülete, de ettől még nagyon messze vagyunk.”
 • 1. papika56 2011. november 07. 10:05
  „Szerintem nem csak a hagyma fajtákkal van a baj. Bár én nem foglalkozom termesztéssel--de az okosok azt mondják -fertőzött a talaj ! Nincs vetésforgó mint régen.
  A mostani --akár fok--v.vöröshagyma --nagyon romlik, Nem is veszek csak 1-2kg-ot egyszerre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbá tette a sztráda a régi 43-ast

Nemcsak csendesebbé, biztonságosabbá is vált az M43-as avatása óta eltelt fél évben a régi 43-as főútvonal. Tovább olvasom