Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Éles verseny a makói 5. kerületben

Makó - A Fidesz a helyi kórház vezetőjét indítja, a Jobbik pedig egy ismert pedagógust támogat Makón az ötös választókerületben, amelynek most Marosvári Attila alpolgármester a képviselője. Itt lehet a legnagyobb csata ősszel – és közben mindhárom jelöltet józan, megfontolt embernek ismeri a város.
– Az a politikusok ügye, én a betegek érdekében szeretnék dolgozni – így kommentálta Kallai Árpád, a vásárhelyi és makói kórház főigazgatója az összevont intézmény ügyében indított makói aláírásgyűjtést tavaly ősszel. A makóiaknak többek között az nem tetszett, hogy az összevonás után leváltották kórházuk addigi, helybeli vezetőit. Kallai ezen az őszi tájékoztatón mutatta be új általános helyettesét, Nagy Jenőt, aki minden tekintetben megfelel az itteniek elvárásainak. Makói születésű, helyben él, több mint húsz éve dolgozik az intenzív osztályon, aneszteziológus és kardiológus. Arról azonban akkor nem volt szó, hogy Nagy Jenő politikus is lesz. Márpedig idén július elsején, amikor Lázár János miniszter országgyűlési képviselőként Makóra látogatott, bemutatta az október 12-i önkormányzati választások helyi kormánypárti jelöltjeit, közöttük Nagy Jenőt, akit az 5. kerületben indítanak.

Bajnokok Ligája

A választásokon várhatóan a kormánypárt, a helyi baloldal és a Jobbik között lesznek nagy csaták. Ez a makói ötös körzetben – egy helybeli szerint – a jelöltek kvalitása miatt olyan lesz, mint amikor a Real Madrid, a Manchester United és a Bayern München már a csoportkörben találkozik a Bajnokok Ligájában. A legjobb az lenne, ha mind a három győzne.
A Jobbik július 17-én állt a nyilvánosság elé, többek között az 5. kerületben induló Orosné Spák Hedviggel. A köztiszteletben álló pedagógus meglepetés a radikális jobboldali ellenzék csapatában, hiszen egyáltalán nem radikális. Igaz, jobboldali. – A városért akarok tenni, ráérek, nyugdíjas vagyok, nem az a fajta, aki otthon kötöget, horgolgat – mondta lapunknak a tanárnő. – Azon már régen túl vagyok, hogy a nagypolitikát megértsem. Egy város közéletében nem is az számít, hanem a tenni akarás, a segítő szándék. Amikor Kiss Attila, a polgármesterjelölt megkeresett, két napig gondolkodtam, beszéltem édesapámmal, aki két cikluson át volt Csanádpalota polgármestere, és úgy döntöttem, függetlenként, a Jobbik támogatását elfogadva megmérettetem magam. Kiss Attilával egyetértettünk abban, van még mit tenni Makón. Igen, Marosvári Attilával korrekt a viszonyom, semmi kétségem afelől, hogy ő is a városért akar tenni. Egy a cél, de más az út. Nagy Jenőt nem ismerem, de szerintem neki sem célja a másik lejáratása. Nemes versenyben bízom.

A kerületben – amelyhez a város központjának egy részével, a városházával együtt a délkeleti fele tartozik – 2010-ben Marosvári Attila győzött, hat jelölt közül, 38,95 százalékkal. Legtöbbször ez lett az eredmény, amikor a makói történész, muzeológus elindult az önkormányzati választáson. 1994-től 1998-ig alpolgármester volt, majd a megyei közgyűlés alelnöke, 2007 óta ismét makói alpolgármester. Kompromisszumkészségéért, alaposságáért ellenfelei is tisztelik. Ő ismeri mindkét leendő ellenfelét, jó viszonyban vannak. Marosvári minden bizonnyal októberben is indul a választásokon, de jelölőszervezete, a Polgári Szövetség Makóért egyesület még nem állt a nyilvánosság elé. E mögött az lehet, hogy a helyi baloldal – a PSZM mellett az MSZP és a DK – még egyeztet a jelöltekről. Információink szerint nem kérdés, hogy Buzás Péter, aki az utóbbi húsz évben polgármestere volt a városnak, újból elindul, de olyan helyzetbe nem szeretne kerülni, mint szegedi kollégája, aki a most véget érő ciklusban jobboldali többség mellett dolgozott. Ezért nem mindegy, hány kerületben győz az őt támogató csapat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 hektárnyi remény Maroslelén

Napelemes energiaparkot tervez Maroslele mellé egy befektető – tudtuk meg Martonosi György polgármestertől. Tovább olvasom