Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Életfogytig helyett csak 10 év börtönt ért B. Lajos élete

Szeged, Pitvaros, Magyarbánhegyes – Életfogytig tartó fegyházbüntetés helyett 10 év börtönt kapott az a 24 éves pitvarosi fiatalember, aki tavaly márciusban agyonvert egy magyarbánhegyesi férfit.
Halára verte és rugdosta tavaly márciusban a 24 éves pitvarosi Varga Mihály B. Lajost egy magyarbánhegyesi sörözőben: a Gyulai Törvényszék nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a fiatalembert, akinek feltételes szabadságra bocsátását 30 évben szabta meg. A Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a védelem kérelmének helyt adva jelentős mértékben enyhítette az első fokú ítéletet: a 49 éves áldozatnak az orvosi szakértői vizsgálatok szerint 27 sérülést okozó pitvarosi fiatalembert mindössze halált okozó testi sértés és rablás miatt marasztalták el, amiért a férfit jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélték.

A tárgyalóteremben helyet foglalt az áldozat és a vádlott családja is. B. Lajos feleségét a bíró nem sokkal a nyilvános ülés megkezdése után a folyosóra száműzte: a hangosan síró asszony nem bírta végighallgatni Varga Mihály ügyvédjének védőbeszédét, amiben a jogász többször hivatkozott arra, hogy a szakértők szerint az áldozaton csak egy dulakodásnál megszokott sérülések keletkeztek, legsúlyosabb sérülése pedig egy orrcsont törés volt, amely után vérbelégzés miatt a férfi végül életét vesztette. A vádirat szerint Varga Mihály egy cimborájával sörözött a magyarbánhegyesi sörözőben, ahol B. Lajos időről időre eltűnt a pult mögül. Ezt kihasználva a fiú a pult mögé ment, levett a polcról egy cigit és a pénztárgépet is megpróbálta kinyitni. Ezt vette észre a későbbi áldozat, aki szóvá tette a látottakat. Varga Mihály dühében többször megütötte a férfit, amíg ismerőse közéjük nem állt. B. Lajos az utcára próbált menekülni, de a pitvarosi fiú ekkor újra rátámadt: öklével többször arcul ütötte, majd az utcán az akkor már fekvő férfibe legalább kétszer belerúgott. A vádirat szerint egy biliárddákót is használt az ütleghez, de ezt a másodfokú bíróság nem látta bizonyítottnak. B. Lajos az ütlegbe a helyszínen belehalt.

Az utolsó szó jogán

Varga az utolsó szó jogán bocsánatot kért áldozata lányától, fiától és feleségétől. „Tiszta szívemből sajnálom a történteket, nem kívántam Lajos halálát. Ezzel a tragédiával két család életét tettem tönkre. Megérdemlem a büntetést, de legalább azt tegyék lehetővé, hogy kislányomat a börtönből kikerülve tinédzserkorában már nevelhessem" – mondta bűnbánóan.

Csomós Tamás ügyvéd az első fokú bíróság szinte minden mozzanatát támadta védence érdekében: egyebek mellett eljárási hibákra, a tanúk nem megfelelő módon való kihallgatására és iratellenességre hivatkozott. Kérte a nyereségvágy és különös kegyetlenség minősítő tényezők mellőzését, a halált okozó testi sértés megállapítását, amit szerinte az orvosi szakvélemények is alátámasztanak, valamint az ítélet jelentős enyhítését, meghatározott időtartamú büntetés kiszabását. „Védencem nem kívánta B. Lajos halálát„ – állította. Ilia Péter ügyész pontról pontra próbálta cáfolni a védő szavait. Elmondása szerint két tanú is egybehangzóan állította. Vargát az ominózus napon a cigaretta-, és pénzszerzés motiválta. „ A vádlott egyenes szándéka a testi sértés volt, de azzal is tisztában volt, hogy mindez halállal végződhet és ezzel kapcsolatban közömbös maradt" – mondta. Ilia szerint közvetlen anyagi haszon szerzés volt a cél, ami kimeríti a nyereségvágy fogalmát. – Megvalósult a különös kegyetlenség is, hiszen az áldozatot a vádlott hosszan ütötte, aminek vége a halála lett – érvelt.

A Táblabíróság végül 1 órás tanácskozás után a védői álláspontot látta megalapozottnak: a jogerős ítélet szerint varga Mihály nem kívánta B. Lajos halálát, az első fokon eljáró bíróság pedig több ponton hanyagul kezelte az ügyet. – A halált okozó testi sértés büntetési tétele 2-12 év, melynek középértéke 7 év. Az elkövetési mód közel állt a különös kegyetlenséghez: ezért 10 év a börtönbüntetés – hallottuk. Az enyhítő ítélet indoklását végigzokogta az áldozat lánya, aki a tárgyalás végén a folyosón csak annyit mondott: 10 év. Ennyit ér egy emberélet...

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. info 2012. június 01. 16:09
  „14. bambulla 2012.05.31. 23:01 -annak a módosított ítéletéhez nem lehet hozzászólni...”
 • 23. vélemény 2012. június 01. 13:45
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/cozma-gyilkossag_eletfogytiglani_fegyhaz_helyett_18_ev_borton/2282343/”
 • 22. újratöltve 2012. június 01. 09:55
  „Még hogy nem lehet a bírót megvenni kilóra?”
 • 21. zero 2012. június 01. 08:42
  „Meddig megy még ez emberek?”
 • 20. macusnéni 2012. június 01. 08:07
  „Itt ebben az országban bizonyos csop.nak mindent lehet.Talán a bírók is féltik az életüket.Ez a hatalmas erkölcsi fertő van,az tény.Lassan nem lehet majd a véleményt kifejteni,mert ellátják a bajodat.Rosszabb,mint Rákosi alatt.Tudok véleményt nyílvánítani,mert már akkor is éltem.Na meg 2 hét múlva rend lesz,én is várom azóta is,csak a dátumot felejtette el,aki ezt mondta.MELYIK 2 HÉT MÚLVA? Cozma ügy is egy cirkusz,még majd szegény Cozma lesz a hibás.Na elmennek ezek oda ahova én kívánom,de gyorsan.”
 • 19. Dr.Tonyk 2012. június 01. 08:06
  „Most hol van Narancsics? Nem szól le? Vagy ez az ügy nem termel politikai hasznot? Ennyit már egy szaros Windows lemásolásáért lehet kapni, nem hogy emberölésért.
  Életfogytiglan vs. 10 év. Ha én ekkora szórással dolgoznék, úgy elzavarnának mint a sicc. Kéne egy törvény amivel a bírókat is felelősségre lehetne vonni, hanyag munkavégzés miatt. Nehogy már ők minden felett álljanak!”
 • 18. Csontember 2012. június 01. 08:05
  „Én "csak" annyit szeretnék, hogy Magyarországon magyar bírók ítélkezzenek!”
 • 17. ascendum 2012. június 01. 07:20
  „Nem kívánok vérbosszút sem kiáltani, de ez azért mégiscsak nevetséges!”
 • 16. Egyolvasó 2012. június 01. 06:06
  „Tán csak nem N. Norbert vezette a tárgyalást???
  miért csak most jutott eszébe a családja???”
 • 15. Dinoso 2012. május 31. 23:04
  „Stadler mennyit kapott adócsalásért ? Ez a legnagyobb baj, hogy azértékrend : először a pénz, utána az emberélet vagy testi sértés. Ezért harapózik el az erőszak - pofán verem a buszsofőrt, mert beszólt, rommá verem az utcán a szembejövőt, mert depis vagyok, semmi gond. Kirugott a barátnőm ? Elő a machetával. Ha a bíróságnak lenne valami normális értékrendje.... de nincs. Ez a gond.”
 • 14. bambulla 2012. május 31. 23:01
  „sajnos a Cosma gyilkosságban hozott ítélettel azonos az eljárás
  mi van itt kérem szépen?
  a cigókat védjük????
  miért?
  a társadalom leghaszontalanabb , élősködőbb része
  emberek! ébredjünk fel!
  a rendőrség meg tegyen valamit a közbiztonságért !!!”
 • 13. TELSTAR 2012. május 31. 22:08
  „A pincétől a padlásig kitakarítani a bírói kart !!!”
 • 12. Mozimasiniszta 2012. május 31. 21:43
  „Valóban gond van a magyar demokráciával ! (nem azért mert Brüsszelből azt fröcsögik) hanem
  az alapja , az igazságszolgáltatás mondott csődöt ! és ez sokkal veszélyesebb mint a rasszizmus,
  a szélső jobb, vagy az antiszemitizmus ! A cucillista - szadeszes gazdaság és nemzetrontó csürhe
  után jönnek a kartellbe tömörült "bíró urak" , akik a nyugdíjazási eljárás miatt "szolidaritásból"
  úgy vesznek elégtételt az egész társadalmon , hogy a kiszolgáltatoktól elveszik még az erkölcsi elégtétel reményét is ! Gyalázat ! Bezzeg ha egy banki tolvajt kell sittre vágni : 10 év, nyaktiló , kiherélés , felnégyelés , hetediziglen megalázni még a családját is !”
 • 11. Morpheus_RexXx 2012. május 31. 21:24
  „"Megérdemlem a büntetést, de legalább azt tegyék lehetővé, hogy kislányomat a börtönből kikerülve tinédzserkorában már nevelhessem" - mondta bűnbánóan."

  Miért is pont akkor? Elég érett lesz már vagy mi? Rablógyilkos szerintem ne neveljen..”
 • 10. TrombiFrédi 2012. május 31. 21:02
  „Ilyen ítéletekkel ne várjanak sem nagyobb rendet, sem azt, hogy mások ezt akár életük kockáztatása árán betartsák, illetve betartassák!!!”
 • 9. SunCityZs 2012. május 31. 20:02
  „Asszem veszek valami fegyvert, mert a törvénytől való félelem, már nem állítja meg a bűnözőket. Muszáj lesz az ember megvédeni magát!”
 • 8. makovaros 2012. május 31. 19:30
  „Úristen röhejek ezek a törvények Bezzeg a nem jogtiszta Windows terjesztésért akár 8 év is járhat ember ölésért meg 10. röhej ez a egész...”
 • 7. Yucca 2012. május 31. 19:20
  „3. - Pontosan!”
 • 6. cibuka 2012. május 31. 19:14
  „5.postboy.Bizonyos csoportoknak .igen”
 • 5. postboy 2012. május 31. 18:39
  „Ugyan az, mint a Cozma ügyben...

  Magyarországon büntetlenül lehet embert ölni!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a csanádpalotai szennyvízprogram

Már el kellett volna kezdődnie a tisztítómű próbaüzemének, valójában még egy kapavágás sem történt Csanádpalotán – a közbeszerzési pályázatot csak a jövő hónapban írják ki. Tovább olvasom