Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Élethalál harc: Vas a vas ellen

Kiszombor - Hatalmas porfelhő, kánikula, berregő motorok. Vas- vas ellen vívott élethalál harcot a kiszombori gyorsasági roncsderbin. Nyeltük a port, szagoltuk a kipufogó gázt és kameráztunk.
„Nem dohányzom, nem iszom, nem csajozom. Valamire költeni kell!"- vallja Baranyi István autóversenyző, a kiszombori gyorsasági roncsderbi futamok egyik szervezője. Hatodik alkalommal dübörögtek a gépek a falu határában: nyelték a benzint és rúgták a port. Faroltak, pörögtek, ütköztek. Mi pedig szurkoltunk a biztonsági szalagok mögött. Tűzött a nap, olyan meleg volt, hogy szinte napszúrást kaptunk, de nem adtuk föl: látni akartuk, hogyan küzd a vas. Megérte. Izgalmas köröket róttak a gépek, láttunk feledhetetlen malőröket és félresikerült, buta próbálkozásokat is.

Gyorsasági roncsderbi: Vas a vas ellen - GALÉRIA

23 autó rajtolt a hőségben, három géposztályban. „Érkeztek versenyzők a helyiek mellett Mártélyról, Szegedről, Mórahalomról, Makóról, de még Bonyhádról is." – tájékoztatott bennünket Baranyi István. A felesége is indult a futamon. „Esti tagozaton érettségizett. Megígérte, ha sikerül, megy egy kört." A Baranyi család több tagja is ugyanannak a szenvedélynek hódol. Imádják az autókat és a derbiket. István bátyja autószerelő, az öccse gépkezelő, ő maga pedig szobafestő, de ha kell, együtt javítgatják a kocsikat, amiket azután tesztelnek is a versenyeken.

Gyorsasági roncsderbi 2012.07.29. Kiszombor

Hasonlóképpen összedolgozik egy-egy futam előtt a Zentai család is. Zentai Csaba karosszérialakatos, édesapja hegesztő, a bátyja pedig autószerelő. „Innen jött a versenyzési láz. Együtt jártunk futamokra javítani a sérült gépeket: hegeszteni, kalapálni." Elárulta jelenlegi autóján egy nagyjából 100 lóerős Golfon körülbelül 10 éve dolgozik. Ahogy mondta, tartott pihenőt is, de csak most állt össze a gép. „Amíg bírom, csinálom. Amikor felbőg a motor, megszűnik a világ számomra. Összekeveredik a szív, a tüdő és gyomor. Nyomom a gázt és nem gondolkozom." – mesél szenvedélyéről.

Molnár Krisztián Mazda MX3-sal szállt ringbe. „180 köbcenti, V6-os motor, teljesen gyári, szériaautó." –mutatja be a gépet. „2003-ban kezdtem, az országos bajnokságban most a 4. helyen állok." – mondja és pattan is a kocsiba, mert indul a futam. Könnyen kapja magára a sisakot és a sav és tűzálló ruhát. „ A biztonság az első!" –teszi hozzá, és már bőg is a motor, indul a rajtvonalhoz.

Gyorsasági roncsderbi: Vas a vas ellen - GALÉRIA

„Audi A4-es, quatro, 4200 köbcentis, A 8-as motor van benne, 300 lóerős." - mutatja büszkén a kocsiját. Dömösi Róbert autóversenyző, négyszeres országos bajnok. „Ez a mindenem, a fizetésem nagy részét rá költöm. Ameddig az erőm engedi, csinálom. Jó lenne így megöregedni."- teszi hozzá.

Robi a futam előtt még arról beszélt nekünk, hogy igen szerencsétlen az idei, éppen 13. versenyéve. Az egyes géposztály futamát mégis ő nyerte. Tisza Péter a második, Gabnai Győző a harmadik lett. A második géposztály Legjobbja Gabnai Zoltán lett, ő Vásárhelyi Attilát és Béres Leventét hagyta maga mögött a futamon.

Gyorsasági roncsderbi: Vas a vas ellen - GALÉRIA

A széria géposztály versenyében Molnár Tibor volt a legjobb, a második Baranyi Sándor, a harmadik Molnár B. Krisztián lett. A szuperfutam első három legjobbja: Fodor Martin, Baranyi Sándor, Béres Levente.
A következő gyorsasági roncsderbi futam Apátfalván lesz augusztus 11 és 12-én a Gabnai tanyán.

Olvasóink írták

 • 3. kakukkfű 2012. augusztus 07. 17:53
  „Ha már a Vas név szerepel a címben, miért nem írnak arról, hogy hogyan szerepeltek Vas-ék. Úgy tudom, ott voltak. Vagy csak a cím erejéig voltak fontosak? Vagy mit is jelent a cikk címe?
  Tényleg nem egy nagy cikk, ennél jobbat érdemelt volna egy ilyen esemény.”
 • 2. 80sFan 2012. augusztus 03. 17:44
  „,,180 köbcenti,..."

  Kicsit több az!”
 • 1. dnojemi 2012. augusztus 03. 10:26
  „kicsit félreírták a neveket :/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak az egyháznak eladó az óvoda

A katolikus egyháznak adná át a makói önkormányzat a Zrínyi utcai óvodát. Eladásra hirdette meg az intézményt, de azzal a megkötéssel: katolikus óvodaként kell működtetni. Tovább olvasom