Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Életmentő-tanfolyam a kórházban

Makó - Ma indul Makón az az életmentő-tanfolyam, amit egy közelmúltban váratlan szívleállás miatt elhunyt 25 éves fiatalember tragédiája nyomán szervezett meg az önkormányzat. Felmerült, hogy újraélesztő berendezéseket kellene telepíteni a város forgalmas helyeire.
Ma indul a makói kórházban az a tanfolyam, amelynek keretében a jelentkezők megtanulhatják, miként tarthatják fent valakinek a keringését a mentők kiérkezéséig, ha az illető hirtelen szívleállás miatt rosszul lesz. Mint megírtuk, a tanfolyamot Endes Zsigmond önkormányzati képviselő javaslatára szervezték meg, aki egy közelmúltbeli tragédia nyomán tette meg indítványát: egy 25 éves makói fiatalembernek egy baráti kosárlabdameccsen állt le a szíve.

A képzésre, melynek koordinátora Zentay Attila regionális sürgősségi főorvos, eddig 137-en jelentkeztek – részben az önkormányzati intézmények kijelölt dolgozói, részben önkéntesek. Új érdeklődők jelentkezését már nem is tudják fogadni a 9 csoportban, összesen 10 órában zajló szombatonkénti oktatásra. Ami a finanszírozást illeti: a 411 ezer forintba kerülő tanfolyam költségvetéséből 150 ezret Bakos Gáborné Dehelán Aurélia egészségügyi tanácsnok fedez saját képviselői alapjából, a fennmaradó összeget a többi önkormányzati képviselő állja hasonló módon, és a résztvevőknek is fizetniük kell fejenként 3000 forintot.

A tanfolyam megszervezése mellett a városban felvetődött az az ötlet is, hogy a forgalmasabb helyekre – például nagyáruházak, piac, fürdő – érdemes volna laikusok által is használható újraélesztő berendezéseket telepíteni. Dehelán Aurélia képviselő szerint, aki egyben a makói kórház orvosigazgatója is, ennek volna értelme, bár a képzés első lépésként fontosabb. Egy-egy ilyen készülék egyébként 6–700 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzó gömbkaktuszok

Makó - Összesen 54 hófehér kaktuszvirágban gyönyörködhetett a napokban Trényi Gyula, ennyi bimbó… Tovább olvasom