Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Élettel telt meg a makói vasútállomás

Makó - Péntek óta nem üres a makói vasútállomás váróterme: a Kétegyháza és Szeged közötti vasútvonal avatásának 130. évfordulója előtt tisztelgő kiállítás látható benne.
Minden a múltat, a régi dicsőséget idézte a makói vasútállomáson pénteken, amikor a Kétegyháza–Mezőhegyes–Makó–Szeged vasútvonal megnyitásának 130. évfordulóját köszöntötték. Az állomásfőnök, Szlama Benedek még korabeli vasutas-egyenruhát is öltött, s rázta a vasutascsengőt, majd a beszédek és a koszorúzás után a váróteremben megnyílt a régi vasutasvilágot megidéző fotó- és képeslap-kiállítás. Makó sokat köszönhet a vonatoknak – többek között azt, hogy a gyors áruszállítási lehetőségnek köszönhetően kijuthatott, s híressé válhatott a nagyvilágban a makói hagyma.

Pénteken csak tucatnyian szálltak le a vonatról Makón, pedig egykor évi 914 ezer utas vette igénybe.Fotó: Szabó Imre
Pénteken csak tucatnyian szálltak le a vonatról Makón, pedig egykor évi 914 ezer utas vette igénybe.
Fotó: Szabó Imre

Az ünnepség közben befutott az egyik menetrend szerinti vonat az állomásra Mezőhegyes felől. Bő tucatnyian szálltak le róla, s valamivel kevesebben fel rá. Ami a személyszállítást illeti: jelenleg mindössze 7 Makót érintő vonatpár közlekedik az egykor igen forgalmas vonaton. Összehasonlításként: a Vasúttörténeti Alapítvány elnöke, Szabó Gyula ünnepi beszédében megemlítette, hogy a második világháború előtti utolsó békeévben, 1938-ban összesen közel 914 ezer ember közlekedett ezen a vonalon. Buzás Péter polgármester a jövőt illetően azt mondta, Makónak most az autópálya jelenti azt, ami annak idején a vasút volt, de uniós források felhasználásával Szegedet, Makót és Hódmezővásárhelyet most is összeköthetnék a sínpárok.

Olvasóink írták

 • 4. Homo100 2013. május 20. 08:03
  „A jegyárral tönkre teszik a vonattal utazást,újra elő vesszük az autót,két embernél már lassan megéri.”
 • 3. hajosinas 2013. május 19. 19:21
  „Igen, nagyon jó, hogy van autópálya.De azért azt mégsem mondanám, hogy az autópálya jelenti most azt, amit valamikor a vasút .Mindkettőre szükség lenne.Kár volt ennyire leépíteni az Újszeged-Mezőhegyes vonalat.Tovább kellett volna fejleszteni Békéscsabáig.”
 • 2. exmakai 2013. május 18. 21:46
  „Félrehallhatta az újságíró nem hét, hanem két pár vonat közlekedik. Igaz vasárnap van egy plusz esti vonat is.”
 • 1. Egyolvasó 2013. május 18. 07:26
  „"....jelenleg mindössze 7 Makót érintő vonatpár közlekedik az egykor igen forgalmas vonaton. ..."

  Melyik az a 7 vonatpár????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a makói Jézus-kutató

A közelmúltban 88 éves korában elhunyt a makói születésű Vermes Géza akadémikus, kutató, akit sokan úgy emlegettek: a Jézust legjobban ismerő magyar. Tovább olvasom