Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Életveszély a Bérpalotánál: alpinista technika kell

Makó - A napokban kis híján tragikus baleset történt a makói Bérpalotánál, amelynek elhanyagolt állapotára lapunkban többször is felhívtuk a figyelmet. Bár a védett, neobarokk épület teljes felújítása továbbra is csak álom, az életveszélyt hamarosan elhárítják – alpinista technikával, 1,1 millióból.
Csupán a szerencsének köszönhető, hogy a napokban nem történt tragédia a makói Bérpalotánál. A város szívében álló, az 1920-as években épült, neobarokk stílusú műemlékről a múlt hét végén egy régi reklámtábla tartóelemeinek egyik vascsöve esett a járdára, nem sokkal korábban pedig az egyik emeleti ablak dísze.

Életveszély a Bérpalotánál - GALÉRIA
A ház lakóinak egyike, Silyéné Borsos Szilvia úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a ház belső udvarára is egyre gyakrabban zuhannak épületelemek a magasból. A hét végén az omlásveszélyre figyelmeztető plakátokat tűztek az utcafrontra, ám a járda ettől függetlenül továbbra is forgalmas. Nem csoda: az épület alsó szintjén üzletek működnek, ráadásul a makói főtér egyik fontos, kerékpárúttal bővített gyalogos útvonala van itt.

A Bérpalota lepusztult, veszélyes állapotára több alkalommal felhívtuk a figyelmet az elmúlt években. Most úgy tűnik, végre történik is valami. A közös képviselő, Szabó Lajos azt mondta, miután a tűzoltóság jelentést írt a történtekről a városházára, egyeztetésre invitálták a vagyoncsoporttal és az építési hatósággal. A hivatalból segítséget is kapott: több, a közvetlen életveszély elhárítására képes építési vállalkozás elérhetőségét adták meg neki, s ezek egyikével, egy szegedi céggel már tárgyalt is. Ez a társaság állványozás nélkül, alpinista technológiával verné le a falról a veszélyes elemeket 1,1 millió forintért. A munka azt követően kezdődhet, hogy a lakóközösség jóváhagyja a megbízást.

Életveszély a Bérpalotánál - GALÉRIA

Korábban megírtuk: az épület teljes körű helyreállítása több száz millióba kerülne, ezt azonban azzal együtt sem tudná vállalni a lakóközösség, hogy a költségekből tulajdoni hányada alapján az önkormányzat is kész volna részt vállalni – az emeleti lakások magántulajdonúak, a földszinti üzletsor a városé, ez utóbbi nagyjából egyharmados tulajdoni arányt jelent. A polgármesteri hivatalból azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a város az életveszélyt elhárító munkák költségéből is vállalja a rá eső részt.

Olvasóink írták

 • 13. Pierre_Quatre 2012. december 01. 13:49
  „KamuNéni: nyilván te is tudod, hogy az aktív kikapcsolódásra és ökológiai tanösvényekre lehívható EU-s pénzekből igen nehezen lehet neobarokk társasházakat felújítani...”
 • 12. 3évesférfi 2012. november 30. 21:38
  „11. cindi: És még a buszsofőrt is felnyomod a nagy lendületben!”
 • 11. cindi 2012. november 30. 16:54
  „Nekem öreg házam van.Ha nem teszem rendbe a tetőt és egyebeket,akkor nekem ázik be és nem várom el az önkormányzattól hogy javítsa ki.Nincs közös költségem,mert én takarítok,festek,fizetem a szemétszállítást és mindent,sőt magam takarítom előttem a járdát,vágom a füvet,nem a közmunkások csinálják helyettem,hogy aztán reklamáljak ha csúszik télen.Ha nem tenném engem büntetnének.Ez nem panasz,hanem gondolatébresztő,mielőtt itt mindenki elsírja magát.”
 • 10. AstalaPista 2012. november 29. 15:52
  „Qllancs: nem túrós, túros azon bizonyos ló háta.”
 • 9. dareky 2012. november 27. 22:20
  „2. KamuNeni 2012.11.27. 08:40

  Egyetértek! Ennek legalább lenne értelme!”
 • 8. 3évesférfi 2012. november 27. 21:03
  „6. Qllancs: Közös lónak túros háta, nem pedig túrós. Közös költséget pedig miért ne fizetnének? De hány havi 8500 forintból jönne ki szerinted az a többszáz millió, amibe a teljes felújítás kerülne?”
 • 7. booo 2012. november 27. 20:23
  „Csak óvatosan!

  Nyaranta oly nagy csodálattal nézem a sok fecskecsalád kitartó munkáját és mindennapos életét!

  Aranyosak és szépek, vigyázzanak rájuk!”
 • 6. Qllancs 2012. november 27. 14:40
  „Közös lónak --túrós a háta !
  Akik ott laknak ..nincs közösköltségük ..amit évek óta fizetnek ?? mint más társasházban ?? én havonta : 8500.- ot fizetek. Ott nem kell ??”
 • 5. Racoon 2012. november 27. 10:34
  „Szerintem bontsák le! :)”
 • 4. dmonlájn 2012. november 27. 10:21
  „Ha már műemlék védelem alatt áll, talál lehetne valami pályázati forrást, nem? Az önkormányzat, mint rész tulajdonos segítsen már kicsit ebben, a lakók pedig nem véletlen fizetik a közösköltséget!”
 • 3. vip007 2012. november 27. 09:28
  „2. KamuNeni 2012.11.27. 08:40

  Ezt hogy érted? A lakók helyett a város állítsa helyre a házat? A város beszállna, csak a lakók nem. Miért hagyták, hogy így leamortizálódjon? Most meg csak mutogatnak a másikra, hogy oldja meg! Mindenki újítsa fel a sajátját, én is azt teszem! De úgy veszem észre sajnos, a társasházaknál a legegyszerűbb egymásra mutogatni. Na igen, közös lónak...”
 • 2. KamuNeni 2012. november 27. 08:40
  „A lombkororna setany helyett ide kellett vona kolteni apenzt.”
 • 1. dmonlájn 2012. november 27. 08:14
  „"alpinista technológiával verné le a falról a veszélyes elemeket 1,1 millió forintért." nem kell ide alpin technológia, bemenni minden lakásba, kihajolni az ablakon és leverni a nem kívánt részeket,
  Megjegyzem ez barbár munka, ha már a Bérpalota körül minden fel lett újítva, azt sem ártana rendbe hozni, a város egyik ékköve lehetne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtanú állítja: nem fújták le a hummerest

Cáfolja a sofőr ügyvédjét az a makói férfi, aki közbeavatkozott a rendőrök oldalán az apátfalvi gázolásnál. Tovább olvasom