Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Elfogadták az idei költségvetést Makón

A makói képviselő-testület tegnap elfogadta a város idei költségvetését, amelyet Buzás Péter polgármester a felkészülés és az erőgyűjtés büdzséjének nevezett. A 4,6 milliárdos, spórolást és több helyi bevételt hozó költségvetés szigorú, de a város első embere szerint a biztonságos működéshez és a tervezett fejlesztések megvalósításához erre van szükség.
A tegnapi testületi ülésen a város polgármestere, Buzás Péter úgy fogalmazott, történelmi felelősség, hogy a város ki tudja-e használni a 2007–13-as időszakban hozzáférhető uniós pályázati forrásokat. Ezek révén az eddig ciklusonként megszokott fejlesztések négy-ötszörösét lehet megvalósítani – ehhez azonban négy év alatt nagyjából egymilliárd forintos önerőt kell előteremteni részben spórolással a hivatalban, az intézményeknél és a közhasznú társaságoknál, részben a helyi bevételek növelésével. Sőt: ezt a pénzt is ki kell még egészíteni hárommilliárdra, méghozzá a központi uniós pályázati alapból, amelyre a polgármester lobbimunkájának köszönhetően jelentkezhet Makó. A 4,6 milliárdos idei büdzsé nagyon feszes, esetleg hitelre is szüksége lesz az önkormányzatnak, ugyanakkor lehetővé teszi a város biztonságos működését – mondta Buzás Péter.

Új városvezetés?

A fideszes Endes Zsigmond hozzászólásában kétszer is elmondta: új városvezetésre van szükség. Szerinte a város pályája rossz és a fideszes Mórahalom példáját ajánlotta követésre, ahol az egy főre jutó költségvetés a háromszorosa a makóinak, és jobban figyelnek a munkahelyteremtésre, a vállalkozók támogatására. Buzás Péter válasza: ő is figyeli Mórahalmot, ugyanakkor egy ötezres kisvárosnak kedvezőbbek a gazdasági lehetőségei, mint Makónak. Új városvezetés viszont nem lesz, hiszen ő nem tervezi lemondását, választások pedig 2010-ben lesznek.

Az előterjesztéshez – leszámítva az MSZP-s Gazdag Jánost, aki az ügyben érintett bizottság, a pénzügyi elnöke – csak ellenzéki, fideszes képviselők szóltak hozzá. Gilicze János például felvetette, hogy mivel a helyi adóbevételek várhatóan idén is meghaladják a tervezettet, ennek terhére hozzanak létre egy tizenötmilliós, vállalkozókat támogató alapot, Toldi János pedig úgy vélte, sok az a negyvenmillió, amit az önkormányzat átalánydíjként a közvilágításért fizet és javasolta, a tényleges fogyasztás után fizessen.

Márton Imre azt indítványozta, amiként a város támogatja az idősek rendezvényeit, úgy a jövő évtől segítsen a ballagó középiskolásoknak is a szalagavató bálok megrendezéséhez. Buzás Péter Gilicze János felvetésére azt válaszolta, hogy egyrészt egyáltalán nem biztosak a pluszbevételek, másrészt ezeknek lesz helyük – csökkentik a hiteligényt. Toldi Jánosnak meg azt mondta, a fogyasztás utáni közvilágításdíj-fizetésre való áttérés a költségek miatt valószínűleg nem érné meg, de erről lehet beszélni a szakemberekkel. Márton Imre ötlete viszont megtetszett neki – és másoknak is, mert a javaslatot később megszavazta a testület.

A költségvetésről végül – elfogadva Endes Zsigmond javaslatát – név szerinti szavazással döntött a képviselő-testület. Az igen gombot tizenöten nyomták meg, a nemet nyolcan, tartózkodás nem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó: napirenden a költségvetés

Többek között az ez évi önkormányzati költségvetésről tárgyal mai, a városháza emeleti nagytermében… Tovább olvasom