Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Elfogytak a lakatok a szemetesekről

Az önkormányzat felszólítására lezárták a közös képviselők a szeméttároló konténereket a makói társasházak előtt, hogy abba csak az ottani lakók hordják a hulladékot – az ötlet azonban nem vált be. Az aljegyző szerint az önkormányzati felszólítás ellenére nyitva álló konténerek miatt egyelőre nem kell bírságra számítaniuk az érintetteknek, ám a problémára előbb-utóbb valamilyen megoldást kell találni.
Vajon a kukázók számlájára írható a lakatok és a láncok eltűnése? Fotó: Szabó Imre
Az elmúlt hetekben lánc és lakat, illetve számzár került lényegében az összes hulladéktároló konténerre Makón. Mint az egyik közös képviselőtől, Szabó Zoltántól megtudtuk, ezt a polgármesteri hivatal rendelte el abból a megfontolásból, hogy egyrészt a kukákba csak azok a lakók vihessék a szemetet, akik a szállításért fizetnek, másrészt azért, hogy a tárolók környéke tisztább, rendezettebb legyen. Ennek jegyében került a Lordok háza öt zöld konténerére lánc és számzár, amelynek kombinációját csak a lakók ismerték – másutt közönséges lakatokat szereltek rájuk. Mindez a lakóközösségnek összesen tizenhatezer forintjába került.

Szabó Zoltán úgy tapasztalta, az intézkedés nem érte el célját, hiszen azok, akik eddig – máshonnan, jogosulatlanul – a konténerbe rakták a saját szemetüket, most egyszerűen mellé rakták, így a környék még koszosabb lett. Ám hogy mennyire felesleges volt a láncokra, számzárakra költött pénz, az másnapra derült ki igazán: a kukákban turkálók ugyanis egyszerűen leszakították a láncokat, hogy továbbra is hozzáférjenek a hulladékhoz. Szabó Zoltán szerint ez a kezdeményezés bár jó szándékú, úgy tűnik, sajnos kivitelezhetetlen Makón. A polgármesteri hivatalban egyébként a történtek után azt javasolták neki, építtessen ketrecet a kukák köré. Mint mondta, erre kért árajánlatot, terveket is készítetett, ám kiderült, hogy a beruházás kukánként negyvenezer forintba kerülne – a lakóknak viszont ennyi pénzük nincs. Most amiatt aggódik, hogy a polgármesteri hivatalból korábban kapott egy levelet, amelyben arról tájékoztatják: százezer forintra is megbüntethetik a lakóközösséget, ha nyitva marad akár csak egyetlen tároló is.

A makói aljegyző, Ortutay Miklós mindenekelőtt igyekezett megnyugtatni az érintett lakókat: nem kell számítaniuk felszólításra, netán bírságra a letépett zárak miatt nyitva álló konténerek okán, hiszen ez nyilvánvalóan nem az ő hibájuk. A szemétgyűjtők lezárását a közterület-használatról szóló rendelet közelmúltban, lakossági igényre történt módosítása után rendelte el a polgármesteri hivatal, amely kimondja, hogy a közterületen álló kukák után továbbra sem kell területhasználati díjat fizetniük a lakóközösségeknek – ugyanakkor elvárható, hogy ezek ne csúfítsák a városképet, a környezetet a köréjük gyűlő, belőlük kiszóródó szeméttel. A kukák lezárása kísérlet volt ennek érdekében, valamilyen megoldást azonban előbb-utóbb mindenképpen találni kell a problémára – vélekedett az aljegyző. Az önkormányzat várja a lakosság ötleteit is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Margaret volt a sláger

Rendhagyó zeneórát tartott a makói Almási-iskola diákjainak a minap Margaret Barron. Az Egyesült… Tovább olvasom