Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Elhagyott templomokat fotóz Czank Gábor

Makó - Szülőföldje, a bánsági vidék elhagyott templomait, sírkertjeit fotózza a makói plébános. Czank Gábor már azelőtt elkezdte e helyek, épületek fotózását, mielőtt elkötelezte volna magát a papi hivatás mellett. Képeiből nemrég kiállítás is nyílt.
Szülőföldjének elhagyatott templomait, temetőit, út menti feszületeit fotózza szabadidejében a makói plébános, Czank Gábor. A 30 esztendős pap tavaly nyáron került Makóra a Békés megyei Újkígyósról, de a romániai Pécska szülöttje. Magyarországra 12 évvel ezelőtt jött át. A fényképezést 17 éves korában kezdte egy karácsonyra kapott kis géppel. Egyik nagybátyja szívesen fotózott ugyan családi ünnepeken, s talán miatta kezdte érdekelni a dolog, de sem tőle, sem mástól nem tanulta a fényképezést. Czank Gábor már azelőtt elkezdte a bánsági vidék elhagyott templomait, sírkertjeit fotózni, mielőtt elkötelezte volna magát a papi hivatás mellett.

Czank Gábor nehezen szokta meg a digitális technikát, de ma már szívesen dolgozik ilyen géppel. A szerző felvétele
Czank Gábor nehezen szokta meg a digitális technikát, de ma már szívesen dolgozik ilyen géppel. A szerző felvétele

A fotózás ma már talán több is számára, mint hobbi, hiszen felvételeiből nemrégiben tárlat nyílt a makói múzeum irodalmi kiállítóhelyén, az Espersit-házban. Huszonöt képet hozott ide, valamennyi az igen gazdag kultúrájú, több nemzetiség által lakott bánáti térséget mutatja be. A képek nagy része 2004-ben készült. Persze azóta sem hagyott fel a fotózással, de – mint mondja – mióta Makón él, kevesebb ideje van erre. Gyűjteményének darabszámát 5000 körülire becsüli. Nagyjából már a bánáti térség minden zegzugát bejárta, rövidesen teljessé válik a régi szakrális épületeket, romokat bemutató sorozata. Még nem tudja, lesz-e belőle kötet, azt azonban tervezi, hogy amint teljessé válik az anyag, átadja a temesvári püspökség levéltárának.

Eltűnt értékek

Czank Gábor fotóin olyasmi is látható, ami a valóságban már nem. Megesett, hogy egy elhagyott templomot kifosztottak, elvitték értékes szobrait – ő azonban korábban megörökítette mindet. Még szomorúbb, hogy fotózott már olyan templomot is, amelyhez évek múltán visszatérve már csak az előtte álló feszületet tudta lencsevégre kapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói városnap

Makó - Rengeteg szórakoztató programot kínált a hétvégén a városnapi rendezvénysorozat Makón. Tovább olvasom