Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Elindult Makón az egynapos sebészet

Elvégezték az első egynapos sebészeti műtétet a makói kórházban tegnap. Az új ellátási formára az intézmény egy pályázat révén nyert lehetőséget, s ugyancsak pályázati pénzből alakítják ki az egynapos sebészeti centrumot. Ezzel azonban az intézmény a töredékét kapja vissza annak, amit elvettek tőle.
Mostantól a makói kórház is végezhet egynapos sebészeti beavatkozásokat – jelentette be az intézményt fenntartó megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna és a kórház főigazgatója, Baráth Lajos tegnap. Az első operációt már el is végezték délelőtt. Mint elhangzott, az intézmény pályázati úton kapott lehetőséget, egyúttal nyert finanszírozási keretet az operációkra, a kiírásra pedig azt követően jelentkezett, hogy a kórházban meg kellett szüntetni a szemészetet, a fül-orr-gégészetet, a baleseti sebészetet és az urológiát. Bár az egynapos sebészet új ellátási forma, ennek keretében lényegében ezekbe a szakmacsoportokba tartozó egyszerűbb műtéteket végeznek mostantól Makón – a kivétel még az urológia, mert a szükséges berendezések később érkeznek meg.

Persze csak azokat a pácienseket operálják itt meg, akiknek az ellátása huszonnégy órán belül megoldható. Ha a műtét során komplikáció lép fel, a beteget Szegedre viszik a klinikára.

Töredékét kapják vissza

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke az egynapos sebészet indításáról azt mondta: az intézmény ezzel csak töredékét kapta vissza annak a pénznek, amit elvontak tőle az egészségügy úgynevezett reformja során, szerinte ez inkább leépítés. Ebből a tevékenységből 8,5-9 milliós bevétele származhat a kórháznak; vizitdíjból egész évben 25-30 millió, és most kapott az intézmény 12 millió forint átmeneti finanszírozási többletet. Ezzel szemben viszont 360 milliós elvonás áll.  
Az egynapos sebészetnek különben már várólistája is van, hatvanöt név sorakozik rajta. Az említett osztályok megszüntetése után ugyanis voltak, akik inkább megvárták, amíg őket Makón is operálhatják, nem választottak más kórházat. A beavatkozásokat egyelőre a műtétes mátrixosztályon végzik, de októbertől önálló helye lesz a részlegnek, méghozzá az egykori fül-orr-gégészeti osztály helyén. A részleg kialakítására négy és fél millió forintot fog szánni a kórház abból a negyvenötmillióból, amit az intézmény átszervezésével együtt járó rekonstrukcióra kapott. Ami a műtétek finanszírozást illeti: a kórház egyelőre októberig kapott keretet erre az ellátásra, ami várhatóan száz operációt fog jelenteni. Az éves keret ezerszáz beavatkozás, a további műtétek támogatására azonban ősszel újra pályázni kell majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholmentes Bázis

Egyre népszerűbb a fiatalok körében a kiszombori Bázis. A klub két éve azért jött létre, hogy a… Tovább olvasom