Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Elkelt az épület – Fizet a felszámoló?

Két esztendő után végre véget ér a makói Háziipari Kft. kálváriája, sikerült ugyanis eladni a végelszámolás alá vont társaság legértékesebb vagyonát, a Szegedi utcai gyárépületet. Az, hogy az ötven dolgozó mikor és milyen hányadban juthat hozzá elmaradt végkielégítéséhez, a felszámolón múlik.
Végre elkelt. Fotó: Segesvári Csaba
– Elkelt a Szegedi utcai épület, ám továbbra sem tudjuk, hozzájutunk-e a pénzünkhöz, illetve ha igen, mikor – panaszolta lapunk makói szerkesztőségében a végelszámolás alá vont makói Háziipari Kft. több egykori dolgozója. Az egykori, 1951-ben alapított, és fénykorában háromszázhatvan embert foglalkoztatott Háziipari Szövetkezet jogutódja, mint annak idején megírtuk, azért kezdeményezett végelszámolási eljárást, mert a cégvezetés nem akarta megvárni a csődöt. Úgy gondolták, a társaság vagyonából mind az üzleti partnereket, mind a dolgozókat ki lehet fizetni. A cég mindenekelőtt a könnyűipar általános válsága miatt került nehéz helyzetbe: nem tudták állni a versenyt az olcsón dolgozó távol-keleti konkurenciával, ráadásul mára telephelyük is túlméretezetté, kihasználhatatlanná és drágává vált. A gyár egyébként speciális védőkesztyűket készített a gumiipar számára, valamint hálóköntösöket, szabadidőruhákat – főként nyugati megrendelésre.

A társaság végelszámolási eljárása most – mint a korábbi cégvezetőtől, Forrai Ferenctől megtudtuk – befejeződött, ugyanakkor különböző, az eljárás során keletkezett, például közüzemi tartozások miatt felszámolásként folytatódik. Más forrásból azt is megtudtuk, igaz, amit a volt alkalmazottak beszélnek: az utolsó pillanatban mégis sikerült a háromezer négyzetméteres, ezerhétszáz négyzetméternyi beépített területtel rendelkező üzemet eladni. Információink szerint egy makói, mezőgazdasági profilú cég vásárolta meg – egy részét már bérbe is adták, bútorüzlet működik benne.

A társaság nagyjából ötven alkalmazottja eddig csak a felmondási időre járó bért és egyéb juttatásait kapta meg, a törvény szerinti végkielégítést viszont nem volt miből odaadni az embereknek. Összesen mintegy hétmillió forintot kellene nekik kifizetni, ugyanakkor úgy tudni, a Szegedi utcai ingatlan bő huszonöt millióért talált gazdára. Elvben tehát van esély arra, hogy pénzhez jutnak a dolgozók – ennél többet azonban egyelőre nem tudni. Forrai Ferenc lapunknak mindössze annyit mondott: a napokban találkozik a felszámolóbiztossal, akinek átadja a társaság dokumentumait, és innentől kezdve már rajta múlik minden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékhelyet kapott Barlai József

Egykori második otthona, az óföldeáki községháza udvarán áll tegnap óta az az emlékmű, ami a falu… Tovább olvasom