Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elkelt az idén termett fokhagyma

A korábbi évek mélyrepülésével ellentétben idén újra a tíz esztendővel ezelőtti siker jellemzi a fokhagymaágazatot: tegnap már a fűszernövény termesztésében gyakorlott spanyolok is érdeklődtek a makói termés felvásárlása iránt. Raktárra az őszi betakarításból nem is maradt.
Elkelt az idei fokhagymatermés, a raktározással most nem kell törődni. Fotó: Schmidt Andrea
Hektáronként a tíz tonnát is meghaladta a legjobb Makó környéki földeken az idei fokhagymatermés, ami már önmagában is jelentős eredmény. A korábbi években előfordult, hogy ennek a töredékét szedhették csak fel a termelők. A csapadékos nyári időjárás emellett kis színhibát is okozott a fokhagymafejeken: Mágori Józsefné terménykereskedőtől megtudtuk, sok helyütt szürke, barna vagy drapp zöldséget szedtek fel.

– A termények színhibája azonban nem okozott gondot az értékesítésben, mert úgy tűnik, hogy az Európát sújtó, szélsőséges időjárás eredményeként a legnagyobb hozammal büszkélkedő országokban is gyönge az idei termés, kicsik lettek a hagymafejek. Ezzel szemben a magyar méretre megfelelő – egy évtizeddel ezelőtt 45 milliméteres átmérőjű hagyma termett, idén a 60 millimétert is meghaladta a fejek átlagos nagysága. A fűszernövény a nyugati piacon is gyorsan gazdára lelt – fogalmazott a terménykereskedő, aki elmondta: tegnap éppen spanyolok érdeklődtek cégüknél. Ez azért is figyelemre méltó, mert Spanyolország – „normális" időjárás esetén – a legnagyobb termelők között van, ám most éppen ő szorul behozatalra.

– Nagyon jó lenne, ha nemcsak a betakarítási idényben, hanem egész évben, júniustól júniusig el tudnánk látni a piacot – mondta Mágori Józsefné, akitől még megtudtuk: a korábbi években tapasztaltakkal szemben az idei értékesítést nem zavarta meg a kínai árudömping sem.


Egy euró az ár

A hiány miatt a fokhagyma ára is megfelelően alakult, hiszen a korábbi esztendőkben kilogrammonként 80 centet ajánlottak a magyar fűszernövényért, most azonban sikerült egy euró körüli áron értékesíteni. Így az őszi fokhagymából nem maradt a raktárakban, a piac a teljes mennyiséget felvette.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatra hivatkoznak az álfelmérők Makón

Gyanúsan viselkedő asszonyok csengetnek be Makón a nyugdíjasokhoz, vélhetőleg nem tisztességes… Tovább olvasom