Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Elkészülhetnek a fűtési szezonra a termálkutak Makón

Makó - A fűtési szezon kezdetére lezajlik a makói termálberuházás, elkészülnek a kutak, indulhat a próbaüzem: így tervezi a milliárdos programért felelős Materm Kft.
Annak érdekében, hogy a makói távfűtésben ismét használni lehessen termálvizet, támogatásból és kockázati befektető segítségével egy termelő és két visszasajtoló kutat építenek a városban. Eddig nem jártak szerencsével: a gerizdesi visszasajtoló kút mélyítése közben eltört a berendezés, a városszéli fúrásnál pedig kiderült, 400 méterrel mélyebben lehet csak olyan réteget találni, amelybe visszapumpálható a lehűlt termálvíz. A kft. mostanra szerződést bontott a fúrásért felelős eddigi céggel, pályázattal új fővállalkozót választ.

Geotermikus kút Makón. A fűtési szezonra a teljes rendszer elkészül. Fotó: Frank Yvette
Geotermikus kút Makón. A fűtési szezonra a teljes rendszer elkészül. Fotó: Frank Yvette

Szabó Gergő, a makói beruházásban a Materm Kft.-n és a Geoterm Invest Kft.-n keresztül érdekelt Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. portfólióigazgatója lapunknak azt mondta, mihelyt megvan a fővállalkozó, és kiválasztják az alvállalkozókat, a gerizdesi kútnál folytatódik a munka. Ez számításaik szerint hamarabb meglesz, mint hogy az Atiköfe kiadja a másik kútnál a további mélyítést lehetővé tevő, végleges engedélyt. Erre a helyszínre is van már egy előzetes hatósági állásfoglalásuk, de a folytatáshoz ez még nem elégséges. A befektető cégnél úgy számítják, a fűtési szezonra 100 százalékban elkészül a teljes rendszer, és a próbaüzem során az év végéig a végleges működési engedélyt is megkapják.

Olvasóink írták

  • 1. makovaros 2012. július 16. 15:40
    „jó lesz ha tényleg elkészül”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormány előtt az M43-as ásatási ügye

Az új örökségvédelmi törvény szerint nem folytatható az M43-as nyomvonalának feltárása, mert túllépte a költséghatárt. Tovább olvasom