Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Elkészült Makó reklámfilmje, Szentpéteri Csillával

Makó - Elkészült az a kisfilm, amelyben Makót a város arcaként népszerűsíti Szentpéteri Csilla zongoraművész. Az alkotás rövidebb változata hamarosan tévéreklámként látható.
Az Utazás Nemzetközi Kiállításon, Budapesten láthatta először a közönség azt a négyperces filmet, amely a város szülötte, Szentpéteri Csilla zongoraművész közreműködésével népszerűsíti Makót. Beszámoltunk róla: tavaly kérték fel, hogy legyen Makó arca. A világszerte ismert művésznő mindenütt büszkén vallja, hogy makói lány, örömmel fogadta a felkérést. Emlékezetes: ott volt és játszott a Hagymatikum avatásán, s a hétvégén az Utazás-kiállításon is, ahol ugyancsak muzsikált zenészbarátaival.

Egy kép a filmből: Szentpéteri Csilla a Petőfi parkban muzsikál. FOTÓ: FÜLÖP CSABA
Egy kép a filmből: Szentpéteri Csilla a Petőfi parkban muzsikál.
Fotó: Fülöp Csaba

A filmet tavaly kora ősszel forgatták Makón Fülöp Csaba fotóművész vezetésével, aki Szentpéteri Csilla férje. Alapötlete az, hogy a zongoraművész, aki valóban hazajön évente kétszer-háromszor, körbebiciklizi a várost, megmutatva a legszebb, leghangulatosabb helyeket, épületeket, majd zongorázik a festői szépségű Petőfi parkban. A képsorokon olyan jellegzetes épületek bukkannak fel, mint a szervitakápolna, a Korona, a Hagymaház és természetesen a Hagymatikum fürdő. A művésznő a Maros-parton is járt, s mint elmesélte, mindjárt találkozott ismerősökkel, akikkel jót beszélgetett – a film ezt is megörökíti.

Az aláfestő zenét is ő komponálta: dinamikus, lendületes, romantikus – olyan, amilyennek ő látja Makót.


Tévéreklám is készül belőle. A városmarketinggel foglalkozó Inma Co. Kft. ügyvezető igazgatója, Kardos Anita lapunknak elmondta: a filmet további két hazai és két romániai idegenforgalmi vásáron fogják a közeljövőben bemutatni. A közönség ezenkívül találkozhat vele a közösségi és videomegosztó oldalakon. Készül belőle egy 30 másodperces rövidfilm is, amelyet tévéreklámként fognak sugározni.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Qllancs 2012. március 12. 12:12
  „T. 39. KÖSZÖNÖM a javaslataidat ! Több olyan helyet is írsz , ahol még én se voltam soha. Nyárra hívtam őket ,mindd felnőtt és francia. Körbe viszem őket, a javaslataid alapján.
  Mégegyszer : KÖSZI .”
 • 43. scott1 2012. március 12. 07:58
  „Kedves Moyra (nem győzöm követni az új neveket...)!
  "szívesen emlékezett vissza gyermekkora legkedvesebb helyszíneire, élményeire. Ez a kisfilm az Ő lelkének tükre, az Ő szemének világa..."
  - gyerekkori kedves helyszín, mint a pár éve átadott Kapu a város határában? Vagy a tavaly átadott Buszállomás, amely a Makoveczre jellemző templomszerűségével az elvándorlóknak állított egyfajta monumentális emlékművet? Esetleg a régi szocreál buszmegállót keresné? Nem hiszem... A virágos Makóért mozgalomból ismert piros muskátli volna az előző évtizedből a gyerekkori kép? :) Esetleg a nemrég átadott Hagymaház, vagy az előtte ott álló épület förmedvény? A kalandpark? Ezeknek a képeknek a nagy része egyszerűen nem lehet gyerekkorból megmaradt kép!!! Amennyiben a sarkított kritikáddal "lesajnálod" azt, aki még egyáltalán véleményt formál ebben a városban akkor legalább a tényekre figyelj oda...
  És mindezen szubjektív képeket a Művésznő gondolatvilágában az utóbbi pár év olyan frázissá silányult jelmondatai foglalják keretbe mint a "fejlődő város" vagy az "élhető környezet"??? :D Ezek az "álomképek" sokkal inkább a helyi propaganda csapat bevett fantáziálására emlékeztet bennünket...
  Nem csak a lelkük van benne ebben az image anyagban, hanem minden kliséjük is az elmúlt évtizedből! Egészen más lenne ez a kis város, ha mindenki csak egy picit megpróbálnák az embert is látni nem csak az épületet...”
 • 42. Moyra 2012. március 11. 17:21
  „Kedves Hozzászólók!
  Kinek a pap, kinek a papné! Az élet nagy igazsága, hogy nehéz olyat alkotni, ami minden embernek egyaránt megfelel. Amit írni fogok, azzal valószínűleg sokan így lesznek, ki-ki a maga módján.
  Azt hiszem Makó nem is választhatott volna őszintébb, példaértékűbb arcot a magának, mint Szentpéteri Csilla zongoraművésznőt, aki nem csak hogy kimagasló tehetség, de remek édesanya is, s büszkén vállalja vidéki származását a világ bármely pontján, aki szerény tudomásom szerint boldogan vállalta a megtisztelő felkérést, minden anyagi juttatás nélkül, s szívesen emlékezett vissza gyermekkora legkedvesebb helyszíneire, élményeire. Ez a kisfilm az Ő lelkének tükre, az Ő szemének világa, amit Fülöp Csaba fantasztikusan illusztrált! Lehet megannyit kritizálni, juttatásokat számolgatni, politikai viszonylatokat vonni, de azoknak az embereknek, akik ezen a projekten együtt, közös erővel dolgoztak, szívük, lelkük benne van ebben az image anyagban, s ez mindennél fontosabb! Miért kell ezt a lelkes, őszinte érzésű munkát, s a résztvevők,szervezők lelkét össze tiporni? A képi világ egyszerűsége, az életképek, a biciklizős kislány mosolya -aki már nem is annyira kislány - teszik széppé. Manapság elfelejtjük azt, hogy a kevesebb sokszor több! Nyilván Makó, nem Szeged, nem is Budapest, össze sem hasonlíthatóak, de szerintem épp ez benne a jó, hogy olyan virágos, kedves, és nyugtató, még akkor is ha nem túl sok a látni való. Ezzel az erővel egy tisztáson sincs semmi, mégis remekül fel lehet töltődni. És igen, Makó élhetőbb környezet, ha arra gondolok, hogy a gyermekeimet bátran kiengedhetem az utcánkba biciklizni, úgy ahogyan én is élvezhettem ezt gyerekként. Pesten hol merné ezt bárki is megtenni? - elgondolkoztató. Egészen más lenne ez a kicsiny ország, ha mindenki csak egy picit megpróbálna szinte gyerek szemmel látni, s örülni az apróságoknak.”
 • 41. galuska 2012. március 09. 22:45
  „unalmas a zene”
 • 40. Egyolvasó 2012. március 08. 11:12
  „39. Pierre_Quatre 2012.03.08. 08:54

  Ennyi.
  Élményekkel telve az ötödik napon könnyes búcsúval távoznak el Makótól a vendégek, hírét víve Makónak.”
 • 39. Pierre_Quatre 2012. március 08. 08:54
  „31. Qllancs

  Fürdő, azzal mondjuk elmegy egy nap, a víz alaposan kiszívja az ember életerejét, ellubickolnak, kajálnak az éttermében, van az épületben cukrászda is, ha akarnak billiárdoznak-csocsóznak-asztaliteniszeznek, ha kisgyerekkel jönnének van játszóház, stb.
  Második napra délelőtt némi városnézés, akár sorba venni a Makovecz-házakat, ha már manapság ez divat, történelmi városmag, rengeteg kívül-belül gyönyörű templomunk is van, beleférhet egy kis süti is a Gyarmatinál, délután Maros-part, akadálypálya, canopy, pingpong, tengó, miegyéb. Estére kiéheznek, vidd el őket az Autós csárdába egy jót enni.
  Harmadik napra szervezz egy kultúra-orientált napot, megnézhetik a múzeumot, az Espersit-házat, a Kútmúzeumot, a Panoptikumot a Koronában (akkor egyúttal ott már ebédelhetnek is), a Sportmúzeumot, a református emlékházat, stb.
  Negyedik nap fel lehet őket vinni a víztoronyba, szerintem pazar a kilátás (és az alföldön viszonylag ritkán is jönnek veled szembe ekkora magaslatok), esetleg egy biciklitúra a környéken (megnézni a Langó-kápolnát, az elhagyatottságában is méltóságteljes Bogárzót, stb). Ha már nagyon elfogytak a programok, lehet őket vinni a kistérségbe, elvégre errefele van a Dél-Alföld egyetlen gótikus temploma (Óföldeák), egy Árpád-kori Rotunda (Kiszombor), falu négy templommal (Magyarcsanád), stb. Vendégeid életkorát nem tudom, ezért ilyen evidenciákat, minthogy kell-e nekik diszkó (IQ Music Club) vagy korosabbakról lévén szó inkább egy Operettfesztivált vagy egy Makói Muzsikát kedvelnének, nem írtam. Egyelőre még nem nyom agyon minket a látnivalók mértéke, ez tény, de négy napot simán ki lehet hozni Makóból és a környező kistelepülésekből, annál többre meg mostanság amúgy sincs se pénze, se ideje az emberek többségének.”
 • 38. Makoiner 2012. március 08. 08:35
  „A kivétel erősíti a szabályokat:
  "Hát hogymint vagytok otthon, Pistikám?" (Petőfi Sándor: István öcsémhez)”
 • 37. Egyolvasó 2012. március 08. 06:38
  „36. Francois 2012.03.07. 19:53

  Na tessék, ugye, hogy van itt látnivaló.

  Ja, engem úgy tanítottak kislány koromban, hogy "HÁT"-tal nem kezdünk mondatot.”
 • 36. Francois 2012. március 07. 19:53
  „Tisztelt!35. Egyolvasó 2012.03.07. 19:25
  Hát vezesd körbe a vendégeket a kerékpár úton, mutasd meg nekik Makovecz nevezetességeit :D Hidd el eltelik vele egy hét, ja meg még ott az ipari park is! :D”
 • 35. Egyolvasó 2012. március 07. 19:25
  „31. Qllancs 2012.03.07. 17:04

  Tételezzük fel , eljön egy család Makóra és itt töltene mondjuk 1 hetet.
  Panzió van dögivel. De pl. hol reggeliznek ?? Se tejivó, se olyan hely ahol lehetne kakaót stb enni ????Egy -két nap fürdő , napközben , este kaja valamelyik pl pizzériában , se kávézó--se fagyizó , se mozi se semmi Makón ! Szétnéz a városban, a Maros- parton 2 nap alatt. Mit lehet itt még csinálni ???? TV-t nem nézhetnek egész nap --azt otton is lehet. V. szórakozni átmennek Szegedre ????
  Mit ajál a város ?? semmit.
  Ott a maros-part is pl. lehetne csónakázni, kajakozni, esetleg nagyobb hajóval --hajókázni a vizen. Diszkó--zenés esték , ??
  v. sport lehetőség ?? tenisz--foci ?? bármi.
  Ötleteljünk , vendégeim lesznek a nyáron , mit kezdjek velük ????

  Rengeteg lehetőség van, csak hát csukott szemmel nem lehet észrevenni őket, de sírni még mindig könnyebb mit tenni valamit.”
 • 34. Francois 2012. március 07. 17:46
  „Noooo embörök én még mindég kíváncsi vagyok a költségvetésre, és hogy mért nem a makói tv csinálta?! Szerény nyomott véleményem szerint, a makói tv is összehozott volna ilyen produkciót! Lassan annyiba lesz ez a fürdő hogy egy nemzetközi repülőteret is építhettünk volna az árából:D És ott még forgalom is lenne! :D”
 • 33. cucusz 2012. március 07. 17:31
  „31. Qllancs 2012.03.07. 17:04
  Tejivó kakaóval!? Remélem ezt nem gondoltad komolyan? Max egy ovodás csoportot érdekelne egy ilyen létesítmény, bár 40 évvel ezelőtt tényleg volt ilyen a főtéren. Látom nem jársz panziókba mert ott szoktak reggelit biztosítani, ha kér a vendég.”
 • 32. scott1 2012. március 07. 17:10
  „Goebbels is a kultúrafronton igyekezett színvonalas dolgokat közszemlére tenni a legjobb belátása szerint, de zárjuk is le ezt a témát... a film költségvetésére nem volt egy szavam se éppen ezért nem gond, hogy más (olcsóbb ) a minősége a feliratoknak... de mit keres például az "élhető környezet" és a "fejlődő város" egy turisztikai filmben??? amelyet olyan emberek néznek, akik pihenni akarnak idejönni és nem itt élni... ezeket a frázisokat a választásokig illő lenne elfelejteni!
  A Művésznővel semmi gond, ahogy már leírtam szerintem a felvett anyag sem mondható rossznak, sőt vannak benne kimondottan jó képsorok... nem értem miért írtál erről nekem!”
 • 31. Qllancs 2012. március 07. 17:04
  „Tételezzük fel , eljön egy család Makóra és itt töltene mondjuk 1 hetet.
  Panzió van dögivel. De pl. hol reggeliznek ?? Se tejivó, se olyan hely ahol lehetne kakaót stb enni ????Egy -két nap fürdő , napközben , este kaja valamelyik pl pizzériában , se kávézó--se fagyizó , se mozi se semmi Makón ! Szétnéz a városban, a Maros- parton 2 nap alatt. Mit lehet itt még csinálni ???? TV-t nem nézhetnek egész nap --azt otton is lehet. V. szórakozni átmennek Szegedre ????
  Mit ajál a város ?? semmit.
  Ott a maros-part is pl. lehetne csónakázni, kajakozni, esetleg nagyobb hajóval --hajókázni a vizen. Diszkó--zenés esték , ??
  v. sport lehetőség ?? tenisz--foci ?? bármi.
  Ötleteljünk , vendégeim lesznek a nyáron , mit kezdjek velük ????”
 • 30. real_music 2012. március 07. 15:50
  „Kedves Scott1, szeretném jelezni, hogy én kultúrafronton dolgozom, s igyekszem színvonalas, magvas dolgokat közszemlére tenni, ami sajnos az elbulvárosodott időkben egyre nehezebb. Felháborít rengeteg dolog, elborzasztanak Való Világok, Alekoszok és a primitív, IQ nélküli tévéműsorok, újságcikkek. Bejegyzésemmel csak azt akartam szemléltetni, hogy a sok szemét, felszínes, értéktelen ócskaság és a Makó film között kéne azért különbséget tenni. Nem arról van szó, hogy nem lehet látványosabb, "nagyot durranósabbat" alkotni - én voltam Makón, jártam a sajtótájékoztatón is és a fürdőavatón, ebből nem lehet többet kihozni, mert még mindig szét van verve az egész város, mindenhol fúrnak-faragnak, építkezések, beruházások "tarkítják" a helyszínt. Leköltözhetett volna egy hatalmas stáb, sok tízmillióért, akkor meg az lett volna irritáló, hogy miből finanszírozza ezt a város?? Minden tiszteletem az operatőrnek, hogy ennyit is ki tudott hozni ebből. Szentpéteri Csilla elmondta a sajtótájékoztatón, hogy ez a kisfilm nehéz körülmények között jött létre, többször kellett az időjárás miatt elnapolni, többször leutaznia, s a fürdőről télen készültek a felvételek, mert nem volt még kész hamarabb. Arra próbáltam rávezetni a hozzászólókat, hogy Szentpéteri Csilla szemén keresztül látni e kisvárost, sok ember nem las vegasi csillogást vár, hanem egy onnan elszármazó művész személyes emlékképeit. Mindannyian tudjuk, hogy ez a város nem Párizs, nem London, nem Prága! De lehetne az emberekben annyi, hogy ezt megértik, s örülnek, hogy lett még egy városunk, ahová a turisták ellátogatnak, viszik országunk hírét, ha másért nem, de a Hagymatikum és a Maros-part miatt biztos. S ha a művésznő épp otthon tartózkodik, s láthatjuk őt biciklizés közben, az meg hab lesz a tortán!”
 • 29. scott1 2012. március 07. 14:53
  „Miután a médiában dolgozol, szerinted mennyivel egészségesebb a magyar média mint a téged borzongásra késztető magyar társadalom? Szerinted mekkora szerepe van a médiának abban, hogy idáig süllyedt a magyar közmorál? Téged milyen elégedettség töltött el eddig, hogy semmilyen dolog nem háborított fel, majd most nagy hirtelen a borzongás jár át mert valaki egy országos kisfilm ötletességét egy helyihez viszonyítja...? :D
  Ahogy egy vállalkozás sikere is az ötleten múlik, úgy egy film sikere is elsődlegesen ezen... ahogy hatalmas költségvetésű filmek buktak meg (lásd Spielberg), úgy lehettek sikeresek alacsony költségvetésű filmek is... de ezzel Te pontosan tisztában is vagy, hiszen a médiába dolgozol...”
 • 28. Francois 2012. március 07. 14:33
  „Egyébként mennyibe került ez a városnak?! :D Az MTV 1 minden városi tv -vel szerződést kötött , kivétel a makói! Miért is?!”
 • 27. real_music 2012. március 07. 13:19
  „Borzasztó olvasni néhány bejegyzést, ez is magyar jellegzetesség. Miután a médiában dolgozom, s személyesen ismerem Szentpéteri Csillát, szeretnék néhány olyan dolgot leírni, ami publikus, s pontos forrásból érkezett. Felesleges összehasonlítani ezt a kisfilmet olyan reklám - és Magyarországot bemutató klipekkel, ahol pontosan lehet tudni, hogy hatalmas stábbal, nagyságrendekkel nagyobb összegből jött létre, ideális körülmények között, s akkor, amikor a helyszín valóban pompázik, készen áll a bemutatásra. Ne a tévében folyó grandiózus több száz millióból elkészült showműsorokkal kell hasonlítgatni és nem is egy Spielberg-gel. Aki ott él, tudja, hogy az elmúlt években, hónapokban állandó munkák folytak, a fürdő környéke az avatón nem volt még kész, amin volt szerencsém ott lenni, s a környéken is folyamatosan dolgoztak a munkagépek. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon hangulatos film, mely a kisvárosi miliőt akarja bemutatni, nem akar vetélkedni más városokkal, s nem akar hivalkodni, s olyannal büszkélkedni, ami nincs. Csillával kapcsolatban az a meglátásom, hogy a legjobb döntés volt, egy rendkívül gazdaglelkű egyéniség,aki azt akarja érzékeltetni, hogy ha el is jött szülővárosából, bárhol jár a világban, nem felejti el, s visszavágyik. Kíváncsi lennék, ha valaki Makón élő lenne a filmben, hogy jutott volna el a nagyközönséghez, ki írt volna róla, ki játszott volna pl. az Utazás Kiállításon??? Hiszen mégis csak egy híres, ismert emberről van szó, aki kedves, szép, tehetséges, a média szereti, s szívesen ír róla. Csilla zenéjére kitérve - szerintem nagyon szívhez szóló, érezhető benne a nosztalgikus visszaemlékezés, nem akar tolakodó lenni, van benne retro íz, s egyben modern is. Jó lenne, ha mi magyarok képesek lennénk örülni, s megbecsülni, amink van, s ami megadatott!”
 • 26. szilencium 2012. március 07. 11:11
  „Abszolút tisztelem a rock zenekarokat,de a Makó Himnusznoz hasonlítva,általánosságban,egészen fogyasztható a zene.
  Elgondolkoztam azon,vajon ki lehet a jelenlegi Makón olyan híres és pártatlan ember,aki nagy tömegek előtt ismert,elismert ,aki valóban hiteles arca lehet a Városnak.Nem rémlik senki,közülünk! Talán egyetlen ember,Benkóczy Zoltán,aki országszerte ismert és kedvelt ember,de Ő is apátfalvi gyökerű.Ezért jó választásnak tartom Csillát!
  Aztán meg lássuk azt is,hogy ez a pár képsor,nem elsősorban,a makóiaknak készült,hanem azoknak akiket ide szeretnénk invitálni!Egyébként számomra feltűnt a filmben,hogy mennyit változott a Város képe az elmúlt években,és összességében jó irányba!Az más kérdés,hogy esetleg még mennyi mindent lehetett volna véghez vinni,ha nem alvállalkozók alvállalkózói végzik el a felválallkozók megnyert pályázatait?!
  Javaslom,hogy inkább kezdjünk el barátkozni a gondolattal,hogy más tájegységekről érkező emberekkel futunk össze az utcákon,a külföldi rendszámú autók,esetleg nem csak átrohannak a Városon emberéletet nem kímélve,hanem napokat töltenek el,jól érzik magukat,és jó hírét viszik Városunknak!
  A negatív hozzáállás helyett inkább ötletbörzét olvasnék szívesen!Olyan ötletekkel,ami alkalmas arra,hogy az idelátogatók és itt élők is jól érezzék magukat,feltöltődhessenek energiával.Nagyon sok lehetőség van,ezeken gondolkozzunk!
  A folyamatosan blamálóknak csak annyit írnék,hogy egy romos házban,ami adatott nekünk kifizetődő,folyamatosan rombolni,vagy jobb a javító ötleteken agyalni,és a javításokat elvégezve kényelmesebb körülmények között élni?Ha Őseink is folyamatosan romboltak volna az építkezések helyett akkor most értekezhetnénk pl. ezen a helyen?
  A jelenlegi helyzet olyan ,mint a hegymászás.Lehet tekingetni lefelé és toporogni félúton,pazarolni az energiát,vagy minden erővel minél előbb a biztonságos csúcsra jutni!
  Azt mondom,hogy akár gyenge,akár nem a film,Csilla és Segítői jó szándékkal áldoztak időt,energiát Makónak,és ezt normális emberek előítéletek nélkül tisztelik!Ha valaki tud jobbat az tényleg közölje,mert az biztosan csak előbbre viszi Makó és a makói emberek hírnevét!”
 • 25. cucusz 2012. március 07. 11:10
  „Szerintem nem olyan rossz ez a film, mint egyesek állítják. Makó ennyi és kész. Többet nem lehet kihozni belőle.”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadjon örökbe egy kutyust, és nevezzen vele állatszépségversenyünkre!

Kóbor kutyusoknak keresnek gazdit vagy legalább ideiglenes befogadót a makói állatvédők. Fogadjon… Tovább olvasom