Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Elkészült Szekeres István makói triptichonja

Makó - Elkészült a Makó történelmét reprezentáló triptichon, azaz hármas festmény még hiányzó két darabja Szekeres István makói születésű grafikusművész, díszpolgár budapesti műhelyében. A képegyüttes az év utolsó testületi ülésén kerül a városháza dísztermébe. Az önkormányzat továbbra is várja a felajánlásokat az alkotás megvásárlásához.
Már csak a védő lakkrétegbevonásra vár Szekeres István makói születésű grafikusművész triptichonjának két eddig még hiányzó darabja. A hármas kép az alkotó szándéka szerint a város teljes történetét reprezentálja: egy-egy darabja az egykori Csanád vármegye, illetve Makó régi címerét, valamint a makói vöröshagyma első ábrázolását mutatja be. A nagyméretű – egyenként 126 centiméter magas és 114 centiméter széles – festmények együtt a város legjelentősebb középületét, a jelenlegi városházát, az egykori megyeházát díszítik majd.

Szekeres István a triptichon középső elemével, a makói címerrel Fotó: Makó Városi Televízió

A hármas műalkotás már elkészült, a városháza dísztermében már ma is látható, középsőnek szánt darabját a Budapesten élő alkotó a város újjátelepülésének négyszázötvenedik évfordulójára, 2005-ben festette meg. Ez a korabeli városcímer rekonstrukciója. Egyébként Szekeres István volt az, aki a rendszerváltás táján újratervezte a város régi címerét – ezt használja Makó máig. Ami a másik két képet illeti: a
Eddig 220 ezer gyűlt össze

A hármas képet az önkormányzat eredeti elképzelései szerint civil felajánlásokból szerezné be – a művészi tiszteletdíjjal és az anyagárral együtt ez 1,5 millió forintos kiadást jelent. Az e célra nyitott számlán egyelőre 220 ezer forint gyűlt össze – tudtuk meg Karsai Ildikó művészeti tanácsostól. A művészetpártolók a városháza portáján is fellelhető csekken vagy átutalással segíthetik a nemes célt. Számlaszám: Makó Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számla, hozzájárulás Szekeres István Makói triptichon elkészítéséhez 11735074-15354745. 
megyecímert, amit Mária Terézia adományozott a vármegyének 1761-ben, egy abból az időből fennmaradt, színleírást is tartalmazó oklevél alapján festette meg a díszpolgári címmel is kitüntetett művész, a vöröshagymát pedig Maukner Ödön Kert című folyóiratának 1895-ben megjelent címlapja után. A hetvennyolc esztendős Szekeres István elmondta: mindhárom képhez személyes élmények fűzik, hiszen ő még Csanád vármegyében született, itt töltötte gyermekkorát és abban az időben maga is szedett apróhagymát gazdálkodó nagyszülei földjén.

A triptichon vázlatát egy évvel ezelőtt zsűrizte le és fogadta el a képzőművészeti lektorátus és az önkormányzat. A most elkészült két darab megfestéséhez Szekeres István hosszas előtanulmányok után februárban látott hozzá. A még Budapesten lévő két darabot december elején hozzák el Makóra, ahol Sákovics József asztalosmester foglalja majd a három képet tíz centi széles, közös keretbe – a képeket ezen belül öt centis szegély választja majd el egymástól. Az alkotást az idei utolsó, karácsonyi ülésen avatják fel a városháza emeleti dísztermében.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőke Attila nem kellett Orbánnak

Makó - Nem fogadta el a makói székhelyű választókerületi Fidesz-szervezet jelöltjét, Csőke Attilát helyi elnöknek Orbán Viktor pártelnök, így egy héten belül újra összehívják a választókerületi tanácsot. Tovább olvasom