Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Ellenőrök járják a bérlakásokat Makón

Szeptembertől ellenőrzik az önkormányzati tulajdonú bérlakásokat Makón. A város azonnal felmondja a bérleti szerződést azzal, akinek a lakásában súlyos rongálás nyomaira bukkan. Így akarják kiszűrni az albérleteztetőket is.
A lakástörvény változásait Makón tettek követik szeptembertől: hamarosan szigorú ellenőrzésnek vetik alá mind a kétszáznegyven önkormányzati tulajdonú bérlakást – tudtuk meg Dévényi Zsuzsától, az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetőjétől. Az utóbbi években több esetben is hírt adtunk lapunkban arról, hogy egyre gyakoribbak a szociális alapon kiutalt bérlakásokkal kapcsolatos visszaélések, a bérleti jog jogellenesnek minősíthető adásvétele.

– A jogszabály előírja, hogy évente egyszer minden önkormányzati bérlakás állapotát ellenőrizni kell, így szeptembertől két munkatársunk dolgozik majd ezen. Persze még nem tudjuk, milyen ütemezésben kerülnek sorra a bérlemények, és az is lehet, hogy eleinte minden lakóterületen szúrópróbaszerűen választunk ki egy-egy lakást, de végső célunk, hogy minden érintett lakást átvizsgálhassunk – fogalmazott a csoportvezető. Dévényi Zsuzsa elmondta: elsősorban a súlyos visszaéléseket és rongálásokat szűrik ki, ilyen esetben akár azonnal fel is mondhatják a bérleti szerződést, és kilakoltathatják az ott élőket.

Súlyos rongálásnak minősül az ajtó vagy a burkolat eltávolítása, vagy a beépített szekrények kiszerelése. Emellett az önkormányzat munkatársai természetesen ellenőrzik a lakásban élők jogosultságát, ezzel kiszűrhetők lesznek a bérleti jogok adásvételével kapcsolatos esetleges visszásságok is. Súlyos minősítést kaphat az a lakás, ahol nagy mennyiségű hulladékot, vagy bármilyen árut tárolnak, azaz nem rendeltetésszerűen használják. Szintén büntetést vonhat maga után az albérleteztetés.

Nemrégiben azért bontott szerződést a város egy lakóval, mert tele volt a lakása szeméttel. Emiatt korábban a lakásban már tűzeset is történt.
Az ellenőrök minden esetben a bérleti szerződéshez mellékelt dokumentum tartalmával hasonlítják össze a vizsgált állapotot, annál többet nem kérhetnek számon a lakókon. Persze minden lakót előre, írásban értesítenek a vizsgálat időpontjáról.

– A bérlő feladata a használattal összefüggő karbantartás, a tisztasági meszelés, állagmegóvás. Ahol az előírtaktól eltérőt tapasztalnak az ellenőrök, az eredeti állapot visszaállítására kötelezik a bérlőket – mondta Dévényi Zsuzsa.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél kilométert tett meg kínok között a lány

Sokkoló részletességgel írták le megmentésének körülményeit azok, akiktől a megkötözött,… Tovább olvasom