Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Ellopták, megrongálták a Fidesz 100 plakátját

Makó - Több mint 100-at elloptak vagy megrongáltak a Fidesz Lázár Jánost népszerűsítő 200 plakátjából a napokban Makón és a környező falvakban. A párt feljelentést tett, Kiszomboron két ember ellen már eljárás is indult.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Mindössze egy Lázár Jánost népszerűsítő Fidesz-plakátot találtunk tegnap Makón, pedig a napokban, mint a párt helyi szervezetétől megtudtuk, 200 darabot helyeztek ki a városban és a környező falvakban. A földbe szúrt táblán lévő plakátokból azonban több mint 100 darabot elloptak vagy megrongáltak; ezek után a párt aktivistái összeszedték a megmaradtakat is.

Az egyetlen helyén maradt táblához bizonyára nem véletlenül nem nyúlt senki: a Csanád vezér téren, a rendőrség épületétől néhány méterre bukkantunk rá.

A földbe szúrt táblán elhelyezett plakátok könnyű célpontjai a tolvajoknak, rongálóknak. Az egyik korábbi választás alkalmával egy másik párt is próbálkozott hasonló módszerrel a Maros-parti városban – ők sem jártak jobban. A Fidesz helyi szervezete lapunkat úgy tájékoztatta, azért ezt a megoldást választották, mert a plakátok kihelyezését szabályozó törvény mást már alig enged meg, ráadásul szerették volna megóvni a városképet, tisztán tartani, óvni a környezetet. Hódmezővásárhelyen korábban is, most is helyeztek ki hasonló módon hirdetményeket; ott is előfordultak lopások, rongálások, de nem annyi, mint Makón.

Az egyetlen helyén maradt táblához bizonyára nem véletlenül nem nyúlt senki: a Csanád vezér téren, a rendőrség épületétől néhány méterre bukkantunk rá. Fotó: DM/DV
Az egyetlen helyén maradt táblához bizonyára nem véletlenül nem nyúlt senki: a Csanád vezér téren, a rendőrség épületétől néhány méterre bukkantunk rá. Fotó: DM/DV

A párt a történtek miatt feljelentést tett. Információink szerint az egyik településen a nyomozás eredményes volt, méghozzá egy térfigyelő kamerának köszönhetően. A megyei főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Kiszomboron egy férfi és egy nő ellen indítottak szabálysértési eljárást rongálás, illetve lopás miatt. Erre elvben akár kétéves büntetést is kiszabhat a bíróság.

A plakátok tömeges tönkretétele, ellopása egyébként nem vette el a kormánypárt kedvét: a hét végén ismét ily módon igyekeznek majd népszerűsíteni magukat és jelöltjüket.

Hogyan lehet plakátolni?

A táblán lévő plakátok földbe szúrása az egyik módja annak, ahogyan az új szabályozás megengedi a kampányolást – tudtuk meg a hódmezővásárhelyi választási irodán. Plakátokat most már tilos középületekre, villanyoszlopokra, kandeláberekre, telefonfülkékre ragasztani, és a szilárd felületű úton sem lehet elhelyezni megállító táblát, csak mellette a földön, füvön, hogy ne akadályozza a közlekedést. Magántulajdonú vagy bérelt épületeken szabad, de csak a tulajdonos hozzájárulásával. Szabálytalan plakátelhelyezés esetén az elhelyezőt felszólíthatják a jogsértő magatartás befejezésére, sőt bírságot is kiszabhatnak rá – ennek mértéke magánszemély esetén a 101 ezres legkisebb havibér ötszöröse, szervezet esetében a tizenötszöröse is lehet. A 4. választókerületben még senki sem tett kifogást szabálytalan plakátkihelyezés miatt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg akarta enni a kecskerákokat

Egy mikrobuszban 72 kecskerákot találtak Nagylakon - a 3,6 millió forint eszmei értékű szállítmányt… Tovább olvasom