Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Előre menekülne a makói kórház

Makó - Négymilliárdos fejlesztési tervet állított össze a makói kórház az elkövetkező öt évre, hogy vonzóvá tegye magát az új egészségbiztosítási rendszerben. A makói terv az ellátási színvonal javításáról szól.
Elvben elképzelhető, hogy a leendő több-biztosítós modell azt eredményezi, hogy a makói kórház működési források nélkül marad, és megszűnik, mert a biztosítóknak nem lesz szerződési kötelezettségük. Az intézmény ezért megpróbál előre menekülni, azaz igyekszik vonzóvá tenni magát a biztosítók számára, ennek érdekében pedig az elkövetkező öt évre egy négymilliárdos fejlesztési koncepciót készített – jelentette be a főigazgató, Baráth Lajos. A tervet a múlt héten az intézménybe látogató, jobboldali önkormányzati képviselőknek mutatta be, akik támogatásukról biztosították; az anyagot korábban a térség valamennyi polgármestere és a fenntartó megyei önkormányzat is megismerhette.

A négymilliárdból informatikai és műszerfejlesztésre is jut.
Fotó: Gyenes Kálmán

Baráth Lajos az elképzelésekről lapunknak elmondta: ez bővítést nem tartalmaz, csak az ellátási színvonal javítását célzó korszerűsítést, felújítást. Egymilliárdból szeretnék felújítani a műtéti szakmák százéves épületét, ahová korszerű műtőt és hotelrészleget álmodtak, hasonló összeget költenének a közel negyvenéves rendelőintézetre, a többi pénzt pedig egy rehabilitációs és egy idősgondozó központ kialakítására, valamint informatikai és műszerfejlesztésre fordítanák. Ha mindez megvalósul, Baráth Lajos szerint az intézménynek az új struktúrában is lesz helye, hiszen nemcsak a makói betegeknek van rá szükségük, hanem a térségnek is, ráadásul két országhatárhoz is közel fekszik.

A főigazgató úgy véli, a terv pályázati források bevonásával megvalósítható, hiszen mindössze négyszázmilliós saját forrást igényel – öt évre elosztva. Magyar Anna közgyűlési elnök titkára, Varga Márta kérdésünkre, hogy a megye biztosítja-e a fejlesztés önerejét, azt mondta: a makói kórház elképzeléseit elvben támogatandónak tartják. Hogy konkrétan mennyi önerőt tudnak adni hozzá, azt azután tudják megmondani, hogy megismerték a többi megyei egészségügyi intézmény terveit, és tisztázódnak a költségvetés lehetőségei. A megye többek között azért bocsátott ki kötvényt, hogy élni tudjon az ilyen jellegű uniós pályázati lehetőségekkel.

Háromezer aláírás a nemért

Márton Imre, az önkormányzati Fidesz- frakció vezetője elmondta: közel háromezren írták alá azokat az íveket Makón és környékén, amellyel Buzás Péter parlamenti képviselőt arra kívánták rábírni, hogy szavazzon nemmel az új egészségbiztosítási törvényre.

Olvasóink írták

 • 5. Zoli 2008. február 16. 10:04
  „Tisztelt Olvasók!

  Az alábbi véleményt a "www.marosnet.hu" -tól, ott is háromszor fordul elő: a "Kistérség", "Makó" és az "Önkormányzat" alatt.

  *******

  A következő vélemény egy pártonkívüli, független személy - anyagilag, politikailag és gondolkodásban is - állásfoglalását tartalmazza.

  A Makói Kiskirály és a kiút
  *******************************

  I. Előjáték
  -------------

  Lakossági fórum Makón 2008. január 14.
  Dr. Nagy Lajos állatorvos és Dr. Buzás Péter Makó polgármestere és országgyűlési képviselő tartotta.

  1.
  Az első rész olajozottan, profi módon játszódott le.
  A kerületi képviselő előadása is szépen lezajlott.
  A polgármester is tájékoztatta a jelen lévő lakosságot az M43-asról, csatornázásról és így tovább.
  Az ezeket követő lakossági kérdésekre a járdákkal, hó eltakarítással kapcsolatban az Önkormányzat dolgozói válaszoltak nagyszerűen. Jobban, olajozottabban nem is mehetett volna az egész.

  2.
  Ezek után felállt egy lakos és közölte, hogy a mintegy 45´000 forint nyugdíjából már nem is tud élni.
  Dr. Nagy Lajos tájékoztatta a lakost, hogy próbáljon többet spórolni. Pl. Cola helyett ihatnak az emberek vizet is, mert az olcsóbb.
  Erre megjegyezte a lakos, hogy neki nem 300´000.- forint nyugdíja van, mint a Lajos Bácsinak.

  3.
  Egy következő lakos felállt mellettem és javasolta, próbáljuk megmenteni a Makó-Újszeged vasútvonalat és a makói kórházat is. Jobban kellene népszerűsíteni ezeket, hogy a lakosság nagyobb kedvet kapjon a helyi értékek használatához. (Örültem ennek a felszólalásnak, mert nekem is ez a véleményem).

  Dr. Buzás Péter ,,válaszai":
  3.1
  A közút fejlesztése eldöntött, a vasútra nincs pénz.
  3.2
  Volt legutóbb egy operációja a makói kórházban, de nem épült fel, miután átszállították Szegedre, ahol a professzor megvizsgálta, megoperálták és meggyógyult. Ez az új egészségügyi reform ereje: az ember azonnal a professzorhoz jut, gyors, szakszerű diagnózis, operáció és gyógyulás.
  3.3
  Ezen kívül meg kell szüntetni az egészségügyben a tarthatatlan állapotot - Dr. Buzás szerint -, hogy a makói kórház orvosai ,,teletömik" a zsebüket, amit vizuálisan is mutatott, hogy tömik a zsebüket.  II. S most a kritika következzen.
  --------------------------------------

  II.1 Dr. Nagy Lajos nyugdíjas állatorvos
  ------------------------------------------------
  javaslata, miszerint ,,spóroljanak" az emberek, pl. Cola ivásnál is, taszító. Ezt olyan egyén mondja, akinek havonta kb.10-szer több bevétele van a mintegy 300´000.- forint pénzével. Ezen kívül a felszólaló lakos a mai általános árszintet figyelembe véve az egzisztenciális minimum alatt él. S ehhez még hozzá jön, hogy egész életében becsülettel dolgozott, s ma nyomorog. Ezt az állapotot nem tudja megérteni és átérezni a Lajos Bácsi.


  II.2
  Dr. Buzás Péter fellépése
  ------------------------------

  A felszólaló lakos kérésének nem tett eleget, miszerint ,,mentsük meg a Makó-Újszeged vasútvonalat". Ehelyett arról beszélt, hogy a közlekedés az úton bonyolódik le.

  Szintén nem válaszolt a kórház megmentésével kapcsolatban. Ehelyett s saját, privát problémáját a közös ügy - a kórház megmentése - fölé helyezte. Nyilvánvaló, hogy ehhez nincs joga, mint közéleti egyéniségnek az a kötelessége, hogy a közügyet képviselje. Ennek nem tud eleget tenni ez ügyben, s ezt pedig egy nagyfontosságú ügyben Makó és Kistérség körzetében. A választók bizalmat szavaztak neki, de evvel visszaél és ignorálja a kötelességét: a közügyért kiállni és harcolni.

  A zseb ,,teletömésével" kapcsolatban pedig végleg elvetette a sulykot, Dr. Buzás Péter országgyűlési képviselő, makói polgármester. Tény, hogy ha valaki itt Makón ,,teletömte a zsebét", akkor azok nem a makói orvosok, hanem ő maga: multimilliomos, több százmilliós vagyonnal, esetleg már milliárdos is. Mik a makói kórház orvosainak vagyonai az övéihez képest? Semmi. A makói milliárdos vagyona 1´000-szer több mint a makói kórház orvosainak. Sőt, lehet, hogy neki egyedül több a vagyona, mint a makói kórház összes orvosának együttvéve. Dr. Buzás Péter - helytelenül - nem képviseli párttársa véleményét, pl. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselőét, miszerint ő nem ossza az SZDSZ arrogáns véleményét az orvosokról. Dr. Buzás Péter inkább a szélsőbalos SZDSZ arrogáns véleményéhez áll közel a ,,zsebtömésekkel" kapcsolatban, mint pl. Sándor Klára szegedi országgyűlési képviselő a szegedi fórumon: ,,A biztosító kiszűri a tisztességtelen, rossz orvosakat".

  S a zseb ,,teletömésével" kapcsolatban még egy tény. Dr. Buzás Péter x-százmillió vissza nem térítendő állami támogatást kapott az államtól. A nép pénzéből, az enyémből is, az orvosokéból is, mindenkiéből. Ki tömte tele akkor a zsebét? Én, az orvosok, az ápolók? Egy ilyen embernek sokkal jobban kellene vigyáznia a kijelentéseire, amiket a lakósság előtt tesz!!

  Dr. Buzás Péter cserbenhagyta a makói kórházat. Ugyanis aki a kórház dolgozóit szidja, az a kórházat magát járatja le. Ez ugyan az, mint aki az Önkormányzat dolgozóit szidja, az egész Önkormányzatot állítja negatív fénybe.

  S még azt is bebizonyította a hűséges pártkatona, hogy annak ellenére, hogy a lakosság 70-80%-a az új TB-törvény ellen van, akkor is megszavazta azt 2008-02-11.-én, mert ő nem a választóit képviseli. S ahhoz is gyáva volt a parlamentben, hogy megszavazza a Fidesz kezdeményezését az Albert házaspár népszavazását az üzleti alapú pénztárakról. Mert helyesen mondta Herényi Károly képviselő társa: a TB-törvényhez szükséges: 1. szakmai konszenzus, 2. politikai konszenzus és végül 3. társadalmi konszenzus, azaz népszavazás. Mindhármat elutasították az arrogánsak, közöttük a Makó polgármestere és országgyűlési képviselő multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter is. Ő nem minket képviselt a TB-szavazásnál, erre nem kapott tőlünk felhatalmazást.

  Nem érdekli a választók véleménye, megy a maga haszna és pártja után. Karsai József Battonya - MSZP - polgármestere kikérte a nép véleményét és nem szavazta meg a TB-törvényt a parlamentben. Dr. Buzás Péter szembefordult a választóival, amiért nincs mentség. Erre tőlünk nincs felhatalmazása!

  Az MSZP 2006-os tavaszi választási ígéretében nem volt szó ilyen mértékű TB-átalakításról. Ennek megfelelőem becsapták a népet és engemet is. S a makói polgármester becsapott minket és személyszerint engemet is.

  Mert nem a nép java, hanem a hatalmi, párthatalmi és végül az egyéni haszon a lényeg neki.

  És még valami. A lakossági fórumon a TB-reformot avval ,,magyarázta", hogy pl. az ő saját esetében milyen gyorsan a szegedi professzorhoz jutott, s ez lenne a ,,reform". Ennél dilettánsabb magyarázatot egy olyan országgyűlési képviselő, aki már ezen lakossági fórum előtt majd egy hónappal 2007.12.17.-én első ízben megszavazta a TB-törvényt, nem is adhatott volna. Ez a tudásszintje egy TB-törvényre szavazó országgyűlési képviselőnek, aki szakmailag és emberileg alkalmatlan, felkészületlen a képviseletünkre.

  S azt már nem is részletezem, hogy 2007.04.16.-án az országgyűlési felszólalásában 300%-al téves adatokat közölt a parlamentben az M43-as forgalmi adatai kapcsán.

  Mert a mindszenti születésű makói polgármester már régóta egy multimilliomos, milliárdos Makói Kiskirály is: Dr. Buzás Péter - MSZP -.

  Mondjon le azonnal, mert nem a népet képviseli!!


  III. A TB-törvény
  ---------------------

  Az MSZP-SZDSZ 2008.02.11.-én kijátszotta utolsó kártyáját és gurulnak a lejtőn tovább lefele. Ehhez hozzá járult még a most nyilvánosságra került SZDSZ választási csalása is. Tehát nem csak Balatonöszöd (ahol Buzás is részt vett, de biztosan nem a mi megbízásunkból), hanem a tartalma is még a ,,levegőben" van: ,,az utolsó négy évben nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, s a trükkök százait csináltunk." Ez lenne garancia a TB-törvényre????

  Ez a TB-törvény így ahogy van, bukásra van ítélve és el is fog bukni, úgy a törvény, mint annak kikényszerítői is.

  A magyar nép három hét alatt összegyűjtötte a szükséges 200´000 aláírást a népszavazásra. Ilyen még nem volt egy civil kezdeményezésben. Az Albert házaspár beadványáról népszavazás lesz. S a nép el fogja utasítani a TB-törvényt.

  S avval elutasítja Dr. Buzás Péter szégyenletes országgyűlési ,,pártmenetét" is. Mert arra tőlünk nincs felhatalmazása. Mi nem akarjuk sem a pártja - MSZP -, sem az SZDSZ TB-diktatúráját, valamint a többi becstelen ügyeiket (pl. Zuschlag ügy stb)..


  IV. Mi lenne a kivezető út?
  --------------------------------

  A társadalmi fő feladatokat - egészségügy, nyugdíjügy, gazdaság és oktatás - csak társadalmi összefogással lehet létrehozni.

  IV.1 Ezeknek a kiindulási feltétele, hogy
  -------------------------------------------------
  - nagykoalíció, azaz hatalommegosztás a minisztertanácsban a szavazatok számának megfelelően,
  - kétkamarás parlament, azaz további hatalommegosztás a megyei képviselet érdekében,
  - a fenti kettő parlamenti elfogadása és népszavazással való megerősítése.
  - a fentiek pedig azonosak az alkotmánymódosítással is.

  A fenti lépésekkel jelentősen csökkenne a mai társadalmi feszültség.


  IV.2 Feladatok megoldása
  -----------------------------------

  Csak ezek után lehet a társadalmi feladatokat - CIKLUSÁTIVELŐEN - megoldani.
  Ez a nép és végső soron valamennyink érdeke is.

  (
  Mert ugye abban mindenki egyetért velem, hogy az nem lehet cél, hogy az egyik ciklusban jobboldal bevezet valamit, amit a másik ciklusban a baloldal megszüntet. Majd a baloldal bevezet valamit, amit a következő ciklusban a jobboldal leépít.
  Ez a stílus lenne a homo sapiens? A mélységesen okos racionalizmus??
  )


  V. Kilátások a fenti változtatásokra
  ------------------------------------------

  Úgy gondolom, a mai politikai pártok és tagjai nem hajlandók bevezetni a hatalommegosztást - nagykoalíció - Magyarország érdekében.

  Csak egy országos kaliberű politikus említette meg a nagykoalíciót nyugaton az utóbbi időben, mint az alagútból kivezető fénycsíkot. Kósa Lajos Debrecen polgármestere is ezt a véleményt képviseli. ,,Természetesen" párttársai Pokorni Z. alelnök és Orbán V. elnök voltak az elsők, akik ellene fordultak.

  Egy lehetséges első lépés az lenne, ha a civilek kezdeményeznének ez irányban országos megmozdulást. Szintén sokat jelentene, hogy 50´000 aláírással az országgyűlésnek kötelező a témát a napirendre tűzni és megvitatni. Ekkor legalább a nép egy része megismerhetné, hogy miről is van szó.

  A továbbiakban pedig egy népi megmozdulással előre léphetnénk egy valóban jobb jövő felé.”
 • 4. Ápolónő 2008. február 13. 11:51
  „Jól emlékszem még arra, mikor Buzás kiállt a makói kórház mellett.

  Ez a véleménye már megváltozott a pártpolitikai véleménycsere miatt.
  Ma már valóban árt a kórháznak.”
 • 3. Kovács József 2008. február 12. 22:51
  „Személyes élmény
  *********************

  Szerencsére él itt még közöttünk a Sanyi Bácsi, aki 92 évei körül jár.

  Sanyi Bácsi megjárta a 2. világháborút és csak a betegsége miatt került haza sok év után.
  Utána üldözték a kommunisták, mint kulákot, sőt Makóról is el kellett mennie egy időre.
  Mégis egyszer visszajöhetett a városába.

  Mint fiatal, egyszer engemet nagyon megdöbbentett, hogy gyomorvérzéssel a halál határán volt. Lényeg az, hogy akkor 1960 körül Makón bonyolult módon sikeresen megműtötték és életben maradt.

  Hála a makói kórház nagyszerű orvosainak.

  Engem, mint kisgyerek akkor az egész eset nagyon érintett, hiszen a neveltfia volt a barátom. Fiatalon talán először érintett meg az elmúlás szele, s az emberi gyógyító képesség hatalma.

  *************

  Ennek a nagyszerű kórházzal rendelkező városnak és a fenti esetekkel gazdagodott polgároknak élményeit és érzéseit támadja az a mindszenti, aki a lakossági fórumokon szapulja a makói kórház orvosait, és evvel megpróbálja lejáratni a makói kórházat is: Dr. Buzás Péter polgármester.”
 • 2. Nagy János 2008. február 12. 13:01
  „Közben a milliárdos makói polgármester Dr. Buzás Péter járja a várost a lakossági fórumokon és ,,népszerűsíti" a makói kórházat: miszerint az orvosok ,,teletömik a zsebüket".

  Így nehéz helyzetben van a kórházvezetés, mert belső ellenféllel is meg kell harcolniuk.

  Sok sikert a kórháznak!”
 • 1. Makói 2008. február 12. 12:44
  „Még az is kiolvasható a cikkből, hogy a balnak és középnek nem érdeke a makói kórház megmentése.

  A mentés már csak a jobboldalra várat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőgazdasági felsőfokú képzés indult Makón

Makó - Felsőfokú mezőgazdasági menedzserasszisztens képzés indult a Makói Oktatási Központ és… Tovább olvasom