Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Előremenekülnek a vízműcégek: közös céget alapít öt megyei város

Csongrád megye - Az összefogástól reméli a helyi érdekérvényesítés megőrzését az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatásban öt Csongrád megyei település: Kistelek, Makó, Mórahalom, Sándorfalva és Szentes közös vízműcéget alapít. Várják további települések jelentkezését is.
Az egykori Csongrád Megyei Vízmű régen megüresedett szentesi vállalati székháza várhatóan nem népesül be, de 5 település – Kistelek, Makó, Mórahalom, Sándorfalva és Szentes – arra készül, hogy hamarosan egy hasonló nevű víziközmű-társaságot alapít, amely az érintett kistérségekben folytatja az ivóvízellátást és a szennyvízelvezetést. Az egykor darabjaira hullott megyei óriásvállalat feltámadása új formában azért célszerű, mert az új víziközmű-törvény a kis szolgáltatókat integrációra kényszeríti. Ezzel a megoldással valószínűleg elkerülhető, hogy az itteni önkormányzati cégeket egy nagy szolgáltató kebelezze be, de az is, hogy állami kézbe kerüljenek – hangzott el a szerveződést meghirdető sajtótájékoztatón Makón.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A házigazda polgármester, Buzás Péter többek között arról beszélt, a lépésre azért van szükség, hogy a településeken a szolgáltatás európai színvonalú maradjon, ráadásul a magyar béreknek megfelelő árakkal, és olyan cég végezze, amely stabil lábakon áll. Szentesi kollégája, Szirbik Imre úgy fogalmazott, az összefogást kikényszerítő jogszabály értelmetlen: az önkormányzatok az elmúlt két évtizedben jó színvonalon működtették a vízműveket, komoly fejlesztéseket is végeztek – reméli, a tűzoltóság és az iskolák visszaállamosítása, a járási rendszer felélesztése után a munkásőrséget azért nem szervezik újjá. Mórahalom első embere, Nógrádi Zoltán megvédte a víziközmű-törvényt; mint fogalmazott, az 90 százalékban a szakma elvárásait tükrözi, és van logika abban, hogy a nagyobb szolgáltatók olcsóbbak lehetnek, mint a kicsik – az más kérdés, hogy valóban így is lesz-e. Kakas Béla sándorfalvi és Nagy Sándor kisteleki polgármester többek között azt hangsúlyozta: a partneri összefogás a kisebb településeknek több beleszólást biztosít a szolgáltatási színvonal és az árak meghatározásába, mint bármilyen más megoldás.

Az új szolgáltató a jelenleg csatlakozott önkormányzatokkal több mint félszáz településen 167 ezer fogyasztót szolgálhat ki, de további városok jelentkezését is várják. E tekintetben Hódmezővásárhely és Szeged helyzete is speciális – utóbbié azért, mert a szolgáltatás koncesszióban van. Annyi mindenesetre már most kiderült, hogy az elképzelések szerint a most meglévő önálló önkormányzati cégek üzemegységként megmaradhatnak, így lehetséges lesz például a helyi díjak megtartása. A szolgáltatáshoz szükséges új működési engedélyt május 31-éig kell igényelnie az új cégnek, amihez azonban – lévén szó tisztán önkormányzati tulajdonú vállalkozásról – előzőleg az érintett testületeknek is beleegyező határozatot kell hozniuk.

Olvasóink írták

 • 3. dmonlájn 2013. április 06. 15:59
  „Két napja, amikor a csongrádi és szekszárdi egyesülésről volt szó, azt írták, hogy a jogszábály szerint nem lehet távolabb egymástól, mint 40km...
  Kistelek, Makó, Mórahalom, Sándorfalva és Szentes ezekből néhány több, mint 40 km-re van egymástól. ... érdekes lesz.”
 • 2. schik 2013. április 05. 11:25
  „Ha a szakma és a fogyasztók érdeke találkozik akkor üdvözlendő az összefogás. Végre ebben, párszínektől függetlenül összefogás lehet és ennek a nyertesei a fogyasztók lehetnek!”
 • 1. macs 2013. április 04. 19:41
  „És a szinergiák jobb kihasználása érdekében, hány embert fognak elküldeni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói ízek brit piacon

150 munkahely szűnik meg a nagy-britanniai Bromboroughban, mert egy burgonyaszirom-ízesítőt gyártó Givaudan-üzem júniusban bezár. Tovább olvasom