Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Elszármazott makóiak virtuális találkahelye

Makó - Egykoron több mint kétezres zsidó közösség élt Makón, mára hatan maradtak. Az ortodox zsinagógán kívül semmi tárgyi emlék sem maradt, ezért Urbancsok Zsolt létrehozta a www.mzsh.hu honlapot, amely a városból elszármazottak virtuális találkahelye.
A 39 éves makói Urbancsok Zsolt az apátfalvi általános iskolában tanít történelmet. Nagyon érdekli a makói helytörténet, ezen belül a zsidóság múltja, jelene. Amikor Tóth Ferenc hozzáfogott a 6 kötetes makói monográfia elkészítéséhez, felkérte Urbancsok Zsoltot, dolgozza fel a Maros-parti zsidóság történetét.

– Személyes kötődésem nincs a zsidósághoz, de már gyermekként érdekelt a kultúrájuk – mesélte Urbancsok Zsolt. Ezért kezdte el kutatni a múltjukat, ami nem volt könnyű: a makói zsidóság teljes iratanyaga a második világháborúban megsemmisült. A kutatás közben jött a honlap gondolata is, amelyet kezdetben Gleszler Norbert kultúrantropológussal közösen írt, szerkesztett.

– A honlap hiánypótló, ugyanis úgy tudom, hogy a www.mzsh.hu oldalon kívül más ilyen jellegű weblap nincs. Célunk egy virtuális zsidó hitközség létrehozása volt, mert Makón hat zsidó maradt, de a világ számos pontján rengeteg innen elszármazott él, akiknek az oldal találkahelyet is jelent – folytatta a tanár.

A 39 esztendős Urbancsok Zsolt szerkeszti és írja a honlapot. Fotó: Dobó Dolli
A 39 esztendős Urbancsok Zsolt szerkeszti és írja a honlapot.
Fotó: Dobó Dolli

Évente 25-30 ezer klikkelést regisztrálnak az oldalon. A honlap minden fontos emléket felsorakoztat, a dokumentumoktól a tárgyak fotójáig, rajzáig. Nem csupán a Makóról elszármazott zsidóknak, illetve leszármazottaiknak szól a weblap; az oktatásban is fel lehet majd használni, mivel általános és középiskolások részére történelmi anyagok is felkerülnek rá.

2380 és 6.

Makóra az első zsidókat 1743 körül telepítette a város földesura, Stanislavich Miklós püspök. Az úgynevezett zsidó fertály, vagyis városrész a központtól keletre, a piac környékén jött létre. A létszám folyamatosan emelkedett, a legtöbben – 2380-an – 1930-ban voltak. Mára hatan maradtak – az előírás szerint tíz zsidó férfi kell ahhoz, hogy hitközséget alkothassanak.

Olvasóink írták

 • 13. Levin 2009. április 07. 17:28
  „A szerb partizántól elvárható magatartás az lett volna, hogy miután lerohantuk az országát egy örök barátsági szerződés megkötése után Hitler oldalán, szigorúan tartsa tiszteletben a mi értelmezésünket arról, hol végződik Szerbia? Mi nyugodtan megszeghetjük a szavunkat, beállhatunk hullarablónak Hitler mellé, ő azonban tartsa tiszteletben jogos igényeinket, jól értem? Nagyon méltányos. Továbbá még egyszer mondom, nem partizánokat öltek. Ezt Horthy alatt is így gondolták, megindult az eljárás.
  Elég egyértelmű a helyzet, nem? Ami Izraelt illeti, a terroristák civileket ölnek, ettől még igaz, hogy a palesztinoknak jogos és súlyos sérelmeik, méltányolható igényeik vannak. De a szerb partizánok katonák ellen harcoltak, nem civilek ellen (aztán, később majd igen, vérfürdőt rendeztek ők is), a civileket a magyar reguláris hadsereg gyilkolta. Hol itt a párhuzam? Már azon kívül, hogy mindig a zsidók jutnak az Ön eszébe?
  Számtalan megállapításomra nem válaszolt. Én továbbra is bízom benne, hogy Önt, ha nem is én, de a tények meg fogják győzni.
  Üdvözli:
  Vári György”
 • 12. MÁTRIX 2009. április 07. 15:38
  „Kedves Levin!
  De például mit keresett a szerb partizán a Délvidéken ami Magyar terület?
  Izraelben talán a palesztinokat szabadságharcosoknak nevezik?
  Nem fogjuk egymást meggyőzni ez már biztos!”
 • 11. Levin 2009. április 07. 11:04
  „Kedves Mátrix!

  Rosszul tudja, gyerekek, nők voltak közöttük, ez a partizánvadászat egy szimpla tömeggyilkosság ürügye volt. Még Horthy alatt bírósági eljárás folyt le a tettesek ellen, aztán később kiszabadultak, az ismert fejlemények okán. El tudja képzelni, hogy ez az eljárás lefolyhatott volna, ha rendes hadi cselekményről lett volna szó, fegyveres partizánok elleni fellépésről? Ha még Horthy alatt bűntettnek minősült, nekünk is lehet az, nem? Nem, kedves Mátrix, van úgy, hogy mi is gaztetteket követünk el, ahogy mások is. Felnőttebbé, jobbá, igazabbá akkor válunk, ha ezekkel szembe tudunk nézni, nemcsak mi, hanem mások is, persze. Ez nem gyengébbé, hanem erősebbé tesz bennünket. Uram/hölgyem, a fegyveres partizánok terroristák? Mi egy állam Hitler általi megszállásában, lerohanásában vettünk részt csatlósként. Tudja, mit írt erről Teleki, akit filoszemitizmussal nem lehet vádolni? "Hullarablók lettünk, a legpocsékabb nemzet". Ön pedig a szerb partizánokat tartja terroristáknak? Nem egyoldalú kissé ez a történelemszemlélet? A Talmud pedig egy nagyon-nagyon régi szöveggyűjtemény, rengeteg egymásnak ellentmondó vélemény található benne. Ezenkívül gyakran félre is fordítják, felteszem, Ön sem arameusul olvasta, amit olvasott belőle, nem is egy vallástörténeti egyetemi kurzus hallgatójaként, hanem olyan helyeken, ahol azt akarták bemutatni, milyen borzalmasak ezek a zsidók. Legyen óvatos a forrásaival. A Talmudban van egy csomó mai erkölcsi érzékünk számára felháborító, elfogadhatatlan megfogalmazás is, éppen úgy, ahogy az egyházatyák korabeli megfogalmazásai közt is. Ezen nincs mit csodálkozni, az egy más kor volt, más, számunkra joggal elfogadhatatlan erkölcsökkel. Ma a Talmudot a zsidók egész kis töredéke olvassa, ismeri alaposan, többségük szekuláris. Azok közül, akik értik, sokan nagyon is kiválogatják az erkölcsileg problémás részeket és elutasítják őket, akár a nemzsidókra, akár a nőkre vagy másra vonatkoznak. A magyar százalékban kifejezhetetlen töredéke ismerős a Talmuddal, Ön többet foglalkozik ezzel a szöveggel, mint ők. Tehát a Talmudból levonni következtetéseket, minden történelmi vonatkozást figyelmen kívül hagyva, magyar szövegből, alighanem tendenciózus forrásból nem szerencsés. Igen, a vörös terror gyalázatos hóhérlegényei magyarok voltak, ha voltak is köztük zsidók, mert azok is magyarok voltak, ahogy Ruttkai Éva, Neumann János és Benedek Tibor is magyarok, nemde?
  Nemcsak a rendes emberek, hanem a gazemberek is.”
 • 10. MÁTRIX 2009. április 06. 23:50
  „Tisztelt Levin!
  1942 januárjában az újvidéki Duna-parton a magyar katonák valóban legyilkoltak ezer szerbet és zsidót, csakhogy ezek túlnyomórészt fegyveres partizánok, azaz terroristák voltak az én információim szerint.
  Nekem eszembe jutnak az 1919.-es MSZP kormány tagjai is akik egy kivételével mind zsidók voltak, a hírhedt Cserny-különítmény vagy Samuelli Tibor hóhér legényei akik szintén "magyarok" voltak. Ugye?
  Talmud tanításai ami a zsidóság legszentebb könyve. Ezekkel a tanításokkal egyetért?
  Csak azt ne mondja, hogy ezekkel nem minden zsidó ért egyet, mert az olyan lenne mintha a keresztény ember megtagadná a bibliát.”
 • 9. Levin 2009. április 06. 18:11
  „Kedves Correct!

  Emlékeztetem Önt, hogy azt írta, ez Magyarország, beszéljünk a magyarok bajairól. Ebből logikailag az következik, hogy akikről itt szó van, tehát a zsidók nem magyarok. Nem fárasztom újbóli felsorolásokkal, színészek megnevezésével stb, meg különben is, becsületes, derék emberek vagy éppen nem derék emberek százezrei éppúgy magyarok voltak, mint ők. Elvégre vannak ellenszenves magyarok is. Amit meg arról mond, hogy nem azzal van a baj, aki rendesen viselkedik, azzal egyetértek. Aki nem viselkedik rendesen, azt nincs ok szeretni. Az viszont, hogy az illető zsidó vagy sem, tökéletesen közömbös ebben a tekintetben. Ellenszenves embert sem ellenszenvesebbé, sem rokonszenvesebbé nem tesz a származása, a két dolognak semmi köze nincs egymáshoz. Az előbb említett Karinthy mondja: azt mondjátok, a zsidók mind csalnak, ezért kell üldöznünk a zsidókat. Üldözzétek inkább a csalást, és ha igazatok van, akkor csak annál rosszabb a zsidóknak.
  Üdvözli:
  Vári György”
 • 8. correct 2009. április 06. 16:10
  „Üdvözlöm György!

  Senki nem írta azt,hogy az Ön által felsorolt művészek és sportolók nem voltak magyarok.És azt sem írtam ,hogy személyükkel és munkásságukkal nem gazdagították a magyarságot.Az Ön által felsoraltakon még nagyon sok név szerepelhetne minden náció részéről akik, akár a történelmi Magyarországon tevékenykedtek.Egészen más jellegű az amit én érzek és gondolok, azon népcsoport irányában akikről szó van.
  György mint Ön is tudja, ellenérzéseimmel nem én állok egyedül.Mint felvilágosult és sorait olvasva művelt embernek gondolom,ezért hiszem,hogy informálódott a holokauszt ügyében is.
  Kimondani nem szabad a véleményt mert börtön jár érte.
  Kimondani nem szabad a kétkedést,mert ha valamire rájön az ember azonnal antiszemita bélyeget sütnek rá.
  Kimondani nem szabad mert sérti azok érdekeit,akik élnek és visszaélnek a történelem eseményeivel.
  Remélem érti mire gondolok.

  És a milliós izraelita halál perszenem elfogadható. De jó lenne,ha végre kimondanák a valóságot és nem egy egész világot kényszerítenének hallgatásba.A történelem bármely tételét lehet erősíteni és cáfolni.
  Csak ezt nem!!!!!!!!!
  Ez az én gondom,és higyje el nekem György,nem azokkal van itt gond akik a társadalomba beépültek asszimilálódtak és mindennapos harcukat vívják.
  Van egy másik szelete is ennek......”
 • 7. Levin 2009. április 06. 15:32
  „Félreértés ne essék, az, hogy a délvidéki magyarverés összefügg közös múltunkkal, természetesen nem jelenti azt, hogy ne volna megmagyarázhatatlan és gyalázatos, hogy ne volnék emberként is, magyarként is szolidáris az áldozatokkal.”
 • 6. Levin 2009. április 06. 15:22
  „Kedves Mátrix!
  Hogy van az, hogy Önnek meggyilkolt, ártatlan emberek, gyerekek, öregasszonyok emlékéről azonnal az jut eszükbe, mit tettek évtizedekkel később, egészen más körülmények közt, egy másik kontinenesen olyan emberek, akikhez a meggyilkoltaknak annyi közük van, hogy közös a származásuk? Ha Ön hall a délvidéki magyarverésekről, nyilván szintén hozzáteszi, hogy tőlünk sem volt szép dolog a vérengzés ´42 januárjában.
  Pedig itt a két dolognak még van is köze egymáshoz. Az izraeli hadsereg valóban elég szörnyű dolgokat csinált a jelenlegi vizsgálatok szerint, a bűnösöket felelősségre kell vonni, persze. De azért van egy-két különbség. Izraelt Gázából lőtték, talán nem kell mondanom, hogy Makóról nem érte komoly katonai kihívás a zsidó hitközösség részéről a Harmadik Birodalmat, sem pedig a Magyar Királyi Csendőrséget, akik bevagonírzták őket. Gázában a harcoknak háromezer körüli áldozata volt, ez rengeteg, akkor is, ha a fele körülbelül hamaszos harcoló fél volt, felük ártatlan áldozat. Én, amikor őket gyászolom, nem említem meg, hogy a zsidókat is bántottak, ez ugyanis sehogy sem befolyásolja elvesztésük fájdalmát. A Holokausztban viszont, ha már elkezdte ezt a bornírt hasonlítgatást, nem százszám, hanem milliószám haltak meg gyerekek és felnőttek. Továbbá ez egy makói híreket közlő felület, ezért beszélnek benne Makóról, nem Gázáról. Ezt Ön is tudja, akadékoskodása tehát nem túl jóindulatú.
  Kedves Correct!
  A meggyilkoltak magyarok voltak, ahogy íróink (Füst Milán, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, Szép Ernő stb), történészeink, olimpiai bajnok sportolóink (Székely, Gyarmati, Petschauer stb) és emberek, akiknek ez volt az anyanyelvük, itt éltek, dolgoztak, mint Ön vagy én, mitől nem voltak magyarok? Vér kérdése? Nem tetteké? Ki maradna akkor magyar, uram? Kitagadná mindezt, amire büszkék lehetünk, a hazából? Elszegényítene bennünket? Ártana a magyarságnak?
  Vári György”
 • 5. correct 2009. április 05. 18:26
  „2380 és 6.
  nagyon nagyon sok ......
  Bár az igazat megvallva ezzel is úgy bánok mint a romákkal.
  Van rendes és galád.De mivel ezt az országot Magyarországnak nevezik,jobb lenne saját kultúránkat és történelmünket taglalni.
  Engem az zavar igazán amikor,mint valami csorda végigvonulnak makó utcáin a feketeruhás kalapos "látogatók" !
  Nem hinném,hogy ha magyarok hasonló magatartással és elvekkel érkeznének Jeruzsálem,vagy Jaffa utcáira nem vinnék azonnal börtönbe.
  Ez az én véleményem,lehet köpködni.
  Van egy-két olyan izraelita ismerősöm akinek barátságát nem adnám 100 másikért.
  De ez csak csepp a tengerben. Egy ország és lakóinak megítélése számomra a cselekedeteik és magatartásuk vizsgálata után lesz teljes.”
 • 4. MÁTRIX 2009. április 05. 13:09
  „Tisztelt Novatus!
  Valószínűleg nem ugyanazt a történelem könyvet lapozgattuk!
  A jókívánságait így én is viszont kívánhatnám, de nem teszem!
  A palesztin kérdésről viszont ejthetett volna pár szót!
  De valószínűleg azért nem tette, mert ez még nem történelem, hanem a most zajló valóság és ezt még nem lehet meghamisítani!
  Makóra pedig azért jöttek, mert máshol már nem kellettek!
  Nekem és a hasonlóan gondolkodóknak pedig addig jó amíg csak virtuálisan léteznek Makón!
  1729. évi XIX. törvénycikk
  a zsidók elmozditásáról, ugy a szentgyörgyi végvidékről, mint Dalmát-, Horvát- és Szlavonország egyéb helyeiről
  Dalmát-, Horvát- és Szlavonországok karai és rendei, Ő legsz. felségének különös kegyelmét jelenleg is tapasztalván abban, hogy a szentgyörgyi végvidékre nem régen bebocsátott zsidóknak ugy onnan, mint a nevezett országok más helyeiről (ha még valahová belopództak volna) való elmozditását a maga helyén kegyelmesen elrendelni méltóztatott.
  1. § Mely kegyelméért fentisztelt Ő legsz. felségének ugyanazon karok és rendek örökkévaló köszönetet mondanak.”
 • 3. Novatus 2009. április 05. 04:11
  „Őszinte elismerésemet szeretném kifejezni Urbancsok Zsolt Úr színvonalas munkásságát és fáradhatatlan kitartását illetően! Munkájához sok sikert és töretlen hitet kívánok!!

  Kevéssé tisztelt Mátrix!
  Jobbulást kívánok, üdvözlöm az ápolókat.... sikeres gyógyulásához kevesebb rosszindulatot, antiszemitizmust valamint -természetesen- a történelem alapos ismeretét kívánom... :-)”
 • 2. MÁTRIX 2009. április 04. 13:22
  „Szerintem meg kellene emlékezniük többek között a tiszaeszlári Solymosi Eszterről és a palesztin civilekről is akiket eddig megöltek!
  2007 tavaszán egy izraeli-olasz történészprofesszor, Ariel Toaff, az izraeli Bar-Ilian Egyetem tanára állott elő Véres húsvét című könyvében a középkori vérvád-teóriával, nem kevesebbet állítva, mint hogy a zsidók ellen a középkorban emelt vérvádnak volt racionális alapja, s Itáliában, a Rajna-vidéken és másutt bizony követtek el hitsorsosai rituális gyilkosságokat. Az így nyert vért pészachkor, széder estén, az Egyiptomból való kivonulás ünnepén borba csepegtették, illetve maceszba sütötték.”
 • 1. jonatan70 2009. április 04. 08:41
  „Most csak egyetlen kiegészítést/pontosítást tennék Kormos Tamás írásához.
  A lapban azt a mottót adta a cikknek, hogy "A Maros-parti zsidióság emléke csak a honlapon él".
  Ez így nem igaz.
  Nagyon sok makói őrzi az emléküket, emellett vagyunk még néhányan, akik teszünk is azért, hogy ennek az egykori közösségnek, amelynek nagyon sokat köszönhet a város, az emléke méltóképpen fennmaradjon.
  Így a holokauszt emléknapon, április 16-án is, amikor csendes emlékezésre hívunk mindenkit, aki fontosnak érzi, hogy egy-egy kő, kavics vagy mécses elhelyezésével néhány percre megemlékezzen a soában elpusztított több mint 1200 makói zsidó emléke előtt.
  A makói zsidóság emléke nemcsak a honlapon él.
  Ha ez így lenne, az mindannyiunk szégyene lenne!

  Urbancsok Zsolt
  tanár/történész”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó estét, rabolni jöttünk!

Csanádpalota - Jó estét, rabolni jöttünk! Ezt üvöltötte az a 19 és 18 éves csanádpalotai… Tovább olvasom