Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Elszármazott ortodox zsidók Makón

Hullik a vakolat a négy éve felújított makói zsinagógáról – az újabb munkálatokra a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azért nem ad pénzt, mert a városban nincs működő hitközség. Ám meglehet, néhány éven belül lesz: az egykori csodarabbi dédunokája, Vorhand Mordechai szeretné újjáalapítani. Új szálláshelyet is ő alakított ki az évről évre Makóra érkező ortodox zarándokoknak.
Ortodox zsidók a makói szálláshely bejáratánál – az ajtó két oldalán a táblákon a dédnagyapa emlékét őrző feliratok. Fotó: Szabó Imre
Idén nagyjából nyolcvan, zömmel a városhoz kötődő, illetve a csodarabbiként tisztelt Vorhand Mózeshez rokoni szálakkal kötődő ortodox izraelita vesz részt a makói zsidók világtalálkozóján a napokban. A szerte a világból, főként Nyugat-Európából, Izraelből és az Egyesült Államokból érkező vendégek ezúttal is a makói zsinagógában imádkoznak, felkeresik őseik nyughelyét és más nevezetes magyarországi kegyhelyeket is meglátogatnak. Amiben a találkozó most új: a közösség immár nem szállodában vagy panzióban lakik ez idő alatt, hanem a múlt héten átadott saját szálláshelyén. Az épület a Vorhand téri zsinagógától néhány háznyira áll, aki pedig megvásárolta és átalakította, nem más, mint az egykori csodarabbi dédunokája, Vorhand Mordechai.

A magyarul jól beszélő, egyébként Bécsben élő férfi lapunknak elmondta: azért alakították ki kevesebb, mint egy év alatt ezt a szállást, mert a zarándokokat itt egyrészt kóser konyha várja, amelyre Budapestről, a Dob utcából hozzák a húst, másrészt így kevésbé zavarják a város megszokott életét. Megjegyzi: bár a makóiak többsége vendégszerető, volt már kellemetlen tapasztalatuk is az utcán. Az épület érdekessége egyébként, hogy a Maros Cipőipari Kft.-é volt korábban – a cég fő telephelye pedig egykor a makói zsidó iskola volt egykor.

A Makóra immár tíz-tizenkét éve rendszeresen elzarándokoló zsidók számára fontos másik épület, a négy éve felújított zsinagóga ugyanakkor máris újabb renoválásra szorulna. Az imaházat közadakozásból emelték 1895-ben. A romantikus stílusú épület a vészkorszakot követő évtizedekben szinte romhalmazzá vált, ezért – főként pályázati támogatásból megoldott – felújítása közel nyolcvanmilliós beruházást igényelt. Mint a külső falon látható, az épület felvizesedik, vakolata mállik – félő, hogy sürgős beavatkozás nélkül hamarosan komoly károkat szenved. Az épület ügyét szívén viselő makói ügyvéd, Báron Zsuzsa lapunknak elmondta: levélben fordult az épület gazdájához, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez, kérését azonban elutasították arra hivatkozva, hogy a városban nincs hitközség. Más forrás egyelőre nincs a helyreállításra.

Makón egyébként 1750-től működött zsidó hitközség – egészen tizenöt évvel ezelőttig. Ám lehet, hogy néhány éven belül újra lesz: Vorhand Mordechai azt tervezi, amint lehet, házat vásárol itt és kezdeményezi az újraalapítást. Így a zarándoklatokat leszámítva lényegében üresen álló zsinagóga élettel telhetne meg, a város pedig gazdagodhatna egy újabb színfolttal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegenforgalmi szakemberek tesztelték Makót

Makó volt a végállomása annak az idegenforgalmi tanulmányútnak, amit szakújságírók és a turizmusban… Tovább olvasom