Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Eltűntek a kamionok Nagylakról

Eltűntek a kamionok Nagylakról
Nagylak - Megszűnt Nagylakon a helyiek mindennapjait megkeserítő állandó kamionsor. Az útvonalengedélyek módosításával, illetve új közlekedési táblák kihelyezésével a régi 43-asra terelték át a teherjárműveket.
– Én egy kicsit beljebb, az Orgona utcában lakom, de egy hete még így sem tudtam rendesen aludni a kamionoktól: folyton dudáltak, nyomták a gázt – mondta a nagylaki nyugdíjas, Varga István. – Nappal meg szinte teljesen elfoglalták a falu főutcáját. Én itt mindennap biciklizek a boltba, a postára, akkoriban nagyon veszélyes volt. Most nyugodtan mehetek.

A főutcán lakó Németh Lajos házától alig öt méternyire állt a kocsisor. Az ő élete pokol volt. – Nem lehetett pihenni, közlekedni, borzalmas volt a terjengő benzingőz. A ház falát felverték sárral. Ezt már letakarítottam, de akinek megrepedt a fala, nem úszta meg ennyivel – tette hozzá.

Azt, hogy Nagylakot valósággal kettészelték a falu főutcáján a határátkelőre tartó, állandóan feltorlódó kamionok, tavaly december elején írtuk meg (2015. december 3.: Nyolcszáz kamion jár át Nagylakon naponta). A probléma forrása az volt, hogy a palotai átkelőről sok kocsi jött az itteni határra. Eredetileg úgy volt, hogy az M43-as átadása után a forgalom zöme Csanádpalotánál hagyja majd el az országot. Nagylakra napi 30-40 kamion fog csak érkezni, az élő állatot, illetve veszélyes árut szállító járművek – ehelyett akkoriban már napi 6-800 jött.
 
Most már bátrabban ülnek kerékpárra a nagylakiak. Fotók: Szabó Imre
Most már bátrabban ülnek kerékpárra a nagylakiak. Fotók: Szabó Imre

Ehhez képest tegnap azt tapasztaltuk, hogy a főutcán nagyjából egy óra alatt mindössze három hajtott át. A helyiek azt mondták, ez már nem zavarja őket.

A polgármester, Gyarmati András ezt egyértelmű sikerként könyvelte el, és köszönetet mondott az ügyben közbenjáró parlamenti képviselőnek, Lázár Jánosnak, illetve a közlekedésért felelős helyettes államtitkárnak, Becsey Zsoltnak. A drasztikus változás annak köszönhető, hogy az ígéreteknek megfelelően módosították a kamionok útvonal-engedélyezését, és kihelyezték azokat az új táblákat, amelyek az M43-asról Makó után leterelik ezeket a régi 43-asra. A hosszú távú megoldás az lesz, ha nyárra elkészül Makónál a mérlegház is, illetve ha jövő augusztusban megépül a falut Csanádpalota felől elkerülő, onnan a határra vezető út. Akkortól minden Makó és Nagylak közti falu teljesen mentesül a kamionoktól – tette hozzá Gyarmati.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók lángoltak a makói városházánál

Autók lángoltak a makói városházánál
Szombaton hajnalban 3 autó égett ki a makói városháza Úri utcai bejáratától nem messze, a közeli… Tovább olvasom