Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Emléktábla az iskolának és a tölgyfáknak Apátfalván

Apátfalva - Negyedszázados álom vált valóra szombat délután az apátfalvi falunapon azzal, hogy a Kossuth utcában emléktáblát kapott az 1896-ban helyi, hazafias kezdeményezésre elültetett két millenniumi tölgyfa, valamint az egykor itt állt, a fákról elnevezett tölgyfás iskola.
Az ötletgazda a falu szülöttje, Molnár László, a most Makón önkormányzati képviselőként dolgozó pedagógus volt, aki a Csongrád Megyei Hírlap újságírójaként 25 esztendeje írt cikkében vetette fel először az ötletet. Ez volt a háromnapos, kulturális és szórakoztató rendezvényekben gazdag Szent Anna-napi programsorozat talán legmeghatóbb eseménye.

Az egy tantermes, szolgálati lakással is rendelkező iskolaépületben több mint száz esztendő alatt akár ezren is tanulhattak – többek között a falu díszpolgára, Benkóczy Zoltán is, aki eljött az ünnepségre. Az épületet azt követően bontották le, hogy életveszélyessé vált, és megépült az új iskola. Helyén most magánház áll. Ennek falára helyezték el az 1970-ben végzett 8. b osztályos öregdiákok adakozásából készített kettős táblát, amely a valaha itt oktatott tanároknak is emléket állít. A tölgyfák emléktáblája egy mészkőtömbre került. Ezt Szigeti Márton helyi kőszobrász, Molnár László és az önkormányzat állította a két fa tövében.

Szigeti Márton kőszobrász, Varga Péter polgármester és az ötletgazda, Molnár László a tölgyfák táblájánál. Fotók: Szabó Imre
Szigeti Márton kőszobrász, Varga Péter polgármester és az ötletgazda, Molnár László a tölgyfák táblájánál. Fotók: Szabó Imre

Molnár László azt mondta, az iskola apró volt, mégis szívesen jártak oda, mindenki jó szívvel gondol vissza rá és az ott oktató pedagógusokra. Az emléktáblák elhelyezésével azt is szeretné ösztönözni, hogy minél több fontos épületre kerüljön az utókor emlékezetét életben tartó tábla – jelenleg alig néhány hasonló van a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 éves makói diákot gázolt halálra a busz

Iskolatársai, barátai csöndes gyertyagyújtással emlékeztek rá a József Attila Gimnáziumnál. Tovább olvasom