Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Emléktábla az olimpikonnak

Apátfalva - Emléktáblát avatnak szombaton az egyetlen apátfalvi olimpikonnak, Herczeg Istvánnak.
Az emléktábla-avatás egyik kezdeményezőjétől, az apátfalvi születésű makói önkormányzati képviselőtől, Molnár Lászlótól megtudtuk: Herczeg István 1887-ben született a községben, és az 1912-es stockholmi olimpián szerzett ezüstérmet a tornászcsapat tagjaként. Csak a gyermekkorát töltötte a faluban – egyébként sokoldalú ember volt, Szegeden újságíróként is tevékenykedett.

Az emléktáblát Szigeti Márton kőszobrász készítette el, avatására a Dózsa György nevét viselő általános iskolánál kerül sor szombaton délben, a makói félmaraton helyi kísérőrendezvénye keretében. Az igazgató, Mátó Lajos lapunknak elmondta: az emléktáblán kívül a folyosón, abban a vitrinben, ahol a sportoló diákok érmei, kupái láthatók, elhelyezik Herczeg István önéletrajzát és fotóját is. A cél az, hogy a gyerekek láthassák, kitartással és szorgalommal egy kis faluból is el lehet jutni az olimpiáig.

Úgy tudjuk, sem Apátfalvának, sem a környező Makó térségi falvaknak nincs más olimpikon szülöttje.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. szeptember 22. 10:50
    „Nagyszénások kettő olimpikon is született:
    Brereczki Brigitta és Beáta.
    Nekik mikor lesz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kicsi feszültségre panaszkodnak

Majdnem egy kilométeren ki kell cserélni az utcai légvezetéket Makón a hozzá tartozó karókkal és a transzformátorral együtt. Tovább olvasom