Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Emléktábla Galamb szülői házára

Makó - Újabb emléktáblát kapott tegnap, születésének 133. évfordulóján Galamb József konstruktőr, az évszázad autójává megválasztott Ford T-modell megalkotója Makón: a Hosszú utca 63. alatti szülőházra a Makói Múzeumért Alapítvány, a Galamb-szakközépiskola, a mérnökkamara és az önkormányzat jóvoltából került a tábla.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A neves mérnöknek ezenkívül is sok hely őrzi a nevét a Maros-parti városban. A múzeum állandó kiállítást szentelt neki, ahol egy Ford T-modellt is őriznek, van mellszobra a főtéri szoborparkban és a nevét viselő iskola előcsarnokában, emléktábla pedig az egykori makói Ford-lerakat épületén, illetve egykori iskoláinak falán látható. S mint megírtuk, arca tavaly bélyegre került, a múzeumi tárlat anyagának lengyel nyelvű változatát pedig több városban láthatta a lengyel közönség.

A táblát tegnap felavató Medgyesi Pál mérnök lapunknak azt is elmondta: idén májusban fogják először átadni Makón a Galamb József-díjat, amelyet az önkormányzat alapított a kiváló gépészmérnöki teljesítményt nyújtó fiataloknak – az elismeréssel 100 ezer forint és egy Ford T-modellt mintázó kisplasztika jár majd.

A hálás utókor a szülői háznál emlékezett a 133 éve született világhírű konstruktőrre. Fotó: Szabó Imre
A hálás utókor a szülői háznál emlékezett a 133 éve született világhírű konstruktőrre. Fotó: Szabó Imre

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintérék attól félnek, elveszik tőlük a gyerekeket

Nem gondolkoztak, hol és miből fogják nevelni gyerekeiket – most bajban vannak az apátfalvi Pintérék. Attól félnek, lányaikat is elveszik tőlük. Tovább olvasom