Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Emléktáblát avattak az első csókási néptanítónak

Egykori néptanítónak avattak emléktáblát vasárnap délután a makói Római Katolikus temetőben. Sztaholyák György volt az első néptanító a Makótól nem messze lévő egykori csókási tanyavilágban, aki még az 1848-as szabadságharcban is harcolt.
Volt csókási lakók emeltek emléktáblát őseik első néptanítójuknak, Sztaholyák Györgynek. Az alkalom annak apropóján jött létre, hogy a tanító éppen 150 éve, 1863-ban vállalt tanítói munkát Makó első tanyai iskolájában, a csókási határban. Most az egykori tanítványok leszármazottai emlékeztek meg a tanárról, akinek sírhelyét ugyan már nem tudják pontosan beazonosítani, de a temető kápolnájának falára kihelyezett emléktáblával rótták le tiszteletüket, amelyet Pálfai Zoltán, plébános szentelt meg.

Táblavatás. A szerző felvételei
Táblavatás. A szerző felvételei

Az eseményen dr. Tóth Ferenc, nyugalmazott történész-múzeumigazgató szorgalmas kutatómunkája alapján mutatta be a csókási néptanító életét. Sztaholyák György művelt ember volt, papi pályára készült, ám mégis tanító vált belőle. A 1848-49-es szabadságharcban hadnagyként harcolt, majd néhány év bujdosás után került a csókási iskolába, ahol 31 évig oktatta az ott élő családok gyermekeit.


Az idős emberek emlékei nyomán igazi néptanító volt Sztaholyák. Nemcsak a gyerekeket, a felnőtteket is oktatta, mindemellett, hogy hivatalos ügyeikben is a lakosok segítéségre volt. Nagy hírét a róla szóló anekdoták is jól tükrözik: a visszaemlékezések szerint akkoriban sokan nem azt mondták, hogy „kimegyünk Csókásra", hanem azt, hogy „kimegyünk Sztaholyákhoz".

A híres tanítónak nem ez az első emlékhelye, hiszen a csókási iskola helyén tavaly avattak emléktáblát az elszármazottak egykori tanítóik emlékére, amelyen Sztaholyák György neve is olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkolnak a makói hentesek

Éhségsztrájkba kezdtek azok a hentesek, akik a múlt héten az elmaradt bérek miatt Németországba tüntetni kiutazott csapatból Pforzheimben maradtak – mindannyian makóiak. Tovább olvasom