Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Emléktáblát kérnek a régi fürdőről az újra

Makó - Emléktáblát szeretne állítani a régi fürdőnek az új épület bejáratánál a makói Szekeres Mihály. Az ügy érdekében levelet írt a városházára, és netes szavazást is indított – a városi múzeum közben gyűjti az emlékeket.
Hamarosan átadják Makón azt az új fürdőt, ami a régi helyén épült fel a Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre tervei alapján. Bár mostanában szinte mindenki ez utóbbiról beszél, a városban azért még sokakban él a nosztalgia a korábbi iránt is. Ez utóbbiak közé tartozik a lapunkban eszperantistaként bemutatott Szekeres Mihály is, aki azzal a javaslattal állt elő: az új fürdő bejáratánál örökítse meg emléktábla az utolsó tégláig lebontott régit. Elmondta: kétségei vannak az új fürdővel kapcsolatban, de nem tartozik azok közé, akik ellenezték a beruházást. Úgy gondolja, ahhoz, hogy ezt azok a makóiak is megszeressék, akik nosztalgiával gondolnak a régire, szükség van az efféle megemlékezésre.

Sokan nosztalgiával gondolnak a régi, mára lebontott fürdőre Makón. Archív fotó: Segesvári Csaba
Sokan nosztalgiával gondolnak a régi, mára lebontott fürdőre Makón.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A levelet, amelyben a tábla kihelyezését kéri, október elején küldte el a polgármesteri hivatalba. Nagy Jenő építész szakmai javaslatát idézve azt javasolja, a táblára a régi fürdő bejárati homlokzati része kerüljön fénykép alapján, homokfúvással márványba vagy gránitba marva, azzal a szöveggel: Ezen a helyen állt 1962-től 2011-ig a makóiak szeretett első tisztasági, termál- és gyógyfürdője 50 méteres sportuszodával. Hogy lesz-e a civil kezdeményezésből valami, egyelőre nem tudni. Márton Imre önkormányzati képviselő nemrég testületi ülésen is megkérdezte a polgármestert, hol tart az ügy, és azt a választ kapta, hogy a beadvány megérkezett a városházára, és a szokásos ügymenet szerint döntenek róla. Szekeres Mihály mindenesetre azt szeretné, ha a tábla már a nyitáskor ott lenne a bejáraton, és ennek érdekében internetes szavazást is indított.

A levélnek egyébként volt egy másik javaslata is, igaz, nem az önkormányzat felé. Eszerint a makói múzeumnak össze kellene gyűjtenie a régi fürdővel kapcsolatos dokumentumokat, fotókat, és érdemes lenne ebből egy kis kötetet kiadni. Halmágyi Pál igazgató azt mondta, ezzel a kéréssel Szekeres Mihály nyitott kapukat dönget, hiszen a gyűjtőmunkához hozzáláttak – az erről szóló felhívást lapunkban is közzétették még a nyáron.
Eddig kevés fénykép, egyéb emlék érkezett be, de a múzeum továbbra is szívesen fogadja ezeket.

Olvasóink írták

 • 12. zsóka 2012. január 03. 11:03
  „Isteni csoki- és vaniliakrémet lehetett kapni a büfében. Emlékeztek?
  A legjobb hely a tetőn lévő napozó volt.”
 • 11. zsóka 2012. január 03. 11:01
  „Sok szép emlékem fűződik a régi fürdőhöz.
  Bejáró diák voltam a 60-as évek végén, május elejétől tanítás után oda jártunk (3 óra után kedvezményes áron lehetett bemenni), ott tanultunk és csak az esti vonattal/busszal mentünk haza. Hétvégeken is gyakran mentünk be Makóra "fürdeni" és nyáron is szinte4 folyamatosan ott töltöttük az időt.
  Kár, hogy a mai fiataloknak nem lesz meg ez a lehetőség, mivel az új fürdő árai nem kifejezetten a diák-zsebnek valók.”
 • 10. imre57 2012. január 01. 14:46
  „Az ötven méteres szabadtéri uszoda nekem nagyon hiányozni fog.Amit nem pótol a tábla sem meg a sok csicsa sem.”
 • 9. Palacsinta 2011. december 29. 13:10
  „A képillusztráció jó ötlet,de a szöveg provokatív a táblára.”
 • 8. Egyolvasó 2011. december 29. 04:54
  „Egy szobrot is lehetne állítani a tér közepére, mely a tervező és a tér névadójának állítana méltó emléket.”
 • 7. nagyi8 2011. december 28. 18:52
  „Jó ötlet !!!!!!!!
  .”
 • 6. babeli 2011. december 28. 15:21
  „Ja...-szavazás=IGEN, de minek, mielőtt lebontották a fürdőt szavaztunk? Az új fürdő terveiről szavaztunk? Szerintem elég, ha városanyák/apák rábólintanak, szerintem nem is lesz ez nekik gond.”
 • 5. babeli 2011. december 28. 14:57
  „A képeket is, táblát is jó ötletnek tartom, de a tábla időt állóbb az utókor számára. Mert szerintem ebben a javaslatban az a lényeg, hogy az ELSŐ fürdő után, a történeti hűség kedvéért, maradjon kőbe vésett nyom. Ez nem egy eretnek kívánság. Ha ez a javaslat még októberben elején beérkezett, akkor a 2012. évi költségvetésbe símán be kell/kellett volna neki férni, ez nem lehet tétel, ha arra gondolok, hogy kb. egy A3-as méretű márványlapra fel lehet írni, vésni. Mennyibe kerülhet ez? 50-100ezer forint? Azt nem tartom korrektnek, hogy a nem kis részben társadalmi munkával épült fürdőt lerombolják, nem kevés pénzért, majd pénzt gyűjtsenek azok, akinek a munkája benne volt az építésben. Itt nem egy szoborról van szó, több 10 millióért, amire a városnak is van pénze.”
 • 4. makovaros 2011. december 28. 12:11
  „Szerintem jó ötlet.”
 • 3. vip007 2011. december 28. 10:45
  „A pontosság kedvéért. A tábla elhelyezése szerintem felesleges, de ettől még nem vagyok ellene”
 • 2. vip007 2011. december 28. 10:35
  „Szerintem az emléktábla felesleges. Viszont az aulában (ha lesz ilyen) lehetnének képek a régi fürdőről.”
 • 1. Darapataki 2011. december 28. 10:23
  „Részemről egyetértek Szekeres Mihály ötletével, szerintem is ennyit megérdemel a régi fürdő, no meg utódaink, akik azt már nem láthatták. Ami a költséget illeti, ha az új fürdő építési költsége, vagy a városi költségvetés ezt nem bírná el, szerintem közadakozásból is meg lehetne valósítani. Részemről támogatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul a makói vízdíj

Makó. A szennyvízcsatorna- és az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a folyékony lakossági hulladék… Tovább olvasom