Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Engedélyre várnak a makói kutak

Makó - Eltört a fúróberendezés, mélyebbre kellett hatolni a tervezettnél, most pedig túl fenolos a víz: a szerencse eddig nem kedvezett a makói termálberuházásnak. A befektető arra számít, hogy a következő fűtési szezon kezdetéig minden gondot megoldanak, és végre megkapják a működési engedélyt.
A milliárdos makói beruházás állami támogatással és a befektető hozzájárulásával 2010-ben kezdődött. A termálvizet azért próbálják mindenütt bevonni a távfűtésbe, mert sok gázt lehet vele spórolni – az azonban megjósolhatatlan, mennyi pénzbe kerül, mire működőképes állapotba hoznak egy ilyen rendszert. Nehezíti a munkát, hogy a környezetvédelmi előírások alapján a hálózaton végigvezetett meleg vizet vissza kell pumpálni a mélyrétegekbe. Ehhez visszasajtoló kút kell. Makón a termelő kút mellé két ilyen visszasajtolót terveztek. Az egyik mélyítése közben tavaly eltört a fúróberendezés, a másik helyszínen pedig az derült ki, hogy a tervezettnél mélyebbre kell hatolni. A program beruházója, a Materm Kft. összekülönbözött a kivitelezővel, új partnert keresett, tavaly nyáron mégis úgy számoltak, év végére megkapja a rendszer a végleges működési engedélyt.

Ehhez képest – mint a szerdai képviselő-testületi ülésen elhangzott – ez az engedély még most sincs meg.

A programba kockázati tőkével beszállt Morando Zrt. úgy számol, a dokumentum a következő fűtési szezon kezdetéig megszületik – tájékoztatta lapunkat Szabó Gergő portfólióigazgató. Érdeklődésünkre, melyik hatóságnál pattog a labda, leszögezte: szó sincs arról, hogy a beruházást bármelyik ellenőrző szerv késleltetné. A legfontosabbtól, az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől is sok segítséget kaptak ahhoz, hogy a rendszer minél hamarabb működőképes állapotba kerüljön. A probléma technikai. A termálvizet ugyanabba a rétegbe nem lehet visszasajtolni, ahonnan kitermelik, a két rétegben lévő víz összetétele azonban gyakran különbözik. A törvény pedig előírja, hogy a visszasajtolt vízzel sem lehet szennyezni.

– A makói termelő kút vizének fenoltartalma az eddigi adataink szerint magasabb, mint azé a rétegé, ahová visszasajtolnánk – mondta Szabó Gergő. – Még el kell végezni egy mérést, és ha az is ezt igazolja, nincs mit tenni, a vizet a visszasajtolás előtt meg kell tisztítani a fenoltól. A tisztítóberendezést, amely aktív szénnel működik, néhány nap alatt fel lehet szerelni.

Azt, hogy az eddig felmerült váratlan akadályok mennyivel drágítják a beruházást, egyelőre nem tudják megmondani. A portfólióigazgató azonban leszögezte, nemcsak a városnak, a befektetőnek és a beruházónak is az az érdeke, hogy minél hamarabb elkezdődjön a termelés és a működés. Egyelőre a megtérülés időtartama sem számítható ki. Főleg annak fényében, hogy most egyeztetések zajlanak a visszasajtolás kötelezettségéről. Ha olyan jogszabály születik, amely szerint a fűtésre használt termálvizet sem kell visszapumpálni, a makói rendszer megtérülése is kedvezőbb lehet. Ebben az esetben ugyanis termelő kúttá alakítható a két visszasajtoló, így a rendszer már nemcsak 1500 lakásegységet és a fürdőt, hanem az egész várost el tudná látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pad őrzi Novák István főépítész emlékét

Egyedi módon fogja megőrizni a közelmúltban elhunyt főépítész, Novák István emlékét Makó. Tovább olvasom