Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Épül a hatodik makói körforgalom

Makó - A napokban megkezdődött Makó belvárosában, a lámpákkal védett hármas kereszteződés helyén az új körforgalom építése. Ez lesz a 43-as főútvonal 3,5 kilométeres makói szakaszán az ötödik, a városban összesen a hatodik.
A napokban kezdődött és várhatóan augusztus 19-éig tart az az építkezés Makó központjában: körforgalommá alakítják a város egyetlen közlekedési lámpákkal védett, hármas kereszteződését – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. titkárságvezetője, Horváth József. Amikor tegnap a területen jártunk, több munkagépet, teherautót és mintegy tucatnyi munkást láttunk dolgozni a forgalom elől részben lezárt útszakaszon. Megtudtuk: a körforgalom háromágú és egysávos lesz, kerékpárutak, járdák és gyalogátkelők is épülnek. Mindez 105 millió forintba kerül. A 43-as városi szakaszán egyébként ez lesz az ötödik, a városban összesen a hatodikkörforgalom.

A Korona előtt augusztus 19-éig tart a munka – az autósoktól türelmet kérnek. A szerző fotója
A Korona előtt augusztus 19-éig tart a munka – az autósoktól türelmet kérnek.
A szerző felvétele

Arról, hogy ennyi körforgalom sok-e egy ekkora városban, már a most épülő tervezésekor is fellángolt a vita. A közlekedési szakma – mint annak idején megírtuk – a körforgalom mellett tette le a voksot, mert ez a legbiztonságosabb szintbeli kereszteződési megoldás. Nem csak a táblákkal biztosított, de a jelzőlámpával védett kereszteződésnél is biztonságosabb – tájékoztatta lapunkat Kalmár Koppány, a fővárosi Közlekedésfejlesztés Koordinációs Központ kommunikációs vezetője.

Időközben viszont átadták az M43-ast, ami lényegesen csökkentette a régi főútvonal forgalmát. Ami miatt mégis indokolt lehet a Korona előtti körforgalmat megépíteni, az az, hogy a várhatóan ősszel megnyíló közeli fürdő miatt ezen a környéken megint több lesz az autó. A 43-ason egyébként még egy helyen, a Szegedi utca és a Lonovits sugárút kereszteződésében szerettek volna körforgalmat a makóiak – ez azonban az M43-as átadása után már aligha épül meg.

Olvasóink írták

 • 19. randika 2011. május 25. 22:57
  „Pedig már egészen megemberelték magukat a gpk.vetők. Megszokták, hogy nincs lámpa, folyamatosan halad a forgalom, csak azt nem szokták még meg, hogy a zebra a gyalogosé, és elsőbbségük van az autókkal szemben.”
 • 18. Öcsisajt 2011. május 24. 12:47
  „De egyszer még itt a zebránál valakít el fognak ütni az tuti, mert most minden autós megy mint az eszetlen!”
 • 17. törppicur 2011. május 23. 17:47
  „Szerintem ez most már felesleges.”
 • 16. makovaros 2011. május 21. 14:36
  „Ez a városnak egy fillérébe se kerül 70% útpénztár 30% megye, énis sajnálom a lámpákat de legalább nem a fidesz rakja el a pénzt (benne lesz a körforgalomba). Küönben meg legalább az útfelújítás is meg valósul a két körforgalom közt. kátyúzásra sajnos nincs pénz.”
 • 15. grossborn 2011. május 21. 10:21
  „...várhatóan ősszel megnyíló közeli fürdő miatt ezen a környéken megint több lesz az autó...
  na ezt kötve hiszem....
  Makó egy haldokló város lesz, mint kb Kövegy, most hogy a 43-as forgalma se megy át rajta....
  mondjuk nem mintha eddig is lett volna valamire való élet benne....”
 • 14. Lacusch69 2011. május 20. 16:20
  „3. Összes többi??? Komoly értelmezési zavaraid vannak, vagy életedben nem jártál Makón.”
 • 13. Lokálpatrióta 2011. május 20. 11:54
  „4. hajósinas - te írtad: "a forgalomirányitó lámpa fenntartásának folyamatos költsége, vlamint biztonságosabb közlekedési csomópont lessz a város főterén". Elég lett volna egyszerűen kikapcsolni a lámpát ha "akkora" a fenntartási költsége. Ez megint egy olyan érvekkel indokolt építkezés, ami okafogyott - ergo pazarlás. Mióta elbontották a Kossuth utcai lámpát, azóta ki van kapcsolva, megvannak a kresz táblák amik alapján egyértelműen lehet közlekedni. Naponta többször járok arra, de 2 autónál többet még nem kellett elengednem. Ez egy újabb ékkő lesz nagyvezérünk megalomán koronáján. Ezt követi majd a Kossuth utca átalakítása, a következő Makovecz borzalom, stb, stb, stb...”
 • 12. imre321 2011. május 20. 09:28
  „Jó lenne már a József Attila utcán a járdát befejezni. Meg a város több részén el kezdett munkákat be fejezni. Úgy néz ki a város mint Berlin a második világ háborúba egy szőnyeg bombázás után.”
 • 11. dmonlájn 2011. május 19. 20:54
  „1. tótkomlósi 2011.05.18. 12:55

  a 43-as út fenntartója a Magyar Közút Nonprofit Zrt, mint ahogy minden 1 és két számjegyű útnak az országban! Az ő fenntartója az állam!
  Ha meg nem tudnád, a körforgalom mindig dinamikusabb és ezáltal gazdaságosabb áthaladást tesz lehetővé a gépjárműforgalomnak, biztonságosabb a gyalogosoknak, mivel átkeléskor elég, sávonként mindig egy irányba figyelni a forgalomra!

  Ha már Rákosi út: elvileg ez a nyomorult kormányzat tovább folytatja az M43-t egészen a határig belátható időn belül, így tehát ott is okafogyottá válik a körforgalom, ott az autópálya átadása előtti mértékűre zsugorodik a forgalom! Addig meg odafigyelést igényel, hiszen nem megszokásból kell vezetni, mint egyesek teszik, aztán csak megszopás lesz.”
 • 10. Öcsisajt 2011. május 19. 20:53
  „Itt lassan már a GPS sem segít annyi itt az építkezés meg az elterelés!”
 • 9. Egyolvasó 2011. május 19. 19:34
  „Remélem ebből a körforgalomból sem marad ki a csatorna fedél!”
 • 8. imre321 2011. május 19. 18:09
  „Siránkozó bagázs ez az egész banda mindig sírnak hogy nincs pénz de ilyen hülyeségekre van.Forgalom alig van a lámpa helyén. Másra nem l ehetne ezt a pénzt költeni? A füri az 0. oda a gyökér mosóba körforgalom nélkül is eltalál aki ott akarja az áruját a piacra készíttetni.”
 • 7. cucusz 2011. május 19. 16:49
  „Egyszerűen kicsik a körforgalmak amiket Makón építenek, meg kell nézni Arad előtt mekkora van. Remélem a főtérre nagyobb sikeredik mint a város többi részében.”
 • 6. szisszka 2011. május 19. 11:53
  „Tótkomlósi! Sajnálom az ismerősödet aki balesetet szenvedett a rákosi útnál,de attól még ne Te mondd már meg,hogy a város mire költi a pénzt! Tudnák sok mindent írni ide mivel látom minden nap azt a kereszteződést 8 órán keresztül,és hidd el sokszor a figyelmetlenség és megszokás miatt van baj! azt az esetet is láttam és nem a kamionos volt a hibás!”
 • 5. citrom01 2011. május 19. 08:13
  „Ha már építik a körfolgalmat ,legalább próbáljanak meg olyan kivítelezőt keresni aki meg is tudja építeni rendesen azt a körfolgalmat ,mert ha megnézzük Makón nincs egy olyan körfolgalom mely teljesen ép ,pedig nem mondhatni nagyon réginek öket. Lehet példálozni azzal ,hogy nyugaton milyen bevált stb. de,nyugaton nem találkoztam ilyen rossz minőségü körfolgalommal ,pedig ott is van ám forgalom és teher!!! Lessék el hogyan csinálják ,aztán építsenek!!!!!!!!!!!”
 • 4. hajosinas 2011. május 19. 06:22
  „Kedves tótkomlósi !
  Mielőtt kommentel, nem ártana tájékozódni az események felöl.Ugyanis a két dolog nem ugyanaz és még csqak nem is ugyanaz a kivitelező. Ön két külön dolgot próbál összemosni.Egyébiránt csak megemlítem az ön kedvéért, ha esetleg nem olvasta volna ugyanebben az ujságban, az ön által emlegetett kereszteződés ügyében a választókerület országgyűlési képviselője az illetékes állmtitkárnál eljárt.
  Az államtitkár úr meg is tette a szükséges intézkedést.Tehát az ügy rendezése folyamatban van. A körforgalom elkészülte után pedig, megszűnik a forgalomirányitó lámpa fenntartásának folyamatos költsége, vlamint biztonságosabb közlekedési csomópont lessz a város főterén.Ez más fejlett európai országokban már régen igy van.”
 • 3. strangerrr 2011. május 18. 20:08
  „Ha már az összes többi körforgalom, akkor az utolsó lámpást teljesen logikus szintén átépíteni.
  Teljesen normálisan az, hogy egy úton ugyanolyan típusú csomópontok legyenek.”
 • 2. banew 2011. május 18. 18:23
  „Milyen igazad van, csak sajnos az utolsó mondatod vágyálom marad.”
 • 1. tótkomlósi 2011. május 18. 12:55
  „Tiszta szakértelem!
  Van pénz mindenre!
  Ezeket az embereket ki és mikor fogja felelősségre vonni a pazarlásért?
  Látszik, hogy nem a sajátjaként kezeli a város vagyonát!
  Arról nem is beszélve, hogy okafogyottá vált a kérdés, és ez már a tervezéskor is köztudott volt. Lenne azt a pénzt máshol is elkölteni, ami valóban égető lenne. Mondjuk a rákosi úton a hiper szuper kereszteződésben!
  Szeretnék emberek kezén fényes fém karperecet látni, lánc pórázzal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tv-s Expó-összefoglaló

Makó - A ma esti 6 órás Híradó után sugározza a Makói Városi Televízió a Makó Expóról készült… Tovább olvasom