Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Épül Makónál az M43-as

Makó - A hónap közepén kezdődik Makó környékén az M43-as építése, méghozzá a közúthálózat kímélésével. Közben a város a fürdőberuházásra is készül, pénzt ad a majdani fürdő nagyobb energiaigényének biztosítására, illetve a gyógyvíz és a gyógyiszap újraminősítésére.
Szeptember közepén indul az M43-as sztráda és a várost elkerülő út építése Makó térségében – hangzott el a képviselő-testület tegnapi ülésén. A polgármesteri tájékoztató keretében Németh Béla, a Magyar Aszfalt Kft. projektvezetője – ez a cég 16 kilométernyi szakasz megépítésére nyert lehetőséget a közbeszerzési pályázaton – elmondta: a munkálatokhoz jelentős részben a Marosból kitermelt homokot használnak fel, az építkezéshez szükséges egyéb anyagok zöme pedig vasúton, Földeákhoz érkezik majd, ahol aszfaltkeverő telepet is kialakítanak. A szállításhoz csak minimális mértékben használnak majd nagy forgalmú utakat, inkább a főként magántulajdonban lévő földutakon járnak majd a teherautók. Az átadás legvégső időpontja továbbra is 2010 augusztusa.

Szóba kerültek az ülésen más beruházások is. Például a fürdőé, amelyről Buzás Péter polgármester elmondta, a pályázat eredményéről még nem kaptak értesítést, ugyanakkor a kedvező elbírálás továbbra is több mint valószínű. Bizonyára ebben reménykedve döntött úgy a testület, hogy a majdani komplexum jelenleginél nagyobb áramigényének biztosításához, a műszaki feltételek megteremtéséhez átad hat és fél millió forintot a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek, illetve megszavazott kétmillió forint önerőt a makói gyógyvíz és gyógyiszap összesen hatmillióba kerülő, pályázatból megvalósuló újraminősítéséhez.

Késik a termálvizes fűtés

Az eredeti tervek szerint idén októberben már nagyrészt termálvíz fűtötte volna a makói távhőszolgáltató rendszert, ami olcsóbbá tette volna a szolgáltatást. A tegnapi ülésen azonban kiderült, hogy erre még várni kell. Horváth Bernadett, a műszaki osztály vezetője Kovács Sándor felvetésére reagálva elmondta: a beruházás lebonyolítására kiválasztott társaság – várakozásaival ellentétben – nem kapott pénzintézeti hitelt a munka finanszírozására, ezért most új bankot keres. Most abban bíznak, a fűtési szezon végére, jövő áprilisra végeznek.

Olvasóink írták

 • 12. Vasaló 2008. szeptember 07. 21:12
  „Tisztelt Nyalánk!
  Ön gondolja, hogy ahol jobbos a polgármester, ott mindenkinek fenékig tejföl az élet?! Mindenki totál elégedett?! Nem hinném.
  Bár itt és most Makóról van szó és itt élünk, tehát kár hasonlítani más településekhez, de HA pl. Márton Imre vagy Martonosi György lenne a polgármester, akkor nem volna ekkora forgalom, a 43-as már évek óta kész lenne, mindenkinek lenne munkája s minden szép s jó lenne.
  Hát, nem tudom. Mondjam, hogy naív gondolat?”
 • 11. Nyalánk 2008. szeptember 07. 18:27
  „Jaaa! És szerinted tapsikolnom kéne, hogy :"Éljen .éljen! Búzás megint átbakta a szavazóit! Na nem baj!Fő hogy tele legyen a zsebe, meg legyen makói muzsika, meg virág, meg térkő! Munka? Megélhetés? Kiszámítható jövő? Minek az? A kamionokat meg egyenesen imádom!"”
 • 10. Nyalánk 2008. szeptember 07. 18:23
  „mastercard! Milyen Viktor? Én nem tudok Viktor nevű polgármester jelöltről!”
 • 9. pesszim 2008. szeptember 06. 21:19
  „AN!! Csak nehogy privatizálják a fürdőt ha kész lessz minden beruházás”
 • 8. ciradar 2008. szeptember 05. 21:55
  „Engem nem érdekel, hogy már kész kellene lennie, annak örülök, hogy elkezdték! Régen esélytelennek tűnt az egész, és csak reméltük, hogy egyszer, majd, soká lesz elkerülő, most már legalább biztos a dolog ;)
  Jupppíííí :)”
 • 7. marhapacal 2008. szeptember 05. 14:50
  „hát amit klárafalvával kapcsolatban elugatott a pókhas az elég gusztustalan volt. ujra kiderült, hogy ha mikrofon van a kezében
  adolfnak h-nak érzi magát és fröcsög össze-vissza.”
 • 6. mastercard 2008. szeptember 04. 21:32
  „Nyalánk te egy igazán negatív ember vagy te vagy az akinek semmi nem jó és senki, bezzeg ha Viktor irányítana minden tetszene.. :)”
 • 5. AN 2008. szeptember 04. 12:38
  „Diák, mi hoz még ennyi bevételt Makónak, mint a fürdő???
  Én is oda járok át. Az idén voltam ötször vagy hatszor. És rengeteg szegedit láttam. Ez nektek bevétel. Bár ugyanezt mondhatnánk el Szegedről is!”
 • 4. Diák21 2008. szeptember 04. 12:06
  „Miért mindig csak ez a fürdő fejlesztés????
  Így is nagyon szép.Annyi minden van amire lehetne költeni de azok levannak sz..va :SSS”
 • 3. Nyalánk 2008. szeptember 04. 10:43
  „Emlékeznek?
  Búzás könnyelmű ígérete szerint mostanra már rég meg kellene, hogy legyen az autópálya!
  De hála polgármesterünknek szívhatjuk még a kamionok meg az átutazók kipufogó füstjét!”
 • 2. time to 2008. szeptember 04. 10:18
  „már nagyon ideje volt elkezdeni!!”
 • 1. András99 2008. szeptember 04. 08:39
  „Tudom, hogy elkerülhetetlen és el is fogadom, hogy a földeáki utat használják, de akkor legalább ne mondják, hogy magántulajdonban lévő földutakon járnak majd :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zeneiskolai jubileum Makón

Makó - A makói Bartók-iskolaépület átadásának ötvenedik, a városi zenei oktatás negyvenedik és a… Tovább olvasom