Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Épül Rákoson a belvízcsatorna

Makó-Rákos - Szerdán elkezdték kiásni Rákos határában azt a belvízelvezető csatornát, amelynek építését a Magosz makói csoportja szervezte meg. 3 és fél kilométeres lesz, egy hét alatt készül el, és sok gazda belvízgondját oldja meg fejenként pár tízezer forintos költséggel.
Szerda délelőtt elkezdték kiásni azt a belvízelvezető csatornát, amelynek megépítését a Magosz makói szervezete kezdeményezte. Mint a napokban megírtuk, a külterületi termőföldeket sújtó természeti csapásról a múlt hét végén rendezett fórumot a helyi gazdakör. Azt, hogy saját erőből építenek elvezető árkot, azután döntötték el, hogy kiderült: ilyen célra aligha tudnak központi támogatást szerezni. Ugyanakkor sokmilliós értékű terményt menthetnének meg a Rákoson túli területeken, ha összefognak. A kérdés az volt, sikerül-e megegyezniük az érintetteknek.

Most úgy tűnik, sikerült, méghozzá mindössze néhány nap alatt. A gazdakör egyik alelnöke, Fekete János lapunknak elmondta: a közel 3,5 kilométeres csatorna érdekében eddig 21 gazdálkodó fogott össze, de továbbiak csatlakozása is várható – olyanoké, akiket eddig nem sikerült elérni. A beruházás költségeit a tervezéskor félmillió forintra becsülték. Időközben kiderült, hogy mivel átereszeket is kell építeni, ez várhatóan több lesz, de még így is megéri. A földtulajdonosok területnagyság alapján járulnak hozzá a munkához, hektáronként néhány ezer, fejenként pár tízezer forinttal, ennek révén viszont nem egy esetben milliós értékű termény pusztulását akadályozhatják meg.

Dolgozik a munkagép Rákos határában. Egy hét alatt készül el a 3 és fél kilométeres csatorna. A szerző felvétele
Dolgozik a munkagép Rákos határában. Egy hét alatt készül el a 3 és fél kilométeres csatorna.
A szerző felvétele

A csatorna egyébként várhatóan egy hét alatt készül el. A Makó-Rákoson túli földekről egy csorgóba viszi a vizet, amely onnan a Sámson-Apátfalvi-főcsatornába jut majd. Gravitációs csatorna lesz, azaz az indulási pontnál 90 centis lesz, a csatlakozási pontnál pedig nagyjából 1,2 méter mély. Tegnap délutánig mintegy 300 méternyi készült el belőle – azt láttuk, a víz sebesen folyik benne.

444 milliót költ árokra a város

400 milliót nyert tavaly, és így összesen 444 millió forintot költ a makói önkormányzat a városi belvízelvezető rendszer építésére, felújítására, több mint 13 kilométeren. A munkát négy részre bontották: az első három ütem a Délút Kft.-é lett, a cég novemberben kezdett dolgozni a Batthyány, a Hédervári, a Ráday, a Kinizsi, a Szép, a Szentháromság, a Gőzmalom, az Iskola, a Munkácsy, a Zrínyi, a Pázmány, az Irányi, a Báró Jósika utcában és a Szent István téren. A negyedik ütem a Futizo Kft.-é, ide a Perczel, a Klapka, a Damjanich, a Királyhegyesi, a Wesselényi, a Berzsenyi és a Kmetty utca tartozik. A csapadékvíz-elvezető csatornák rekonstrukciója május végéig tart.

Olvasóink írták

  • 2. dmonlájn 2011. február 14. 10:38
    „A makói csapadékvíz elvezetőhöz: tavaly az Almási utcán csinálták, csak éppen az Amlási - Dohány utca sarkánál zárt elemetet építettek be, aminek köszönhetően megáll a víz a Dohány utca - Ady utca között és algásodik, büdös! Csak tudnám ezért ki a felelős, ja a kivitelező céget közben felszámolták!”
  • 1. kismocsok 2011. február 10. 14:16
    „Jó jó de elég lesz a belvíz ellen az a csatorna? he?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a várakozás Nagylakon

Nagylak - A román határőrizeti szervek megszüntették a kedden elrendelt szigorított ellenőrzést a… Tovább olvasom