Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Épületdíszek az új makói naptárban

Ismét új naptárral jelentkezett a szülővárosának legszebb épületeit megörökítő makói grafikusművész, Karsai Ildikó. A lokálpatrióta alkotó jövőre könyv formájában is szeretné megjelentetni színes rajzait.
Karsai Ildikó örül, hogy egyre több épületet újítanak fel az eredeti szépsége megőrzésével Fotó: Karnok Csaba
Karsai Ildikó grafikus első, Makó épített örökségével foglalkozó naptárát 1999-ben adta ki, és azóta minden évben újat készített. A falinaptárakon, amelyek közül néhány asztali formátumban is megjelent, többek között kapukat, tornyokat és ablakokat ábrázolt. Most tizenkét épületdíszt mutat be januártól decemberig – lényegében valamennyi a Makóra leginkább jellemző eklektikus, illetve szecessziós stílus jegyeit viseli magán. Magánház és középület egyaránt akad köztük. A művész, aki állandóan rója a várost és vázlatokat készít a legszebb épületekről, ezúttal azt a Megyeház utcai otthont is megörökítette, amelyben gyerekkorának nagy részét töltötte.

A naptárak kiadásával egyfajta missziót is szeretne teljesíteni: egyrészt így örökíti meg mindazt a szépséget, ami már eltűnőben van, másrészt fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a régi tetőket, homlokzatokat, nyílászárókat érdemes eredeti szépségükben felújítani. A legjobban annak örül, hogy egyre többen teszik magukévá ezt a szemléletet. Idei naptárában be is mutat három, ily módon renovált házat: egy a Kálvária, egy a József Attila, egy pedig a Csokonai utcában áll. Karsai Ildikó szerint a naptárakon megörökített épületek szépségében az a legmegragadóbb, hogy látszik rajtuk: a korabeli mesterek – a kőművestől a bádogoson át a díszes kaput készítő kovácsig – nem csupán komoly mesterségbeli tudásról tettek tanúbizonyságot, de képesek voltak az együttműködésre is.

Karsai Ildikó most egy könyv megjelentetésén gondolkodik: szeretné egy kötetben kiadni az eddig naptárakon megjelent színes grafikákat. A könyv persze nem egyszerűen egy album lesz, hiszen a város építészeti kincseiről angol és magyar nyelvű ismertetőket is olvashat majd Tóth Ferenc tollából az, aki kézbe veszi – sokkal bővebbeket, mint amilyenek a naptárakon vannak. A bevezető megírását a város főépítésze, Novák István vállalta. A lokálpatrióta grafikusművész a kulturális tárcához pályázott a kiadás érdekében. Hogy kap-e rá támogatást, februárra fog kiderülni, ám azt mondja, ha netán elutasítják a pályázatot, támogatók segítségével előbb- utóbb akkor is megjelenteti a könyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói ajándékok – adományból

Játékokkal és egyéb meglepetésekkel megrakott csomagokat vittek házhoz tegnap délelőtt a… Tovább olvasom