Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Épülnek a járdák Csanádpalotán

A csanádpalotai járdaprogram keretében elkészült a faluszéli Dinnyeföld utca járdája is – az itt élők áprilisban fordultak lapunkhoz panaszukkal. A község 4,2 millió forintot fordít hasonló beruházásokra.
A Dinnyeföld utcában kerékpárral sem kell már a sárban gázolni Fotó: Schmidt Andrea
Öt év után végre megépült Csanádpalota legszélén, a Dinnyeföld utcában a járda. Az utcának egyébként csak egy oldala van, ráadásul nagyon rövid, összesen négy ház van itt. Az itt élők éppen ezért nem értették, miért nem sikerül megoldani, hogy legalább egy keskeny járdájuk legyen, hiszen a szilárd burkolat nélküli úttest gyakran járhatatlan. Sem babakocsival, sem kerékpárral nem tudnak közlekedni az erre járók, ha nagy a sár – panaszolták nekünk idén kora tavasszal, amikor legutóbb írtunk a Dinnyeföld utcaiak gondjáról. Mint többen is megfogalmazták: úgy érzik, ők már nem tartoznak a faluhoz, hiszen befizetett adójukért cserébe semmit sem kapnak.

Az akkori panaszosok egyike, Rácz György most jó hírrel hívta fel makói szerkesztőségünket: elkészült a várva várt járda. A Makón biztonsági őrként dolgozó férfi elmondta: a 115 méteres utcaszakasz immár teljes hosszában járható. A járdát máris a sajátjuknak érzik, tisztítják, söprik; Ráczék még szegélyt is építettek neki téglából. Most azt szeretnék elérni, hogy később se menjen tönkre. Ennek érdekében az út végét táblával vagy oszloppal szeretnék lezáratni a nehéz járművek elől.

A faluban egyébként több helyen is folyik hasonló építkezés – például most készül a Dinnyeföld utcától a főútig vezető Zöldmező sor járdája is. A polgármester, Perneki László lapunknak elmondta: az idén kezdődött hároméves járdaprogram keretében összesen 4,2 millió forintot fordítanak járdák építésére, felújítására, ezt a keretet azonban még bővíteni is szeretnék további pályázatok révén. A falu első emberétől megtudtuk: a járdaprogramban előnyt élveznek azok az utcák, amelyeknek a lakói vállalják, hogy maguk végzik el a munkát és csak az építőanyagra tartanak igényt – ám ahol például idősek élnek, akik nem tudnak ebben részt venni, ott a hivatal közmunkásai dolgoznak.

Az önkormányzat becslése szerint az összesen közel hatvan kilométernyi palotai járdamennyiség legalább fele felújításra vár – többek között a különböző közművek telepítésekor rongálódtak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karikás ostorokat készít a makói Keczer Tamás

Volt minisztériumi osztályvezető, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese,… Tovább olvasom