Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Erdélyből jött a grafikus

Szabó Ákos családja tizenöt éve jött át Erdélyből Magyarországra. Amit a Kiszomboron élő fiatalember szépnek, jónak, igaznak érez ezen a világon, azt – úgy érzi – közölnie kell az emberekkel a grafikáin keresztül.
Szabó Ákos kiszombori kiállítása pénteken nyílik. Fotó: Dékány Dóra
Már óvodás kora óta szenvedélyesen rajzolt, de sokáig nem vette komolyan ezt a hobbit. Gimnázium után, mivel nem találta a helyét, édesanyja hívta fel a figyelmét egy grafikusi képzés hirdetésére – alkalmazott grafikát és képgrafikát is tanult.

Ákos tudja, hogy az előbbi az, amiből meg lehet élni, de a szíve mégis az utóbbié: teljes szabadságot biztosít számára. Most a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és tanár szakán másodéves hallgató. Két éve él Kiszomboron és itt is folytatja az alkotást. Hamarosan – két önálló egri és egy makói kiállítás után – végre itt is tárlata nyílik.

Ákos a festészettel és a szobrászkodással is próbálkozott, nem eredménytelenül. Négy éve a Kávéházi hangulatok címmel meghirdetett országos pályázaton a zsűri harmadik helyezéssel jutalmazta Jó reggelt! című olajfestményéért, három éve pedig Balassagyarmaton az alkalmazott grafikai versenyen országos első helyezést ért el.

A huszonhat éves fiatalembernek már most egyéni stílusa van. Lehetőség szerint az akvarell a kedvenc alapanyaga, amely a festészethez áll közel.

Az anyagválasztás számára nagyon fontos – ezért dolgozik gyakran vastag művészi akvarellpapírra, és a színeket is maga keveri ki. A természetes umbra az egyik visszatérő árnyalata – ez egy zöldesbarna, meleg szín. A másik a francia ultramarin, egy lila felé hajló kék. A meleg színekkel általában Erdélyt ábrázolja, a tört szürke az anyaország, míg a sötét felület Románia. Erdély és Magyarország ezeken a képeken mindig össze van kötve egy lágy, úsztatott formával.

Műveire nemcsak Erdély van nagy hatással, de a családja is. Most már büszkén mondja, végre megtalálta azt a lányt maga mellé, aki társa, múzsája és mindene az alkotásban és az életben is.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaki akadálymentesítés

Nagylakon három év alatt a falu minden önkormányzati középületét akadálymentessé tették –… Tovább olvasom