Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Eredetvédelmet kaphat a makói hosszúgyökér

Makó - Új piaci lehetőséget hozhat a Makó környéki termelőknek, ha sikerrel jár a Csanád és Térsége Gazdakör kezdeményezése, és hivatalos eredetvédelmet kap a makói hosszúgyökér.
Makón és a környező falvakban – főként Apátfalván, Magyarcsanádon, Földeákon és Maroslelén, de távolabb is – több száz család megélhetésének egyik forrása a hosszúgyökér termesztése, tisztítása. A Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, Kádár József becslése szerint akár a 2 ezer hektárt is elérheti az a terület, amennyin ezen a vidéken termesztik. Küllemében – nevéhez méltóan – annyiban különbözik a megszokott petrezselyemtől, hogy gyökere jóval hosszabb, az igazi különbség a kettő között azonban inkább az, hogy a makói fajta jóval tovább eláll, tartósabb. A gazdaszervezet kezdeményezésére a makói hosszúgyökér várhatóan hivatalos eredetvédelmet fog kapni a közeljövőben.

Hasonló, mindenekelőtt piaci rangot, márkát jelentő eredetvédelmet a makói tájkörzetben eddig az itteni, ugyancsak nagy múlttal rendelkező, népi fajtanemesítés eredményeként létrejött kétéves vöröshagyma kapott. Ez azt jelenti, hogy az ezt tanúsító, Makót feltüntető védjeggyel kizárólag a városban és szűk vonzáskörzetében, a megfelelő technológiával termesztett vöröshagymát lehet csak forgalmazni. A hosszúgyökér esetében az ötlettel nem is az érintett termelők, hanem a terményt forgalmazó kereskedők álltak elő, mondván: így könnyebben, jobb áron lehetne azt eladni.

A makói hosszúgyökér termelése, tisztítása mindig kemény fizikai munka volt. Archív fotó: Gyenes Kálmán
A makói hosszúgyökér termelése, tisztítása mindig kemény fizikai munka volt. Archív fotó: Gyenes Kálmán

Az elképzelést a gazdaköri tagok lelkesen fogadták, és el is indították a Nemzeti Agrárkamaránál az ehhez szükséges hivatalos eljárást. Ebben a legnagyobb szerepe közülük Jancsik Péternek és Fekete Jánosnak volt. Kádár József úgy gondolja, nagyjából egy évig tarthat az a procedúra, amelynek a végén az eredetvédelmet megszerezheti a makói hosszúgyökér. Ezzel együtt azt is szeretnék elérni, hogy a fajta fenntartása, a vetőmag előállításának joga, a fajtanemesítés lehetősége is kerüljön vissza Makóra, a gazdakörhöz. Ha mindez sikerül, bizonyára még többen kapnak kedvet a termesztéséhez a tájkörzetben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelnek a makói biciklitolvaj ellen

F. Béla beismerte, hogy 9 biciklit lopott el. Kizárólag lezáratlan, őrizetlenül hagyott bicikliket vitt el, kórházi, iskolai vagy játszótéri tárolókból. Tovább olvasom