Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Erőszakos betegek Csongrád megye kórházaiban

Makó - Múlt pénteken az ajtót törte össze a makói kórház sürgősségi osztályán egy háromfős részeg társaság, mert nem győzték kivárni azt a 10 percet, amíg az orvos megérkezik egyikükhöz. A rongálás, az orvosok és ápolók fenyegetése, bántalmazása havi rendszerességű Makón – biztonsági őrre nincs pénze az intézménynek. A megye többi kórházában főleg a szóban inzultálják az egészségügyi dolgozókat.
Nyílt levélben kérte tegnapi lapunkban a makói kórház főigazgatója, Baráth Lajos, hogy jelentkezzenek önként azok a fiatalok, akik megrongálták a sürgősségi osztály ajtaját – ezidáig hiába. Mint az osztály főnővérétől, Viziné Kondráth Brigittától megtudtuk, a háromfős, erősen ittas társaság még múlt pénteken, éjszaka jelentkezett azért, mert egyiküknek vágott seb volt az egyik ujján. Hőzöngtek, kiabáltak, majd amíg a szolgálatban lévő ápoló a türelmüket kérve távozott, hogy szólni tudjon az ügyeletes orvosnak, szétrúgták a bejárati ajtót, és távoztak. Mindössze 10 percet kellett volna várniuk az ellátásra. Az ajtónak még tegnap is össze volt törve az üvege, és magán az ajtón is látszottak a rúgásokból eredő repedések.

A kórház gazdasági igazgatója, Pásztor István úgy tájékoztatta lapunkat: az okozott kár 30–40 ezer forint lehet, a rongálások miatt szükséges felújítások éves költsége pedig, minthogy nem múlik el hónap hasonló eset nélkül, meghaladja a félmillió forintot.

Viziné Kondráth Brigitta főnővér a makói kórház összezúzott ajtónál. Náluk havonta történik romgálás. Fotó: Szabó Imre
Viziné Kondráth Brigitta főnővér a makói kórház összezúzott ajtónál. Náluk havonta történik romgálás.
Fotó: Szabó Imre

A kórház ilyenkor mindig feljelentést tesz, ám ritkán fordul elő, hogy a nyomozás sikeres, a tettesen pedig sikerül behajtani a kártérítést.

A rongálások mellett gyakori, hogy alkoholos vagy drogos befolyás alatt álló páciensek kiabálnak az orvosokkal, ápolókkal, fenyegetik őket. Ez a sebészeten jellemző leginkább. Volt azonban már példa arra is, hogy a gyermekosztályon hasba rúgtak egy ápolónőt, a pszichiátria egyik dolgozóját pedig néhány hete úgy pofon vágták, hogy beszakadt a dobhártyája. A főnővér azt mondta, gyakran érzik magukat védtelennek. Olykor a névkártyájukat is leveszik odabent, máskor félve indulnak haza.
Hasba szúrt medika

Főként szóbeli agresszióval találkoznak a szegedi egészségügyi dolgozók munkájuk során. Az elmúlt években csak elvétve fordultak elő olyan incidensek, amelyek során ápolóra vagy orvosra támadtak volna betegek. A szegedi detoxikálóban előfordult, hogy részegek támadtak az őket ellátókra: 2006-ban egy ápolónő ujját törte el egyikük. Az egyik legsúlyosabb támadás 2006 júliusában történt Szegeden. Akkor a II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központban fekvő, zavart elmeállapotban lévő, 80 éves nő egyik ápolóját szúrta hasba egy 15–20 centis késsel. Az orvosi tanulmányait ápolói béréből fedező medika életveszélyes sérüléseket szenvedett, de felgyógyult.

Ahhoz, hogy kevésbé érezzék magukat fenyegetve, a kapunál működő portaszolgálat mellett biztonsági őrre is szükség lenne az épületen belül – erre azonban a kórháznak nincs pénze.

– A közelmúltban az ápolókkal, illetve az orvosokkal szembeni tettlegességig fajuló erőszakra, a kórház vagyonának ilyen jellegű rongálására nem volt példa Hódmezővásárhelyen. Sajnos azonban előfordul, hogy a türelmetlenség, az idegesség, a félreértés, vagy adott esetben az ittas állapot miatt – akár párperces várakozás esetén is – vita alakul ki a várakozó betegek között. Egy ilyen esetben tettlegességre is sor került két beteg között – tájékoztatta lapunkat Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi betegellátó osztályán is volt már példa agresszióra, amely az intézmény orvosai, ápolói, szakdolgozói ellen irányult, tudtuk meg Cseh-Lakos Ilona sajtószóvivőtől.

– Egy átlagos napon több mint 70 ember fordul az osztályhoz egészségügyi ellátás céljából. Előfordul, hogy a betegek türelmetlenek, sokszor nincsenek pontosan tisztában a megjelentek azzal, hogy milyen problémával mely egészségügyi ellátási formát kell igénybe venni
– tájékoztatott.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. VaJúdás 2011. december 03. 15:58
  „Példát kell statuálni! És az összes randalirozót gyorsított eljárásban elítélni! Hátha a többi "R" ember észbe kapna utána.”
 • 46. Monthechristo 2011. december 01. 15:07
  „spilerkém::))Hidd el ők is várnak.....Minden csak intelligencia és magatartáskultúra kérdése..ugye ami vagy van vagy nincs..attól függ ki mit hozott magával..mondjuk otthonról,és "menet közben mennyi ragadt rá::)))”
 • 45. spiler 2011. december 01. 14:49
  „kedves orvosok és aszisztensek is várnának órákat a hivatalokban,piacon,,,stb nekik is tele lenne a ,,,,,,,nekik is elgurulna a gyógyszer.......
  mi is fáradtak vagyunk a munkahelyen ,de akkor is kell foglalkozni az emberekkel
  ennyi fa arcú,mosolytalan aszisztens,a doki néni rámosolyog a gyerekre simogatja az aszisztens csak áll hosszú méla lesben”
 • 44. Monthechristo 2011. december 01. 14:35
  „A feladat körükben az épület biztosítása,műszaki és biztonsági berendezések őrzésvédelme,a traumás dolgozók védelme,a "kedves _BETEGEK_ "esetleges agresszív magatartásának elhárítása ,randalírozók eltávolítása akár testi kényszerrel,de leginkább a biztonsági szolgálat járőreinek bevonásával,indokolt esetben a hatóság igénybevételével,és feladatuk a klinikára érkezettek udvarias de határozott koordinálása....Ami a kialakult káoszos helyzetet illeti most Szegedről van szó,(..Átépítések sora::))) a hajléktalan egyének felderítése és ennek a problémakörnek a kezelése sem egyszerű dolog..”
 • 43. szil5 2011. december 01. 09:46
  „A korhazakban lathato örök vagyonörökent vannak alkalmazva es nincs benne a feladatkörukben a szemelyzet vedelme. Legalabbis amikor en meg ilyen helyen dolgoztam es segitseget kertunk agressziv beteghez, mindig ezt a valaszt kaptuk. Azert a legtöbb esetben jöttek es segitettek, de ezt mindig kihangsulyoztak. Ez 6-8 eve volt igy, az is lehet hogy azota valtozott a helyzet. Talan a fönöver tud erre vonotkozolag is informatiot adni. Csak a tisztanlatas kedveert.”
 • 42. szil5 2011. december 01. 09:39
  „Apuka:
  Aki a soronkivuli ellatasert plusz penzt fizet az ugyanugy befizette a TB jarulekot is.A plusz penzekböl esetleg lehet venni meg egy keszulket vagy biztositani több orovost, asszisztenst, több muszakban muködtetni a keszulekeket. Igy a többiek is elöbb juthatnak vizsgalatra. Nem a sajat zsebukre keresnek a rtg dolgozoi.
  Bar a mai helyzetben lehet hogy egyszeruen az aramszamlat rendezik belöle, hogy ne kelljen teljesen bezarni a "boltot".”
 • 41. dokmed 2011. november 30. 21:21
  „A "Sürgősségi Osztály" elnevezés arra utal, hogy ott SÜRGŐS eseteket látnak el.
  Nem pedig arra, hogy "nekem sürgős,hogy 3 hete fáj a kislábujjam, úgyhogy azonnal vágja haptákba magát mindenkit"”
 • 40. Francois 2011. november 30. 19:44
  „38. kondrathbrigi@freemail.hu 2011.11.30. 18:16 Vannak emberek akiknek hiába írod le a véleményed akkor se értik meg, na ezeket az embereket nem kellene abszolúte ellátni. Sajnos újabban többet voltam a kórházban mint egész életemben, de semmi negatívumot nem tudok leírni. Segítőkészek az orvosok és a nővérek is. HA ÉN KITUDOM ÉS MÁS VÁRNI A SOROMAT AKKOR EZ A ROMÁKNAK SE OKOZZON MÁR GONDOT! Gyermekemnek fél órán belül összevarrták a kezét, pedig volt sor. Természetesen én is kivártam a soromat! Egyszerű akinek nem tetszik a kórház menjen másikba. Igaz szembesültem én is egy alkesz nővel aki minden áron kis lába úját akarta átköttetni, elég agresszív stílusban gondolom ezek a személyek felemelő érzés mint a nővérek, mint az orvosok számára!”
 • 39. Egyolvasó 2011. november 30. 19:13
  „Ezért fölösleges embereket fizetni a porta őrzésére, ha ki sem dugják a kuckójukból az orrukat, bár ahogy a rádiót hallgatják azon is csodálkozom, hogy a telefoncsörgést meghálják.”
 • 38. kondrathbrigi@freemail.hu 2011. november 30. 18:16
  „EMBEREK!
  Elláthatta volna a vérző sebet?A Nővérke félt!Hát igazán nem értitek a mondanivalóm lényegét???Várta, hogy leérjen a beteghordó, mert ugye Ö(erős férfi),és az is beletartozik a munkaköri leírásába, hogy ő kapja az első pofont.(Illetve a másodikat az ajtó után.)
  Az ellátás a következő:Eü.-i dokumentáció,betegfelvétel, beleegyező nyilatkozat aláíratása után bekötik a sebet.Mert történt ugye egy-két hete, a jogait ismerő alkoholos állapotban lévő "beteg" kiverte a balhét a jogaiért, mert megkatétereztük a feleségét, aki (toxikus állapotban lévő) öngyílkolni készülő eszméletlen betegünk volt.Mindezt a köszönöm szó helyett.
  Igen.Gyakran várni kell. Az orvos egész napi munka után ügyel, és még másnap is ott van.(Gyakran éjszaka 1 hetes panaszokkal jelentkezik a beteg, mert"hogy menjek így az éjszakának" ?Persze tisztelet a többi betegünknek!!!
  No, de nem védeni akarom a becsületünket, csupán szeretném, ha véget vetnénk ennek az értelmetlen vitának.Az éremnek is két oldala van.Az egészségügyben is dolgoznak gondterhelt emberek.Lehet rossz napjuk, ami sajnálatos, ha behozza az osztályra.Azt sem kérdezi meg senki, hogy haza mit viszünk?Például ha meghal a betegünk, akiért küzdöttünk és a kezét fogjuk éjszaka a haláltusáját vívódva.De mi ezt vállaltuk, és tesszük is a dolgunk, mert nagyon szép hivatásunk van.Honnan is tudhatnád, hogy melyik embertársadat operálják, amikor Te vársz a sorodra?Az emberek csalódottak.Igen, mi is, én is.Ezért hajlamosak vagyunk ítélkezni.Nem jó vonal.
  Miért olyan nagy probléma, ha erőszak mentesen szeretnénk tenni a dolgunk?Lehet, hogy holnap én állok az ágyad mellett, és lehet, hogy 20 év múlva a Te gyermeked fogja az én kezem a betegágyamnál az utolsó éjszakán.Ezért fontos, hogy mi legyünk a minták a gyermekeinknek.Ezért elutasítom az erőszakot támogató kommenteket, és köszönöm, ha emberként megértetted a mondanivalónkat!
  Ja, és tisztelt hozzászólók,jó és nyugodalmas éjszakát kívánok!
  Viziné Kondráth Brigitta (a becsületes nevem).
  Ui:Titeket ,hogy hívnak?(Igaz, én is gyakorta leveszem a névtáblám, ha fenyegetve érzem magam, mert nem a legsúlyosabbnak hitt beteget hívom be ellátásra:-(”
 • 37. kukachuszar 2011. november 30. 18:00
  „" Egy kis anatómia. A fejünk fáj a sok problémától, a hasunk korog az éhségtől, a gerincünk elkopott a sok cipeléstől, a térdünk kiakadt a sok talpalástól, a talpunk leégett a sok munkától és szemünk és a szánk nyitvamaradt a sok jutalomtól
  Csak" élni szeretnénk, enni, meleg otthonba lakni, és ha szeretnének s megbecsülnének minket, miközben mi is az életbe maradásért küzdünk. Nekünk is fáj ahogy velünk bánnak és minket senki nem gyógyít, pedig ezer sebből vérzünk . Miért is? Béremelést (8 éve)nem kaptunk még inflációkövetőt sem, már azt sem ,hogy köszönöm. Nem elkeseredettek vagyunk, már rég elkeseredtünk, hanem megalázottak . Küzdünk, hogy másokon segíthessünk ...szinte éhbérért .... de rajtunk ki segít ? Csak mi magunk ha még bírjuk erővel ... Soha senki más nem tett semmit értünk ... !!!"

  Ezek elkeseredett nővérek, egészségügyi dolgozók szavai.”
 • 36. kukachuszar 2011. november 30. 17:52
  „Ma már csak a nagyon elhivatottak dolgoznak, a szakma szeretete tartja őket éppen ott ahol vannak. De az Ő, a Mi tűréshatárunk a végéhez közeledik. Mind szellemileg, mind lelkileg, mind fizikailag. Tényleg be fogjuk csukni a boltot. Ennyi volt. A nővérek 100%-a kifárad abban hogy előteremtse a mindennapi megélhetéshez, a mindennapi munkájához szükséges dolgokat (szegeden 2 milliárdot zároltak), nincsenek megfelelő eszközök, nincs megfelelő gyógyszerellátás, plusz munka vállalásáért járó pénzeket nem fizették ki a nővéreknek, mivel az egyetem zároltak ezeket a számlákat. Arra már nem nagyon marad ereje, hogy mosolyogva várja, tűrje a mindennapi atrocitást, konfliktust, megaláztatást. Egyre több felmondólevél gyűlik a főnővéreknél amiről az egyetem mélyen hallgat.”
 • 35. kukachuszar 2011. november 30. 17:37
  „ELFOGYNAK A NŐVÉREK...
  "Nem kell csodálkozni, ha nem tud vért venni, vérnyomást mérni, injekciót beadni, megfelelően kommunikálni. A szakemberek, köszönik és veszik a kalapjukat! Ez már nem segítség kérés , hanem elhatározás.. Az útra más lökött rá minket. Nem vagyunk saját magunk ellensége. Családot szeretnénk, otthont, társadalmi megbecsülést.
  És mit mond az ízig-vérig nővérke? Azt kérdi: "ha mind elmegyünk, mi lesz a betegekkel?"
  Édes nővérke! A mellőzés, megaláztatás, a megbecstelenítés ellenére téged ez foglalkoztat?
  Igen! TÉGED, ENGEM foglalkoztat.
  Itt az idő, hogy magaddal foglalkozz, hisz, akinek a kezét fogod, mikor szüksége van rád, elengedi a tiédet, mikor te várnál segítséget tőle!
  A hivatásod az életed, más élete a hivatásod! Becsesebb vagy annál, hogy belepusztulj! Emelt fővel nézz a jövőbe, ne nézz vissza!"”
 • 34. TELSTAR 2011. november 30. 17:05
  „33. pureherb

  na a hozzád hasonlók érdemelnék meg, hogy bezárják a makói kórházat, akkor aztán mehetnétek szélirányban világgá a kocsmai bokszmeccsen szerzett sérülésetekkel...

  "Persze Szegeden szinten varnunk kellett" miért? VIP ellátást vártatok volna?”
 • 33. pureherb 2011. november 30. 16:21
  „szerintem a rongaloknak volt igazuk! a noverke igazan ellathatta volna a verzo sebet, ahoz nem kellene a dokira varatni a kedves rongalokat, mi is eppen a makoi korhazbol jottunk at szegedre taxival tobb mint ket oras varakozas utan. Jatekoskent serultem le nagy fajdalmaim voltak es omlott az orrombol a ver. Meg egy darab vattat sem adtak a keresemre sem. Persze Szegeden szinten varnunk kellett, igy jobban jartam volna ha Makon maradunk, csak a felhaborodasunk volt tul eros.
  Nyilvan nem helyeslem a rongalast vagy a durva megjegyzeseket, csak meg tudom Oket erteni. A karert pedig felelniuk kell!”
 • 32. Francois 2011. november 30. 15:58
  „Kicsit elkanyarodtatok a témától! :D Bár én nem értem őket, ha már ott voltak elmehettek volna az idegre hogy ők ezen kiborultak és azért törtek! Természetesen ezek után beperelhették volna a kórházat mert rasszisták, és nincs a kisebbségnek legalább 3-orvos már a portán! :D Hová fajul ez a világ! :D Természetesen az onbucmannál és Orsós Viktornál is azonnal panasszal kellett volna élniük!”
 • 31. Monthechristo 2011. november 30. 15:52
  „apuka::)))Maga melyik Magyarországon él????Várom a javaslatait ,csak még maga nem reformálta meg az egészségügyet de rajta hátha ez is lesz olyan "zseniális"mint nagy elődje Horváth úrhölgy tevékenysége::))A betegek ütemezését és a mentők és más egyéb "látható"kategóriákra várom a konkrét építő javaslatát::)))”
 • 30. TELSTAR 2011. november 30. 15:22
  „26. sügér63.

  Amíg egy 18 éves taknyos csaj ledokizza a nála 43 évvel öregebb főorvost, addig a kedves betegek se nagyon várjanak mást.”
 • 29. 6664 2011. november 30. 15:03
  „25. robicica 2011.11.30. 14:08 Ott a pont, ajánlott olvasmány mindenkinek... Köszi!”
 • 28. Francois 2011. november 30. 14:25
  „Este tuti benne lesz a híradóban, most pakolta össze B. bátyó a kamerát a kórház udvarán a passat hátuljába!”
47 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Streitmann-terv mellé állt Makó

A baloldal is megtapsolta a rendkívüli ülésen a fideszes Sánta Sándort, aki felolvasta nyílt levelét a makói kórház gyermekosztályának megmentéséért. Tovább olvasom