Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Értékőrző nap a SZIGNUM-ban

Makó - Szombat délelőtt régi játékokkal, népszokásokkal ismerkedhettek meg a Szent István Egyházi Iskola és Gimnázium tanulói. Az Értékőrző nap az egész tanévet felölelő „Értékek éve" programsorozat része volt.
Az 1920-as évek népi, szabadidős tevékenységeit ismerhették meg a makói SZIGNUM tanulói a hétvégén. Az iskola előtti tér 14 állomásán rendezték meg a hagyományőrző programokat. A gyerekek többek között kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, gombzúgatást, patkótartást, citerázást, szőlővenyige fonat készítést, golyógurítást és rongylabdázást. A játékos feladatok kapcsán a gyerekek nemcsak erejüket mérhették össze, hanem a régi idők szokásairól is tanulhattak, hisz a század eleji dolgos hétköznapok rejtelmeibe is beleshettek az akkori háztartási eszközök segítségével.

Értékőrző nap a SZIGNUM-ban. Fotó: Németh Marietta (galéria)

A programot tovább színesítette a nemrégiben bemutatott Tehetséges diák, Miklai Péter csikósokról készített fotóinak kiállítása is. Ennek keretében a diákok közelebbről szemügyre vehették a lovasok életét, hisz a csikósok használati tárgyait, téli és nyári ruháit élőben is megtekinthették, sőt bele is bújhattak azokba. Szemmel láthatóan mindannyian fogékonyak voltak a régmúlt játékaira, szokásaira, még ha azokat nem éppen a legkönnyebben módon kell használnia a ma emberének.

Értékőrző nap a SZIGNUM-ban. Fotó: Németh Marietta (galéria)

A rendezvény az egész tanévet felölelő „Értékek éve" programsorozat része volt, ugyanis a tantestület nem titkolt szándéka, hogy minél több megőrzésre és megmentésre méltó szokást, szellemi és tárgyi örökséget adjon át a tanulóinak.

Olvasóink írták

  • 1. lacipapa68 2013. szeptember 21. 23:54
    „Lassan elfelejtjük magyarsagunkat, ezert nagyon kellenenk az ilyen rendezvenyek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a korábbi képviselők

Jár az elmaradt tavalyi tiszteletdíj a három pitvarosi exképviselőnek – döntött pénteken a Makói Járásbíróság. Tovább olvasom